Veruit de meest gangbare manier om appels te eten is door er vanaf te happen en de schil en het vruchtvlees van de appel zo te eten, door de appel rond te draaien terwijl je er happen van neemt. Heeft de appel een stengel, draai die er dan uit en gooi die weg.
Eet je appel bij voorkeur met de schil (wel goed afspoelen) want ook daarin zitten bioactieve stoffen. Kies liever voor een stuk appel in plaats van voor appelsap. Wil je meer flavonoïden in je appelsap? Voeg dan wat pulp toe aan het sap.
Met het eten van de hele appel krijg je extra vezels binnen, naast flavonoïden (anti-oxidanten, waarvan de precieze werking nog niet duidelijk is). Maar wie ook het klokhuis weghapt, krijgt ook nog eens tien keer zoveel bacteriën binnen als iemand die het klokhuis wegmikt.
Stickers op appels zijn in ieder geval niet eetbaar, zegt Tim Kievits van fruittelerscoöperatie FruitMasters. ,,Alle bestanddelen zijn voedselveilig, maar niet eetbaar. Maar als je er per ongeluk eentje opeet is er niks aan de hand want je lichaam zal de sticker vanzelf uitscheiden.”
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
De afkorting PLU staat in het Engels voor 'price look-up'. In eerste instantie zijn deze codes voor de caissière, die dit nummer in de kassa ingeeft en zo de juiste prijs boekt. Zo heeft bijvoorbeeld een appelras een bepaalde code, hebben gele bananen weer een andere code dan groene enzovoort.
Neem bijvoorbeeld appels, daarbij zorgt de sticker ervoor dat u de verschillende soorten appels gemakkelijk kunt onderscheiden. Maar dat is niet de enige functie van de stickers. Op de fruitstickers staan namelijk ook codes die aangeven hoe de appels geteeld worden.
Iedere dag een appel eten kan je zeker helpen om de dokter weg te houden ð Het verkleint namelijk je risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast dragen appels bij aan gezonde darmen, sterke botten en het bestrijden van overgewicht.
Extra gezondheidsvoordelen
In appels zit onder andere een vezel genaamd pectine dat cholesterolverlagend werkt. Goed om te weten is dat rode appelen een derde meer pectine bevatten dan groene appels. Daarnaast zit deze ronde vrucht vol met vitamine C, die erg bevordelijk is voor onze weerstand.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Oprispingen of boeren ontstaan door een teveel aan lucht in de maag of door gasvorming door bacteriën. Sommige voedingsmiddelen lokken boeren uit zoals een appel of frisdrank.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Een pitje is niet dodelijk
De pit is namelijk erg lastig te verteren, waardoor de meeste doorgeslikte gifstoffen eindigen in de toiletpot. Een appelpittendieet is dus levensgevaarlijk, maar een enkel pitje (of zelfs een heel klokhuis met pitten) kan geen kwaad.
De stickers op fruit hebben meerdere functies. Ten eerste wordt de sticker gebruikt om aan te geven van welk merk en soort het fruit is. Zo kunnen zowel degene die het fruit koopt, als de medewerkers van de winkel een onderscheid maken. Dat was wel duidelijk, maar er staat meer op.
Op fruit en groente zit in de meeste gevallen een stickertje met een PLU-code. De afkorting PLU staat voor price look-up. Met de code kunnen winkeliers de prijs opvragen en hun voorraad beheren. Een code bestaat uit vier of vijf cijfers.
De PLU-code bestaat doorgaans uit vier cijfers, soms uit vijf. De basis is een getal van vier cijfers, hetzij in de 3000, hetzij in de 4000. Verder zit in de toewijzing van deze basis geen systeem; ze worden willekeurig toegewezen. PLU-codes van vijf cijfers beginnen ofwel met een 8, ofwel met een 9.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Appels, een hulpmiddel bij gewichtsverlies
De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam. Bovendien hebben appels een zeer hoog vochtgehalte. Dagelijks een appel eten kan dus een hulpmiddel zijn bij het afvallen.
Appels zitten vol met pectine wat je van binnen schoonmaakt zodat afvalstoffen niet kunnen blijven 'plakken' in je lichaam. Ook zijn appels een echte natural moisturizer voor je huid omdat ze voor 85% uit water bestaan! Uiteraard vind je in appels ook belangrijke antioxidanten die je huid beschermen.
Door fruit te wassen kun je eventuele bestrijdingsmiddelen op de schil er meestal niet afhalen. Sommige middelen lossen niet op in water of kunnen bijvoorbeeld door de schil trekken. Wel verwijder je door fruit te wassen vuil, stof en mogelijke ziekteverwekkers van de schil.
Was appels met water: Wassen met water blijkt afdoende om tenminste 80 procent van de pesticiden te verwijderen. Daarbij is het ook belangrijk om de groenten en het fruit een beetje te wrijven tijdens het wassen, want juist door die wrijving worden de pesticiden beter weggespoeld.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.