Het bureau. Zittend aan het bureau is het belangrijk om de hoek tussen de boven- en onderbenen op 90° te houden. Stel de hoogte van het werkblad zo in dat deze precies gelijk is aan de bovenzijde van de armsteunen. Als het bureau niet in hoogte te verstellen is, is deze hoek vaak groter of kleiner.
Dan neem je plaats op de bureaustoel en kan het instellen beginnen. De hoek tussen je boven- en onderbenen dient ongeveer 90 graden te zijn, met een kleine ruimte tussen de knieholten. Nu kun je met de behulp van de armsteunen van de bureaustoel de hoogte van het bureau bepalen.
Plaats de bolling van de rugleuning goed in de holte van de onderrug. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker rechtop blijft zitten. De rugleuning dient de wervelkolom tot onder de schouderbladen te ondersteunen. Als de rugleuning te hoog staat ingesteld drukt deze tegen de schouders aan, waardoor je inzakt.
De ideale hoogte van uw bureau is afhankelijk van uw eigen lengte, de hoogte van uw schoenen meegerekend. Een bureau met vast tafelblad is meestal 75 centimeter hoog. Dit past het beste bij een lichaamslengte tussen de 1,80 meter en 1,85 meter.
Stel de hoogte van de stoel zodanig in dat je voeten plat op de grond kunnen. Gebruik anders een voetenbankje. Zorg dat er genoeg steun is in de rug en de binnenkant van je knieën niet strak tegen de zitting komen. Dit kun je instellen door de zitdiepte aan te passen.
Een ergonomisch bureaublad is minimaal 80 cm diep en 120 cm breed. Een breedte van 160 cm is echter ideaal. Niet alleen op, maar ook onder het bureau is voldoende ruimte nodig. De gemiddelde mens beschikt immers over benen, die ergens een plek moeten vinden.
De hendel of knop die je nodig hebt om de zithoogte in te stellen bevindt zich vooraan onder de zitting van je bureaustoel. Trek de hendel omhoog of druk de knop in en laat de hendel of knop vervolgens los op de gewenste hoogte om de zithoogte lager te maken.
Bij een beeldscherm van 21/22 inch is een afstand van 90 cm optimaal, 75 tot 105 cm is acceptabel. De optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22°. De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger.
Zitdiepte. Het zitkussen moet het zitvlak en de bovenbenen ondersteunen. Met de zitdiepte instelling kun je het zitkussen naar voren of naar achteren schuiven. Stelregel is dat de ruimte tussen de voorkant van het zitkussen en je knieholte minimaal twee vingers tot maximaal een vuist is.
De lendesteun dien je ter hoogte van of nét boven je broekriem te plaatsen voor optimale ondersteuning.
Wilt u een zit sta bureau aanschaffen en wilt u de hoogte van te voren weten, meet dan de afstand van uw elleboog tot de grond wanneer u staat. Leg uw vingertoppen op uw sleutelbeen voor de juiste positie van uw ellebogen. Dit is de gewenste stahoogte van het zit sta bureau.
Zorg voor de juiste houding
Net als op een bureaustoel is het ook als u staand werkt belangrijk om op uw houding te letten. Zorg dat u rechtop staat met uw buik- en bilspieren lichtjes aangespannen. Laat uw armen langs uw lichaam hangen en rol uw schouders op een natuurlijke manier naar achter.
Beenruimte; zorg voor voldoende beenruimte onder je bureau met een minimale vrije ruimte van 65cm diep en 60cm breed.
Stel de bovenkant van het beeldscherm af op jouw ooghoogte. Maak gebruik van een beeldschermstandaard als je een klein beeldscherm hebt. Let ook op de kijkafstand tot het beeldscherm. Als algemene regel geldt dat de monitor op zo'n 50 à 70 centimeter van je ogen af moet staan.
Plaats je scherm op 50 à 70 cm afstand.
Letterlijk. Plaats je scherm recht voor je, op een armlengte afstand. Met je rug tegen de rugleuning van je stoel moet je met uitgestrekte arm het beeld kunnen raken. De ideale kijkafstand ligt tussen 50 en 70 centimeter.
Blijf in beweging. Wie in beweging blijft, zorgt goed voor zijn lichaam. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je regelmatig van houding wisselt, met of zonder steun van de rugleuning: actief, rechtop, etc. Ook kun je rekoefeningen doen, heel belangrijk om je lichaam actief te houden.
Zitneigverstelling. Afhankelijk van de zitneiging van de persoon kan het zitvlak ingesteld worden. Als de persoon bijvoorbeeld voornamelijk in de voorste zitpositie werkt (zoals achter een beeldscherm) dan kan het zitvlak zo ingesteld worden om drukplekken aan de onderkant van de bovenbenen te voorkomen.
* Synchroon-mechanisme
De synchroon-functie ondersteunt het lichaam optimaal in elke zitpositie. Het combineert een beweging van de rugleuning met een daarop afgestemde beweging van de zitting. De stoel volgt hierdoor uw natuurlijke lichaamsbewegingen. Uw rug en bovenbenen worden daarbij goed ondersteund.
Randvoorwaarden voor de ideale werkplek
Hoe de juiste akoestiek tot stand komt, is onderdeel van goed werkplekadvies. Licht: Medewerkers zijn gebaat bij voldoende en natuurlijk (dag)licht. Een werkplek met het juiste licht kan letterlijk een verschil van dag en nacht maken in de beleving van de werkomgeving.
Een goed instelbaar bureau moet tussen de 62 en 85 centimeter hoogte kunnen worden ingesteld. Zo zou bijna iedere werknemer in de juiste houding achter het bureau moeten kunnen werken.
Een ergonomisch bureaublad is minimaal 80 cm diep en 120 cm breed. Een breedte van 160 cm is echter ideaal. Niet alleen op, maar ook onder het bureau is voldoende ruimte nodig. De gemiddelde mens beschikt immers over benen, die ergens een plek moeten vinden.
De belangrijkste methode om de houding te verbeteren, is het oefenen van een goede houding! Je moet in het dagelijks leven bewust zijn en blijven van je houding en er zodoende iedere dag actief mee bezig zijn. Dus ook thuis, in de lift op het werk, etc.