Het gebruik van telefoon, tablet of computer vlak voor het slapen gaan, gaat gepaard met minder en slechtere nachtrust. Dat blijkt uit onderzoek onder 16.000 mensen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Bij zowel mannen als vrouwen die naast hun telefoon slapen werden ook verhoogde stresswaarden bevonden. De twee meest heftige gevolgen van het slapen met een telefoon naast je bed is dus de vergrootte kans op kanker, en voor mannen de verminderde spermakwaliteit wat kan leiden tot onvruchtbaarheid.
Straling. Een mobiele telefoon werkt op radiogolven en deze elektromagnetische golven worden voortdurend uitgezonden. Wanneer jij dus je telefoon in je slaapkamer hebt liggen, of zelfs onder je kussen, blijft deze straling aanwezig.
Veel volwassenen (58 procent) gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks.
"Stress, angstgevoelens en depressie worden in veel meer onderzoeken in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat gebruik vanaf een uur per dag, 2,7 keer meer risico op depressie geeft.
Conclusie. Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Ook als je een mobiele telefoon op je lichaam draagt, bijvoorbeeld in een broekzak of borstzakje, zijn gezondheidsrisico's niet bewezen en bovendien niet aannemelijk. In het wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidseffecten gevonden op bijvoorbeeld hart en bloedvaten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan EMF-straling van Wifi-netwerken slaappatronen flink kunnen beïnvloeden.
Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.
Plaats geen televisie in de slaapkamer. Geluid en licht verstoren de nachtrust. Indutten voor de tv zorgt voor een minder diepe, onrustige slaap. Het licht en het geluid van de tv houden u langer in de lichte slaap en u hebt meer kans om tussendoor telkens gewekt te worden.
Volgens de handleiding van Samsung is het aangewezen om voorzichtig te zijn met een telefoon af te dekken. De lucht moet immers vrij kunnen circuleren. Wanneer de ventilator wordt afgedekt door een ander object, zoals een kussen, krijgt het toestel minder zuurstof en kan het erg heet worden en vervolgens ontvlammen.
Radioactieve straling kan uw cellen beschadigen en vergroot daardoor de kans op kanker. Elektromagnetische straling (gsm straling) heeft deze eigenschap niet en kan - bij een grote hoeveelheid straling - het lichaam slechts een beetje opwarmen.
De app Radioactivity Counter maakt gebruik van de camerasensor van een smartphone of tablet om gammastralen te meten, die worden gegenereerd door radioactieve bronnen of door de remstraling van röntgenapparaten.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.
Andere bekende voorbeelden van schadelijke straling zijn röntgenstraling en gammastraling. Deze soorten straling hebben een enorm hoge frequentie, en dat betekent dus dat elke foton erg veel energie meedraagt. Die energie kan ons lichaam schade toebrengen. Door dit soort straling kunnen mensen kanker krijgen.
Elektrosmog, ofwel e-smog, is de verzamelnaam voor allerlei soorten elektromagnetische stralingen die het lichaam kunnen verstoren. Waar aanwezig, veroorzaakt elektriciteit een elektrisch en magnetisch veld.
De vliegtuigmodus schakelt alle draadloze verbindingen uit. Zoals de bel-, wifi- en bluetoothverbinding. In de vliegtuigmodus bent u dus niet bereikbaar. Ook kunt u zelf geen contact opnemen met anderen.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.
Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie. Alfastraling bestaat uit de kernen van heliumatomen die met 10.000 tot 20.000 km/s rondrazen.
Volgens haar zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat je door straling van mobiele telefoons onvruchtbaar kan worden.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.