Het beste eet je mosselen in één van de mosseldorpen in Zeeland. Yerseke en Bruinisse zijn echte mosseldorpen. Met rijen mosselkotters in haven. Hier eet je de mosselen direct aan het water.
De meeste Nederlanders kennen het product mosselen wel, maar toch gaat het grootste deel van onze productie naar het buitenland. Zo'n 70% gaat naar onze zuiderburen in België, waar ze gek zijn op mosselen uit Yerseke. Een kleiner deel wordt naar andere Europese landen geëxporteerd.
Oosterschelde, 3 juli 2024 – Vandaag zijn in de Oosterschelde de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen 2024 boven water gehaald. De hier gelegen mosselkweekpercelen – De Hammen genaamd – brengen dankzij de instroom van voedselrijk Noordzeewater de allerbeste kwaliteit voort.
Het beste eet je de mossel in het seizoen. Dat begint in juli met de nieuwe oogst, afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen. Het mosselseizoen loopt van ongeveer half juli tot begin april. Over het algemeen is de regel: als de 'r' in de maand zit, zijn mosselen verkrijgbaar.
Bezoek mosseldorpen in Zeeland
Het beste eet je mosselen in één van de mosseldorpen in Zeeland. Yerseke en Bruinisse zijn echte mosseldorpen. Met rijen mosselkotters in haven. Hier eet je de mosselen direct aan het water.
Vaak denken mensen dat je mosselen kunt eten als de “r in de maand” is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop. Je kunt dus beter onthouden dat mosselen te krijgen zijn als de “r in het seizoen” is: zomer, herfst en winter.
De mosselen van het formaat 'super' van vijf supermarktketens - Albert Heijn, Carrefour, Aldi, Delhaize en Colruyt - werden klaargemaakt en geproefd voor deze blinde test. Voor Haentjens is het duidelijk: hij zet de mosselen van Aldi op nummer één.
Samenvattend kunnen we zeggen dat zowel Groenlipmosselen als Blauwe Mosselen een waardevolle voedingswaarde hebben . Groenlipmosselen staan vooral bekend om hun omega-3-gehalte en unieke ETA, waardoor ze een uitstekend ingrediënt zijn in natuurlijke supplementen.
Voor het mosselseizoen 2023/2024 onderscheiden we, van groot naar klein: goudmerk (minder dan 45 stuks per kilo), jumbo (45 tot 55 mosselen per kilo), imperial (55 tot 65 mosselen per kilo), super (65 tot 80 mosselen per kilo) en als laatste extra (meer dan 80 mosselen per kilo).
Geur: Verse mosselen ruiken vaag naar de zee of een andere waterbron waar ze vandaan komen. Als ze naar riool ruiken, voor of na het koken, gooi de mossel dan onmiddellijk weg. Mosselen zijn kort houdbaar en bacteriën groeien er snel in, vooral als de mossel sterft .
Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Regelmatig mosselen eten is dus gezond!
Elke dag vers
Neeltje Jans Mosselen is officieel gecertificeerd als leverancier van Zeker Zeeuwse streekproducten. Dit betekent dat onze mosselen gegarandeerd afkomstig zijn uit Nationaal Park Oosterschelde en/of de Waddenzee.
Mosselen zijn misschien wel het beroemdste Belgische signatuurgerecht. De klassieke bereiding is à la marinière: gekookt in witte wijn, uien, selderij, peterselie en boter (hoewel sommige koks licht Belgisch bier gebruiken voor de bouillon).
Tussen de 28 en 32 euro: dat blijkt de courante prijs voor mosselen op restaurant.
Wij houden helemaal niet van bevroren mosselen . Ze worden meestal voorgepeld geleverd, hebben kleurstoffen toegevoegd om ze koraalroze te maken en hebben de textuur van een binnenbuis. De delicate smaak en aangenaam taaie textuur waar we van houden in vers gestoomde mosselen zijn nergens te vinden.
De 'Prins Dingemanse Jumbo' van bij Albert Heijn en de 'Boni Verse Zeeuwse Mosselen' van bij Colruyt vielen in de smaak en kregen beiden de beste score: een negen op tien, schrijft Gazet van Antwerpen.
Bij het vergelijken van groene mosselen met zwarte mosselen, zeggen sommige mensen dat groene mosselen een schonere, mildere smaak hebben en dat zwarte mosselen smaakvoller en intenser zijn . Groene en zwarte mosselen hebben een vergelijkbare textuur; maar zwarte mosselen zijn iets zachter en groene mosselen zijn taaier.
Oranje mosselen zijn vrouwtjes, witte mosselen mannetjes.
Die kleur heeft gewoon te maken met de genen van de mossel, net zoals er ook witte, bruine en gele mensen zijn. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Blue Bay-mosselen komen uit de natuurlijk koude en ongerepte wateren die de kusten van Prince Edward Island, Canada, omringen. Dit gebied staat bekend om de beste kwaliteit mosselen ter wereld.
Goudmerk mosselen
De schelp van deze mosselen is het grootste en is daarom ook het duurste.
Volgens de kenners is het een goed mosseljaar en zijn de mosselen vlezig. Overigens zijn mosselen minder een seizoensgebonden product dan je denkt. Met ingang van deze maand zijn ze namelijk tot april 2024 verkrijgbaar. Eigenlijk alleen in de lente zijn verse mosselen niet voorradig.
Er is een lang geaccepteerde oudewijvenpraat dat we alleen schelpdieren moeten eten als er een 'R' in de maand zit. Volgens de regel zouden we alleen van september tot april moeten genieten van heerlijke oesters, kokkels en mosselen en ze tussen mei en juni helemaal niet meer moeten eten!
VERSE ZEEUWSE MOSSELEN
De Zeeuwse mosselen zijn een echt seizoensproduct en daarom niet het hele jaar verkrijgbaar in onze filialen.