Tip 1: Deel je tuin op in verschillende plekken
Door de tuin op te delen in verschillende plekken of kamers is het mogelijk om meerdere sferen te creëren in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van terrassen of een welness-ruimte met zwembad, zwemvijver en loungeverblijf.
Wil je de exacte ligging van de tuin bepalen, ga dan met een kompas of smartphone in de hand met je rug naar het huis toe staan en kijk in de richting van de tuin. Zodra dat duidelijk is, weet je ongeveer hoeveel zoninval je in de tuin hebt.
Maak bijvoorbeeld een border en plaats deze aan de lange zijde van de tuin. Je kijkt hierdoor verder de tuin in, waardoor hij optisch groter lijkt. Ook is verticaal tuinieren een mooie optie in een kleine tuin. Bij verticaal tuinieren nemen de planten minder ruimte in beslag.
Je kunt het misschien wel raden in vergelijking met een tuin op het noorden: als je tuin richting het zuiden ligt, heb je altijd zon in je tuin. De zon zal zowel in de zomer als in de winter zijn volle baan langs jouw tuinkant maken, waardoor je optimaal van het zonlicht in je tuin kunt profiteren.
De zon komt op in het oosten, dus dat betekent dat je met een tuin op het oosten heerlijk kunt genieten van het ochtendzonnetje! Ideaal dus als je een ochtendmens bent en je graag buiten ontbijt tijdens de opkomende zon in je tuin. Gedurende de dag draait de zon langzaam weg uit je tuin.
Een tuin op het westen staat garant voor een zonnige achtertuin. 's Ochtends kun je nog heerlijk vertoeven in de schaduw, maar in de loop van de dag zal de zon zich steeds meer in de tuin laten zien. In de zomer kan het dus goed warm worden in een tuin op het westen.
Ruimte creëren met licht en symmetrie
Met licht en donker kun je in een kleine tuin optisch ook al een hoop veranderen. Verf bijvoorbeeld de schutting of muur achter in de tuin in een donkere kleur, zo ontstaat er meer diepte. Ook is symmetrie in de tuin superbelangrijk wanneer je deze groter wilt laten lijken.
Een smalle tuin is vaak lang. Deze lengte kun je onderbreken door je tuin op te delen in verschillende gedeeltes. De lengte kun je ook onderbreken door bijvoorbeeld een slingerend tuinpad aan te leggen. In de smalle tuin doen cirkels het altijd goed.
Met een zonnige tuin op het zuiden is het essentieel om schaduwplekken in je tuin te creëren. Je wilt immers als het erg warm is de schaduw kunnen opzoeken voor enige verkoeling en ook is het voor veel planten goed als ze in ieder geval een deel van de dag wat schaduw of halfschaduw hebben.
Tuinen op het westen:
Bij een tuin op het westen zijn de ochtenden wat schaduwrijker maar de avond zijn weer vrij licht. Vind je het heerlijk om na een dag werken 's avonds nog lekker te genieten van de laatste warme zonnestralen en de warmte die het huis uitstraalt dan is een tuin op het westen de juiste keuze.
Met een tuin op het noorden heb je dus vlak achter je huis vrijwel de hele dag schaduw, maar zal je achterin je tuin wel zonlicht krijgen en ook in de ochtend en avond nog redelijk wat zonlicht in je tuin ontvangen. Ook voor tuinen op andere richtingen geldt dat de zoninval kan variëren op een dag en per seizoen.
Het aantal zonuren bij een tuin op het oosten is afhankelijk van het seizoen en de ligging van het huis. Gemiddeld heb je op een tuin op het oosten 4 uur zonlicht. In de herfst en winter zou dit minder zijn en in de lente en zomer meer.
De avondzon bij tuinen op het Noorden valt vaak aan de Oostkant van de tuin. Wellicht is dat de beste plek voor een terras. Je kunt dit afwegen tegen een terras aan de gevel, dat dichter bij de keuken en woonkamer is gelegen. Door schaduw heb je sneller last van groene aanslag op bestrating.
In een tuin op het westen zal de zon in de ochtend slechts achterin je tuin te zien zijn mits je tuin diep genoeg is. Tegen je woning aan zal het door de schaduw van je woning in de ochtend op het terras tegen je woning aan lekker koel zijn en kun je hier op warme dagen heerlijk in de luwte zitten.
Maar we zitten niet in het luxe segment. Een luxe tuin heeft heel veel niet-levende materialen: veel bestrating, waterelementen, niveauverschillen, pergola's en overkappingen, afscheidingen, zwembaden, terrassen en verlichting. Dat zijn de elementen die écht duur zijn.
We kunnen in principe tuinen onderverdelen in vier categorieën: • Grote tuin • Middelgrote tuin • Voortuin • Achtertuin • Balkontuin De gemiddelde tuin in Nederland is ongeveer 60-100 m2. Een middelgrote tuin is ongeveer tussen de 100 m2 en 500 m2.
Persoonlijk noem ik een achtertuin klein als het oppervlak minder is dan 100-150m2. Tuinen van 150m2 tot 1000m2 beschouw ik als middelgroot en tuinen groter dan 1000m2 als redelijke grote tuinen. Overigens is alles relatief want een voortuin van 100m2 vind iedereen waarschijnlijk een ruime voortuin.