Noord-Holland is al jaren de belangrijkste vakantiebestemming van Duitsers in Nederland. Andere populaire provincies in Nederland waar Duitsers in 2019 veelal op vakantie gingen zijn Zuid-Holland, Zeeland en Limburg.
Het totaal aantal lange vakanties (minimaal 5 dagen) van Duitsers was 69,6 miljoen in 2017. Hiervan was 2,2% in Nederland. Spanje en Italië zijn de populairste vakantiebestemmingen onder Duitsers.
Met name in de regio Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) verwelkomen ze Duitse toeristen graag. Zo'n 80% geeft aan blij te zijn met Duitsers in ons land. “De provincies Zuid-Holland, Zeeland en Limburg zijn, naast Noord-Holland, erg populair bij Duitse toeristen.
Duitsers willen graag dichter bij huis op vakantie, en daarom komen ze massaal naar ons land. Vooral onze kustprovincies profiteren daarvan.
Top 5 van Duitsers
In de top 5 van de Duitsers staan drie Griekse bestemmingen: Kreta, Rhodos en Kos.
Meeste Duitsers in Nederland woonachtig in Limburg
Begin 2019 woonden er in totaal circa 77 duizend mensen met de Duitse nationaliteit in Nederland (zie tabel 5.2.2). Hiervan woont een groot deel in de aangrenzende provincie Limburg, maar er wonen ook veel Duitsers in de provincies Noord- en Zuid-Holland.
De resultaten van het onderzoek laten echter zien dat Duitsers het Nederlands ook bovengemiddeld goed kunnen verstaan, zeker in globale situaties.
De eerste reden klinkt logisch: de beperkte afstand. Er komen vooral veel (jonge) gezinnen naar Zeeland. Vanuit het zuidwesten van Duitsland is de Nederlandse kust namelijk dichterbij dan de Duitse kust. Het strand dus, een belangrijk argument om naar Zeeland op vakantie te gaan, zegt Gailliet.
Duitse invasie
Het Duitse leger viel Nederland over de grond binnen vanuit het oosten, terwijl parachutisten werden gedropt boven de Vesting Holland, het kerngebied van de Nederlandse verdediging dat onder andere Amsterdam, Den Haag en Rotterdam omvatte.
Duitse meisjes hebben nu een gemiddelde levensverwachting van 82 jaar en 9 maanden, Duitse jongens hebben gemiddeld 77 jaar en 9 maanden voor de boeg. Uit de gegevens van het statistisch bureau blijkt verder dat één op de twee mannen ouder wordt dan 80 jaar.
Het woord 'mof' kennen we als scheldwoord voor een Duitser en wordt door zowel Nederlanders als Vlamingen gebruikt. Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn ook in Nederland veel Duitse producten populair.
Döner als lievelingseten
Döner wordt ook wel gezien als het lievelingseten van Duitsers.
Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. Het Nederlandse leger vecht uit alle macht terug, maar na een paar dagen is Rotterdam verwoest en geeft Nederland zich over. Om vier uur in de ochtend van de tiende mei 1940, valt het Duitse leger ons land binnen.
Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen. Op die dag was ook de laatste vergadering van de Tweede Kamer. Pas in september 1945 kwam de Tweede Kamer weer bij elkaar. Vanaf 1941 waren de meeste politieke partijen verboden.
Op 10 mei 1940 bezetten de Duitsers Nederland, waar het Nederlandse leger zich de eerste dagen na de inval erg tegen verzet heeft. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 was Nederland genoodzaakt zich over te geven.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei was de situatie uitzichtloos voor Nederland. Op 15 mei capituleerde het Nederlandse leger, met uitzondering van Zeeland.
Met collaborateur werden Nederlanders aangeduid die met de Duitse bezetter vrijwillig samenwerkten.
Op de ochtend van 1 september 1939 klinkt Hitlers stem op de radio. Hij zegt dat Duitsland is aangevallen door Polen en dat er 'sinds 5.45 uur wordt teruggeschoten'.
Het overwegend positieve beeld blijkt ook uit de gevraagde reactie op bepaalde eigenschappen. We vinden Duitsers vooral gedisciplineerd, maar ook betrouwbaar, gezellig en vriendelijk. Ze hebben geen humor, maar zijn ook niet agressief.
Ongeveer 25.000 Nederlandse mannen traden in Duitse krijgsdienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meesten vochten in het uniform van de Waffen SS aan het Oostfront. Van hen sneuvelden er meer dan 7000. Aan het einde van de oorlog belandde een deel van deze Nederlandse mannen in Russische krijgsgevangenschap.
Tschüss. Is in Duitsland is gemeengoed bij afscheid nemen. Ook na een zakelijke afspraak hoor je deze groet.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het woord mof als scheldnaam voor Duitsers is al veel ouder dan de Tweede Wereldoorlog. Volgens het woordenboek van Van Dale stamt het woord af van het Hoogduitse woord 'muff', dat scheve muil of een bars persoon betekent.