Een ander woord voor beet is ook wel occlusie. Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan dus ook geen goede occlusie gemaakt worden door de orthodontist. Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden en kiezen voor te bereiden voor een kaakcorrectie.
En bij volwassenen? Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn.
Wanneer u een overbeet heeft, hebben uw tanden en kiezen niet de juiste verhouding met de kaken. De boventanden staan iets over de ondertanden heen, waardoor de tanden niet mooi op elkaar aansluiten. Een (grote) overbeet kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met spreken of met kauwen.
Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval. Eén of meerdere boventanden en -kiezen sluiten dan binnen de ondertanden en -kiezen.
een scheefstand van het gezicht; het niet goed kunnen sluiten van de mond waardoor deze 's nachts uitdroogt; te veel tandvlees zichtbaar bij lachen; een te grote of te kleine kin.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Occlusie. Een positie waarbij de gebitsbogen van de boven- en onderkaak precies op elkaar passen wanneer de mond wordt gesloten. Occlussie is ook wel de 'perfecte beet'.
De ruimte die tussen je boven- en ondertanden ontstaat kan weinig zijn,maar ook erg veel. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken want dit is geen zeldzame aandoening. Een overbeet is te corrigeren zonder operatie. Je kunt heel gemakkelijk je gebit corrigeren met de onzichtbare beugel van AirSmile.
Scheefgroei van het gelaat door eenzijdige excessieve groei van het caput mandibulae (condylaire hyperplasie) treedt meestal pas op na de puberteitsgroeispurt, al kan de afwijking zich manifesteren van kinderleeftijd tot ruim volwassen.
Met een chirurgische kaakcorrectie kunnen we de stand en breedte van 1 of beide kaken veranderen en verbeteren. Deze operatie heet ook we een kaakosteotomie. Niet iedereen is even tevreden over zijn of haar uiterlijk en de stand en functie van het gebit.
Bij een overbeet ligt de bovenkaak verder naar voren. Maar het omgekeerde kan ook: dat de onderkaak juist verder naar voren ligt. Dat noemen we een onderbeet. Omdat de boventanden nu niet vóór maar áchter de ondertanden staan, wordt het ook wel de omgekeerde overbeet genoemd.
dwangbeet. De tanden kunnen zo'n positie in de mond hebben dat ze storen als je bijt. Dan kan je onderkaak naar voor of opzij schuiven om de tanden op elkaar geplaatst te krijgen. Dat leidt tot een extra belasting van het kaakgewricht en extra slijtage.
Wat is een overbeet en waardoor wordt het veroorzaakt? Als je tandarts vertelt dat je voortanden ver vóór je ondertanden uitsteken, is dat per definitie een overbeet. In de meeste gevallen is er sprake van een kleine afwijking van de uitlijning, maar er kan ook sprake zijn van een ernstige overbeet.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt geen contact kunnen maken, vaak met tanden die naar buiten uitsteken.
Een chirurgische kaakcorrectie is een methode om een afwijkende stand van de kaak door een operatie te corrigeren. Met deze methode wordt een functioneel evenwicht bereikt tussen de kauwspieren, de tanden en kiezen, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking.
Vergoeding door verzekeraars
Vergoeding van kaakchirurgie en de daarbij behorende ziekenhuisopname valt altijd onder de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat je via een verwijzing bij de kaakchirurg terecht bent gekomen. Dit loopt altijd via huisarts, tandarts of medisch specialist.
Bij asymmetrische, scheve lach na botox kan correctie uitgevoerd worden: aan de “goede” kant wordt extra botox injectie gedaan, waardoor de ''goede' kant ook wat lager komt staat.
Hoeveel uur moet de blokbeugel worden gedragen? De beugel moet 16 uur per dag gedragen worden. Dat betekent dat het meestal voldoende is om de beugel thuis te dragen: 's middags, 's avonds en 's nachts. Meer mag altijd en betekent dat je vaak minder lang de beugel hoeft te dragen.
Dit is meestal een gevolg van een klasse II slecht gebit, waarbij de bovenkaak vergevorderd is ten opzichte van de onderkaak. Typisch, bij een persoon met een juiste beet, sluiten de tanden van de boven- en onder bogen zich met een minimale overlap.
In de regel worden kaakcorrecties alleen uitgevoerd bij mensen die volgroeid zijn. Dit betekent bij mensen vanaf 17 a 18 jaar. Bij distractie wordt vaak wel op jongere leeftijd geopereerd. De minimumleeftijd hiervoor is ongeveer 14 jaar.
Wanneer men de tanden niet goed op elkaar kan zetten, spreekt men van malocclusie. Hierdoor kan het gewricht tussen de onder- en bovenkaak verkeerd belast raken en de spanning van de kauwspieren verhogen, wat tot hoofdpijn kan leiden. Ook tandenknarsen kan een rol spelen bij hoofdpijn door malocclusie.
Een te grote onderkaak; Een open beet: de mond kan niet goed sluiten, waardoor een spleet tussen de onder- en de bovenkaak ontstaat; Een scheefstand van de kaak; een esthetisch (schoonheids)probleem in het gezicht.