Om een emotionele binding met iemand aan te kunnen gaan, is het nodig dat je jezelf alsnog emotioneel opvoedt. Dat houdt in dat je je belemmerende patronen van vroeger loslaat en dat je emotioneel gezond gedrag ervoor in de plaats aanleert.
Maar wat is dat nu 'emotionele verbinding'? Voor mij betekent emotionele verbinding dat partners het gevoel hebben dat de ander je begrijpt, je steunt en ook erg z'n best doet om jou te blijven begrijpen. Dan voel je emotionele verbinding.
Maak tijd en ruimte voor elkaar
Zo kan je relatie verder verslechteren. Om diepere verbinding te voelen moet je echt tijd en ruimte maken voor elkaar. Neem regelmatig samen een middag vrij, of praat met elkaar, elke dag. Vertraag even, laat de boel de boel, en geef elkaar de volle aandacht.
Afstand nemen betekent: Niet meedoen of niet meer meedoen. Dat je emotioneel niet meer betrokken wilt zijn in de mate waarin je je betrokken voelde (op iets of iemand) Dat je de relatie met je partner beëindigt en geen contact meer wenst.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Het kan de fysieke afwezigheid van de vader of moeder in een gezin zijn, bijvoorbeeld bezet door zijn of haar werk, activiteiten buitenshuis of opgaan in hobby's. Bezigheden die zoveel tijd kosten dat je nauwelijks thuis bent, of thuiskomt als de kinderen al in bed liggen.
Buitengesloten zijn doet pijn. Het raakt in onze basisbehoefte. Je waant je in een emotionele achtbaan in niemandsland waarbij jij stuurloos in het achterste karretje zit. In de periode van het negeren raak je in bijna permanente staat van overlevingsgedrag, het vechten, vluchten of verstijven.
Hevige emoties
En wat bleek: vernedering leidt inderdaad vaak tot heviger emoties dan boosheid of blijdschap. Sterker nog: het is een van de sterkste emoties die een mens kan voelen.
Liefde geven
Mannen voelen liefde wanneer zij complimenten krijgen, als zij merken dat zij het goed hebben gedaan, als ze het vertrouwen van jou krijgen dat hun manier van doen ook goed is en dat zij er zelf uitkomen zonder jouw hulp. Je hoeft tegen een man niet te zeggen “ik begrijp je”, maar wel “wat goed van je!”.
Wat is bindingsangst in het kort? Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden, bang om uiteindelijk afgewezen te worden. Het aangaan van langdurige intieme relaties is voor mensen met bindingsangst moeilijk. Een gebrek aan zelfvertrouwen ligt vaak ten grondslag aan bindingsangst.
Aantrekkingskracht signalen – werken zo
De signalen van aantrekkingskracht zijn de – vaak subtiele – handelingen van anderen die verraden of diegene zich 'tot je aangetrokken' voelt (en dan niet op de 'ik vind je aantrekkelijk', maar 'je hebt aantrekkingskracht' manier dus).
Niet iedereen kan er goed mee omgaan.Om het heel precies te zeggen: eenzaamheid is het fysiek ervaren van een tekort aan verbondenheid met anderen. Fysiek, omdat je het in je lichaam voelt en het in je hersenen is te meten. Verbonden zijn met anderen heb je nodig. Het is een basisbehoefte, net als eten en drinken.
Bij emotionele verwaarlozing gaat het vaak juist om dingen die ouders níet doen: ze geven een kind geen aandacht, liefde, emotionele steun en bevestiging. Of hun gedrag is heel onvoorspelbaar, het ene moment lief, het andere moment afwijzend, waardoor een kind geen veiligheid voelt.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Onder emotionele eenzaamheid wordt verstaan het gemis van een intieme (levens) partner, iemand met wie de diepste emotionele banden mogelijk zijn. Eigenlijk is er maar één soort eenzaamheid, maar door verschillende 'soorten' eenzaamheid te beschrijven, beschrijven we eigenlijk de onvervulde behoefte.
Tijd en aandacht
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.