Bij Holland & Barrett heb je keus uit verschillende erythritolpoeders. Zo hebben wij onder andere de 100% erythritolpoeder van Greensweet en erythritol poedersuiker gecombineerd met stevia.
Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen.
Hoewel het in deze hoeveelheden niet in de natuur voorkomt, zou ik het dus wel 'natuurlijk' willen noemen. Erythritol smaakt min of meer hetzelfde als suiker (iets minder zoet dus), en geeft eigenlijk geen nasmaak. Het geeft wel een gevoel.
Gebruik: Erythritol is gemiddeld 30% minder zoet dan normale suiker. Als u gaat bakken kunt u de volgende richtlijn aanhouden. 100 gram Sukrin staat gelijk aan 70 gram suiker.
Erythritol is een natuurlijk product (suikeralcohol) en staat ook wel bekend als polyol. Erythritol wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk.
Bakken met erythritol
Erythritol is een caloriearme en natuurlijke suikervervanger waarmee je alle kanten op kan gaan. Een gemakkelijke manier om minder suiker te eten is door dit te vervangen met de natuurlijke suikervervanger Sukrin.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Sucralose. Sucralose heeft een suikerachtige smaak, is goed oplosbaar in water en kan lang worden bewaard. Het is bestand tegen verhitting en dus geschikt om mee te bakken. In combinatie met andere zoetstoffen doet het de zoetkracht exponentieel toenemen (synergetisch effect), waardoor er minder van nodig is.
Erythritol heeft 70% van de zoetkracht van suiker. Erythritol heeft geen nasmaak en voelt in je mond net als suiker. Wel kan deze zoetstof bij verwarming zorgen voor een koud of fris mondgevoel omdat het op je tong snel uit elkaar valt. Dit is persoonsgebonden.
Xylitol kan spijsverteringsproblemen veroorzaken wanneer het wordt gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm zoals diarree, winderigheid, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Erythritol daarentegen wordt door veel mensen beter verdragen omdat het voor 90% wordt opgenomen voordat het de dikke darm bereikt.
Stevia is een stuk zoeter dan Sukrin waardoor je er minder van nodig hebt om je product smaak te geven. Sukrin daarentegen lijkt qua smaak en structuur veel meer op gewone suiker en is daarom makkelijker te gebruiken in baksels of tijdens het koken.
Erythritol is de meest toegankelijke zoetstof, die je veilig kunt gebruiken in een koolhydraatarm/keto dieet. Het geeft geen buikklachten, en zorgt ervoor dat je bloedsuikers niet stijgen.
Is stevia veilig? Ja, de steviolglycosiden uit de stevia plant zijn veilig om te gebruiken. In de Europese wetgeving (Verordening 1333/2008) staat aan welke producten de zoetstof steviolglycosiden toegevoegd mag worden. Hierin staat ook in welke hoeveelheden.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Verhoogd risico op kanker
Want deelnemers die veel kunstmatige zoetstoffen consumeerden – met name aspartaam (E951) en acesulfaam-K (E950) – bleken een groter risico te lopen om kanker te krijgen.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
Producten met E-nummers, zoals aspartaam, kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je erg veel producten gebruikt, krijg je bij een normaal eetpatroon niet te veel zoetstof binnen. Een light-product kan een goed alternatief zijn voor een gewoon product.
Extensieve zoetstoffen
Deze zoetstoffen beïnvloeden niet of nauwelijks de bloedsuiker en zitten vaak in 'suikervrije' producten met de claim 'geschikt voor mensen met diabetes'. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn isomalt, lactitol, mannitol, sorbitol, xylitol en maltitol.
De American Cancer Society (4) heeft onderzocht hoeveel aspartaam er aan een blikje cola zero wordt toegevoegd en dat is 192 mg. Op basis van de ADI vastgesteld door de EFSA zou deze persoon 15,5 blikjes cola zero per dag mogen drinken.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.