Voor de uitspraak maakt het overigens niet veel uit, in ieder geval niet voor Engelstaligen. Voor Nederlanders is er wel verschil tussen kie-jef of kie-jif. Die uitspraakkwestie geldt voor meer Oekraïense steden. Nederland zegt: Charkov, Oekraïeners zeggen Charkiv.
Kiev of Kyiv (Oekraïens: Київ Kyjiv, [ˈkɪjiu̯]; Russisch: Киев Kiëv, [ˈkʲijɪf]) is de hoofdstad en grootste stad van Oekraïne, en telde tijdens de volkstelling van 1 oktober 2019, 2.960.340 inwoners. De stad is gelegen aan weerszijden van de rivier de Dnjepr (Oekraïens: Dnipro).
De spelling van de hoofdstad van Oekraïne is daarom voortaan Kyiv, in plaats van Kiev. De krant volgt daarmee internationale media, zoals The New York Times, AP News, BBC en The Guardian. Kiev is namelijk de Russische spelling, Kyiv de Oekraïense.
In de lijst van de Taalunie worden wat Oekraïne betreft de namen gegeven die in het Nederlands zijn ingeburgerd, zoals Kiev, Charkov (en niet Charkiv), de Krim (en niet de Krym) en Odessa (en niet Odesa).
In het Nederlands werd het land vaak aangeduid als "de Oekraïne". Dit is volgens de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal niet correct. Het lidwoord is een overblijfsel van de Oekraïne als streeknaam, vergelijkbaar met de Veluwe en de Provence.
Naam van het land: Oekraïne
Want Oekraine - zonder puntjes op de i - kan verkeerd worden uitgesproken. Dat komt doordat de a en de i hier geen ai vormen, maar tot verschillende lettergrepen behoren (dit wordt klinkerbotsing genoemd). Je zegt dus oe-kraa-iene en niet oe-kraain.
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.
Ondanks dat bestaat het Oekraïense woordenboek voor ongeveer twee-derde uit Russische woorden, waardoor ook Russen Oekraïens goed kunnen begrijpen. Omgekeerd spreken en verstaan bijna 95% van de Oekraïners Russisch, wat vooral te maken heeft met het Sovjetverleden van Oekraïne.
Van 1917 tot 1919 was Kiev de hoofdstad van de Volksrepubliek Oekraïne. In 1922 werd Oekraïne een sovjetrepubliek, maar de hoofdstad werd Charkov, tot in 1934 Kiev weer de hoofdstad werd.
Het is niet helemaal duidelijk wanneer de stad Kiev is ontstaan. Wel zeker is dat vanaf ongeveer 800 de stad een belangrijke handelsfunctie had, vanwege de gunstige ligging aan de rivier de Djnepr. Vanaf ongeveer 900 tot 1200 was de stad de hoofdstad van het Grootvorstendom Kiev, ook wel het Kievse Rijk genoemd.
Oekraïne is een land in het oosten van Europa dat grenst aan Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. De hoofdstad is Kiev. Andere bekende steden zijn Odessa, Donetsk en Tsjernobyl.
Neem bijvoorbeeld de Oekraïense hoofdstad Kiev. Die stad is ouder dan Moskou en het middeleeuwse 'Kiev-Rus' (882 - 1240) wordt beschouwd als de voorloper van Rusland.
Oekraïne is een grote Europese staat en een grote markt met 42 miljoen consumenten. Het land is rijk aan grondstoffen (vruchtbare gronden, steenkool en erts mijnbouw (mangaan, titanium, ijzer). Het Oekraïense BNP is bij huidige prijzen bijna 131 miljard USD.
Het meest in het oog springend is het aantal gesneuvelde - en gewonde - soldaten: 39.870. Verder zijn er volgens Ukraine World onder meer 1737 tanks, 880 artilleriesystemen, 222 vliegtuigen, 189 helikopters, 722 drones en 2835 vrachtwagens en tankwagens vernietigd.
De Russen (Russisch: русские, roesskië) zijn een Oost-Slavische etnische groep, die vooral leeft in Rusland (116 miljoen) en de Russische buurlanden: Oekraïne (8,3 miljoen), Kazachstan (4,5 miljoen), Wit-Rusland (1,1 miljoen) en de Baltische staten (> 1 miljoen).
Eerst heette het de Oekraïense Volksrepubliek (1918-1922), tussendoor nog de Oekraïense Staat (29 april 1918 - 14 december 1918) en vervolgens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1922 - 1991). Intussen was er ook nog de Pools-Oekraïense Oorlog (november 1918 tot juli 1919).
Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen.
Het werd de Z van 'za' – wat 'voor' betekent. Het ministerie publiceert er een reeks aan leuzen mee: voor de overwinning, voor onze soldaten, voor Rusland, voor onze helden, voor Poetin en zelfs: voor vrede.
De separatisten, of pro-Russische Oekraïners. Ze strijden mee aan de zijde van Poetins soldaten. Toch zijn ze verre van veilig voor de Russen. Als ze van het slagveld wegvluchten, executeren de Russen hen of zorgen ze er wel voor dat de Oekraïners weten waar ze zitten.
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
Uitspraak. IPA: (Noord-Nederland): /ukraˈʔinə/, /ukraˈjinə/ (Vlaanderen, Brabant, Limburg): /ukraˈɦinə/
Oekraïner - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Ze legt uit dat Nederland geen hulp aan Oekraïne had hoeven bieden. "Oekraïne is geen lid van de NAVO en van de Europese Unie. Daarom hebben we feitelijk geen verplichting om het land bij te staan." Volgens Stoetman moet het Westen daarom iedere keer goed nadenken over de manier waarop ze Oekraïne willen ondersteunen.