De CV ketel zal in een 15mm leiding bijvoorbeeld 10 liter per seconde met 1 bar erin stoppen, terwijl bij een 12mm dit 5 liter seconde met 2 bar kan zijn (getallen/verhouding is volledig uit mijn dikke duim gezogen alleen maar om de getalletjes makkelijk te maken).
Voorbeeld: Het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u.
Leveringscapaciteit en vastrecht
Ongeveer 3% heeft een capaciteit van 2.500 liter per uur of groter. Dat zijn meestal bedrijven of grote woonhuizen. De resterende 1% zijn bedrijven met een nog grotere capaciteitsbehoefte, tot wel 250.000 liter per uur.
In de sanitair winkel raden ze toch een diameter aan van 20 mm als het een grote regendouche is.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Uitgaande van een gemiddelde kraan sproeit u met ongeveer 10 liter in de minuut ofwel zo'n 600 liter per uur.
De wettelijke druk (drukgarantie) op de watermeter moet dus minimaal 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden. De maximale toegestane uitgaande druk van pompstations bedraagt 650 kPa.
– Een kraan laten lopen: tot wel 13 liter/minuut! – De afwasmachine: 12 liter/afwasbeurt. – Een emmer vullen: 10 liter. – Het huishouden doen: 4 liter/dag.
Uit een tuinslang kan wel 18 liter water per minuut komen. — Europees Milieuagentschap.
Het verbruik dat uw watermeter registreert, bepaalt de prijs die u voor uw water betaalt. Per gebruikt m³ (1000 liter) betaalt u in 2022 € 1,23 (€ 1,34 incl. btw).
Voor de meeste woningen is een watermeter met een leveringscapaciteit van 2.5m³ per uur voldoende.
Een gemiddelde mens verbruikt boven water 20 liter lucht per minuut of vermits wij op 1 bar zitten, 20 barliter per minuur.. Wanneer wij op - 30 m zitten dan moeten wij om 20 liter lucht te vormen lucht inademen onder een druk van 4 bar. Wij verbruiken dan 20 l x 4 bar = 80 barl per minuut.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
Lekken zijn echte watervreters: Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, zorgt voor een jaarlijks verlies van bijna 2000 liter. Een kraan die constant lekt (enkele druppels per seconde) kost zowat 35.000 liter per jaar. Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur of 140 .
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
Voor de aanvoer van water gebruikt men zogenaamde 'druk'-PVC leidingen. Afhankelijk van de versie kunnen ze een druk van 16 bar weerstaan. De buizen en fittingen worden verlijmd met een speciale lijm. Belangrijk hierbij is dat de buizen voor de verwerking grondig ontvet worden.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorstroming van ongeveer 10m3 per uur. Voor een rustige laminaire stroming (minimaal energieverlies) wil je niet hoger gaan dan 1 meter per seconde. Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorvoer van maximaal 30m3 per uur.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.