Zoek voor je begint met tekenen een eenvoudig voorbeeld uit om na te tekenen. Kijk eens in tijdschriften, daar staan vaak simpele tekeningen in ter illustratie van artikelen. Bijvoorbeeld een sierrandje, hartjes, pijlen of bloemen. Pak een vel papier en teken het voorbeeld na.
Slijp je potlood goed en teken de omlijning van de ogen waarbij de bovenste lijn precies door het midden van de ogen loopt. Teken vervolgens de pupillen en de lijn waar je de mond gaat tekenen. Schets tot slot ook alvast een deel van de haarlijn met licht gebogen lijnen.
Iedereen kan leren tekenen. In elk onderwerp wat je op een afbeelding waarneemt, zijn herkenbare vormen te zien. Cirkels, piramides of een vierkante vorm, zijn de basis van het tekenen.
De makkelijkste manier om te beginnen met het tekenen van een gezicht is door hulplijnen te gebruiken voor de proporties van het gezicht. Teken een verticale lijn door het midden van het ovaal. Snijd vervolgens het ovaal met een horizontale lijn weer door het midden. Voeg de neus toe.
Alles wat rond is, is heel gemakkelijk te tekenen (een bal, een appel, een meloen, enz.). Motieven met weinig details kunnen bijvoorbeeld een banaan, een TV, een lamp of iets dergelijks zijn. Te veel verschillende motieven tegelijk kunnen ook een belemmering zijn.
Welk potlood om te schetsen? Voor technische tekeningen of losse schetsen raden wij u aan potloden met een harde tot gemiddelde hardheid (9H tot H) aan te schaffen, bijvoorbeeld een 6H potlood. Hiermee zet u strakke perspectieflijnen of creëert u gedetailleerde constructietekeningen, die niet zomaar vlekken of afgeven.
Heel veel mensen willen beter kunnen tekenen, maar sommigen geloven dat tekentalent is aangeboren. Niets is minder waar. Door goed te leren kijken en veel geduld kan iedereen beter leren tekenen.
Tekenen is goed voor je hand-oog coördinatie. Hoe vaker je het doet, hoe beter je verhoudingen leert inschatten en perspectief leert vastleggen. Herinneringen en ervaringen worden beter opgeslagen in je brein en kun je je levendig voor de geest halen.
Ik gebruik een doezelaar verder net als een potlood. Druk je er hard op dan wordt de laag die je doezelt donkerder en natuurlijk lichter als je niet hard drukt. Maar het mooiste is als je laag voor laag tekent. Dus eerst een potlood laag, dan doezelen en dan de volgende potlood laag eroverheen.
met een minimum van pennestreken een voorlopige en gewoonlijk uitwisbare afbeelding van iets maken. in overdrachtelijke zin: een korte maar rake beschrijving van iets geven.
Grafiet bestaat dus uit hetzelfde chemische element als houtskool, maar door het verschil tussen de chemische verbindingen ziet het er tóch anders uit en werkt het anders. Grafiet is ook een vrij zacht materiaal en wordt op verschillende plekken op de wereld in de bodem gevonden.
Het loopt van 1-4. (# 1, # 2, # 2 ½, # 3 en # 4). Hoe hoger het cijfer, hoe harder de schrijfkern.
Als potloodschrift continu wordt blootgesteld aan licht, hitte en vocht kan het na tien jaar al vervagen. Daarnaast kunnen bovenliggende pagina's steeds een beetje van het grafiet wegwrijven. Maar onder goede omstandigheden kan potloodschrift wel 150 jaar leesbaar blijven.
Harde potloden hebben de letter H en afhankelijk van de hardheid staat er een nummer bij, lopend van H (of 1H), 2H, 3H tot en met 9H, het hardste potlood.
Een iets dikkere lijn over de buitenste omtrek van een voorwerp op de voorgrond geeft al een behoorlijk diepte-effect, zoals je hierboven kunt zien. Ook door de kleur van lijnen kun je diepte in je tekening krijgen. Gebruik bij voorkeur een donkerdere kleur voor de voorgrond, een lichtere voor de achtergrond.
De gemakkelijkste manier om mensen te tekenen is met de Ball-and-Socket techniek, een methode waarbij de kunstenaar verschillende overlappende ovalen tekent om de lichaamsdelen van de menselijke figuur te schetsen en de houding van de figuur te construeren.
In het algemeen teken je schaduwen in lagen. Bijvoorbeeld: eerst een laag B potlood , dan een laag 2B potlood en voor de donkerste schaduwen de volgende laag 4B potlood. Alle over elkaar heen.