Ook in de avond eten de mensen in Italië vaak het nodige, zoals stokbroodjes met tapenade of andere kleine hapjes. Natuurlijk drinken ze hier graag een heerlijk glas Italiaanse wijn bij, of een glaasje Grappa, de Italiaanse brandewijn.
Na het eten drinken veel Italianen nog een digestif, zoals limoncello (citroendrank) of een espresso om je grote maaltijd van zojuist iets makkelijker te kunnen verteren.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Bekendste namen zijn Campari, Aperol en Cynar. Je kan ze perfect puur drinken met een ijsblokje, maar iedereen kent uiteraard de heerlijke Italiaanse cocktails zoals Negroni (Campari, gin en rode vermouth) en Aperol Spritz (Aperol, soda en prosecco).
Er lijkt een zweem van Italiaanse flair te zitten achter het decadente gebruik van espresso en de chique presentatie, maar niets is minder waar: de Espresso Martini vindt zijn oorsprong diep in het bruisende en ruige Londen van de jaren 80.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
In Italië worden truffelgerechten vaak met Barolo of een andere grote rode wijn gecombineerd, maar met een volle witte wijn is de combinatie vaak net iets verfijnder. Probeer maar eens met een Chardonnay, Falanghina, Friulano of Pecorino.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Chinotto is een drankje dat wel wat weg heeft van Crodino. Ze hebben namelijk beide een kenmerkende bittere smaak. De Chinotto is echter door de jaren heen een beetje in de vergetelheid geraakt. Hoewel de Italianen Chinotto nog wel drinken, is het drankje in andere landen nauwelijks nog bekend.
Crodino Spritz
Het recept is eenvoudig: de Crodino cocktail bestaat namelijk uit 3 delen prosecco, 2 delen Crodino en 1 deel bruiswater.
►Sprankelend bitterzoet en verrassend. ►Combinatie van fijne kruiden en natuurlijke zuidvruchtenextracten met zuiver mineraalwater. SMAAK: Dankzij de infusie van kruiden en extracten van verschillende vruchten heeft Crodino een unieke bitterzoete smaak.
De oranje Crodino is in 1964 ontwikkeld door de Società Terme di Crodo, waarbij het water van de eeuwenoude bron “Fonte Lisiel” de basis vormde. Crodino bevat maar liefst 30 verschillende natuurlijke (zuid)vruchten, kruiden en specerijen Daarna kwam de Rosso. Die bevat o.a. bloedsinaasappels.
Lunch en diner
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
Wat is de Italiaanse aperitivo? Zoals de naam al duidelijk impliceert gaat het om de paar uur voor het diner waarbij je een aperitief nuttigt om de eetlust op te wekken. In Italië gebeurt dit veelal door het drinken van een Spritz met bijvoorbeeld Aperol of Campari.
De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met 'esma' zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.
Aantal: Aperol is een van de bekendste drankjes in Italië. Het lage alcoholgehalte laat toe om het puur en gekoeld te drinken. Daarnaast is Aperol uitstekend om te mengen in een longdrink met soda, fruitsap, andere alcoholische dranken of mousserende wijn.
Crodino is de 'bella donna' van de alcoholvrije categorie: hét Italiaanse bitterzoete aperitief zonder alcohol met een stevige bite.
Maar wist je dat het in Italia gebruikelijk is om iemand op oudejaarsavond linzen te geven? Italianen vieren oud en nieuw vaak met muziek en fuochi artificiali, vuurwerk, op een van de piazza's in het centro storico of op het strand. Kijk waar in Italië je het beste oud & nieuw kunt vieren.
De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.