Stoelen hebben normaal gesproken een zithoogte van 46cm. Hier kan wel eens 1 of 2 centimeter inzitten maar 46cm is de normale hoogte. In principe zit hier ook iedereen goed op. Een tafel is tussen de 75cm en 80cm hoog, afhankelijk van de lengte van de persoon.
De meeste eettafels in onze collectie hebben een hoogte van 78 centimeter. Vind je het prettig om hoger aan tafel te zitten? Dan kies je voor een eetkamerstoel met een zithoogte hoger dan 44 centimeter.
Zoek je een eettafel voor vier personen? Dan kun je gaan voor een eettafel van 120 x 80 cm tot 160 cm. Waarbij de eettafel van 120 cm natuurlijk iets minder plek heeft tussen de stoelen en de tafel van 160 cm wat ruimer is genomen.
Houd 80 cm afstand van je eettafel tot een muur of een kast tegen de wand. Zo is er genoeg ruimte om te zitten en kan er toch iemand achterlangs. Als je je benen wilt strekken na een lange maaltijd, heb je genoeg plek om je stoel wat naar achter te zetten.
Als je een smalle ruimte hebt, is het handig om een rechthoekige tafel te kiezen. Een rechthoekige eettafel kan je namelijk tegen de muur aan zetten en blijft er genoeg ruimte voor iedereen aan de lange zijde van de tafel over. Als je wat gezelliger wilt zitten, kies dan een ovale of ronde tafel.
Schuif de aanwijzer tot op de kruin en lees de hoogte af tot op 1 mm nauwkeurig. Bereken de zithoogte door de hoogte van de stoel af te trekken van de gemeten hoogte. Bereken de beenlengte door de zithoogte van de totale gestalte af te trekken.
De zithoogte wordt bepaald door de hoogte van het krukje af te trekken van de zittende meting op de stadiometer. Dit bankje/stoeltje moet recht onder de meetplank geplaatst kunnen worden, waardoor de gestrekte rug, billen, schouders en hoofd de verticale plank raken.
Hoogte stoelen en tafelregel
Het is logisch om bij hoge stoelen ook een hoge tafel te kiezen. Let er ook op dat een eventuele armleuning van de stoel ook onder de tafel moet passen! Een regel die je kan aanhouden is dat je ongeveer 10 cm ruimte tussen je benen en het tafelblad moet hebben wanneer je zit.
De gemiddelde zithoogte van een stoel ligt tussen de 43 en 46 centimeter en de breedte van de zitting ligt gemiddeld tussen de 46 en 59 centimeter. Dit verschilt tussen stoelen met en zonder armleuning. Let ook goed op dat de armleuning niet te hoog is, zodat de stoel niet meer onder de tafel past.
De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70cm. Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig.
Ideaal is een ruimte van ongeveer 15 cm tussen de armleuning en de onderkant van de tafel. Houdt ook rekening met de zithoogte van de stoel en of er nog voldoende beenruimte is tussen de onderkant van het tafelblad en het zitvlak van je eetkamerstoel. De zithoogte van een eetkamerstoel ligt meestal rond de 45 cm.
Gebruik een winkelhaak of liniaal en meet vanaf het punt waar de ronding begint, tot het einde van je tafel. Deze afstand is aan beide zijden gelijk. Het aantal cm wat hieruit komt vul je in bij de optie 'afgeronde hoeken' in het invulveld: Ronding (in cm). Let op!
Stel je wilt een eettafel voor 4 personen waarbij 2 personen tegenover 2 anderen zitten. Per persoon heb je een breedte nodig van 60-65 cm nodig (dit is meer dan de zitbreedte van de stoel). De zitdiepte van een eettafelstoel is gemiddeld 42-45 cm en de zitbreedte is gemiddeld 51-55 cm.
Met een vierkante eetkamertafel van 160 x 160 cm zou je genoeg ruimte moeten hebben voor 8 personen. De gemiddelde breedte van een eetkamerstoel is 47-55 cm, dus je houdt nog ruimte tussen de stoelen over en tussen de stoelen en de tafelpoten, zodat iedereen ruim kan zitten bij deze eettafel.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep. Vanuit het oogpunt van vormgeving worden bankstellen standaard met een zitdiepte van 53/54 cm gemaakt.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Er wordt berekend hoeveel jaar een kind af zit van zijn of haar Age Peak Height Velocity (APHV): de leeftijd op het moment van de snelste lengtegroei. Deze piek in de groeispurt ligt gemiddeld bij meisjes rond de 12 en bij jongens rond de 14 jaar.
Reken op zo'n 50-60 cm zitdiepte voor je kadetjes. Wil je plofkussens in de rug? Dan mag de bank wel 70 cm diep gemaakt. Met strakke rugkussens is 55-60 cm al voldoende.
De meest ideale barhoogte is 90 - 105/110 cm.
De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95° en 105°. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit. Let er hierbij op dat de rughoek de hoek betreft tussen de rugleuning en de zitting, oftewel: de hoek die de rugleuning en de zitting ten opzichte van elkaar maken dient tussen de 95° en 105° te zijn.
Een ronde eettafel is ideaal als je eetkamer niet zo groot is. De ronde vorm neemt namelijk minder plaats in beslag dan een rechthoekige eettafel. Hierdoor kun je de ruimte zo goed mogelijk benutten.
Het is lastiger eventjes spullen aan de kant te schuiven wanneer je een tafel vol eters hebt. Een ronde tafel zet je niet zo gauw tegen een muur aan. Wanneer de ronde tafel 4 poten heeft aan de 'zijkanten' zit je vaak te klieren met stoelen.
Je kunt dus een ronde tafel overwegen als je graag iedereen aan tafel bij een gesprek wilt betrekken, maar ook als je het liefst iedere avond spelletjes speelt. Een ronde tafel is dan erg praktisch. Geen last meer van op je stoel moeten klimmen om te kunnen dobbelen of je pionnetje te kunnen verzetten.