De juiste temperatuur
De reden waarom de eerste pannenkoek mislukt, is eigenlijk heel logisch: wanneer je wilt beginnen te bakken, is je pannenkoekenpan meestal nog niet heet genoeg. En da's net heel belangrijk om het beslag niet aan de pan te laten plakken.
Soms is de pan gewoon veel te heet. Dan verbrandt je deeg meteen en blijft dan uiteraard kleven. Maar vaak is de pan ook gewoon te koud, en dan krijg je een soort van brij die veel te traag gaart, kleverig wordt, en… ja ook aan de pan blijft plakken.”
Welke het beste uit de test kwamen? Dat waren de enige drie mixen die volkorenmeel gebruiken en geen extra suikers. Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren.
Zodra je ziet dat de randen wat beginnen te borrelen en te krullen, de pannenkoek voorzichtig omkeren. Zoals bekend mislukt de eerste pannenkoek meestal. Dit komt vaak door het teveel aan olie in de pan of dat je nog een beetje “ in moet komen” in het bakken.
Gebruik olie én boter om de pannenkoek in te bakken. De olie zorgt er namelijk voor dat de boter in de pan niet snel verbrand. Als je het beslag erin doet en de bovenkant een beetje droog begint te worden, doe dan ook hier een klein klontje boter op. Zo wordt de andere kant van de pannenkoek ook lekker bruin.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Traditioneel wordt de pannenkoek gemaakt met witte bloem, eieren, melk en een beetje boter. Al deze ingrediënten bij elkaar vullen de maag, maar een goede volwaardige maaltijd is het eigenlijk niet. Daarvoor mis je vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten.
Pannenkoeken maken doe je zo:
Voeg een snuf zout toe en een scheut olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een beetje olie toe en bak de pannenkoeken in 2 minuten goudbruin.
Pannenkoekenmix: twee keer zo duur
En ook zo'n pak bestaat feitelijk uit niets meer dan bloem, je moet dus gewoon nog melk en eieren toevoegen. En vaak wordt aan de bloem nog smaakmakers als zout en suiker toegevoegd. Dat doen we toch gewoon liever zelf, als het al nodig is? Of neem de pannenkoekenshaker.
Om te voorkomen dat de eerste pannenkoek mislukt, moet je volgens Willekes de pan warm genoeg laten worden voordat het beslag erin gaat. Zet het vuur op middelhoog vuur zodra het beslag de pan in gaat, het gebeurt namelijk vaak dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant van de pannenkoek nog niet gaar is.
Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten! Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten.
Een pak Koopmans Pannenkoeken origineel is genoeg voor 11 tot 13 pannenkoeken.
PANNENKOEKENBESLAG BEWAREN
Hou je dan pannenkoekenbeslag over? Het beslag kan je één dag bewaren in de koelkast. Tip: bewaar het beslag in een shakebeker. Het voordeel hiervan is dat je het beslag voordat je het gaat bakken, nog even goed door elkaar kunt schudden zodat alles weer goed gemengd is.
Het resultaat is dat je pannenkoeken snel verbranden voordat ze goed gaar zijn. Heb je hier problemen mee, probeer je pannenkoeken dan eens in olie te bakken of probeer een combinatie van olie en boter. Kies zonnebloemolie, kokosolie of een andere plantaardige olie die geschikt is om te verhitten.
Voor de meeste warmtebronnen geld dat je het beste kan bakken op medium hoog stand 4 of 5 op een schaal van 10. Des te meer pannenkoeken in kortere tijd achter elkaar gebakken worden is het belangrijk de temperatuur iets hoger te zetten.
Slaolie is een mengsel van verschillende plantaardige oliën. Meestal worden sojaolie en raapzaadolie gebruikt. De naam slaolie is afgeleid van het eeuwenoude gebruik om olie uit zaden te slaan. Het proces van het olie slaan gebeurde in vroeger door olieslagers in oliemolens.
Wat is gezonder pannenkoek of friet? Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet. Een flensje bevat zelfs minder calorieën dan een boterham.
Yes! Pannenkoeken voor het eiwitdieet! Deze eiwitrijke / low carb pannenkoeken zijn de ideale maaltijd tijdens je eiwitdieet. Ze bevatten erg veel eiwitten (of proteïnen) en ze bevatten extreem weinig koolhydraten.
Een favoriet van veel kleinkinderen is de pannenkoek. Deze lekkernij is niet alleen geschikt voor ontbijt, wij Nederlanders eten het ook graag als avondeten. De gewone simpele Hollandse pannenkoek kan op een gegeven moment een beetje saai worden. Gelukkig kan je ook gemakkelijk snel met pannenkoekjes variëren.
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek. vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers.
Wil je pannenkoeken in de vriezer bewaren? Dit kan zeker, je kunt pannenkoeken goed invriezen. Zorg dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in plasticfolie of in een diepvrieszak. Na het invriezen kun je de pannenkoeken 2-3 maanden bewaren.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pannenkoeken. Je pannenkoekenbeslag een uurtje laten rusten loont, want ze worden er gladder van en de belletjes verdwijnen. Bovendien wordt de pannenkoek ook dunner en steviger, doordat de gluten ontspannen.