Hoewel de schil eetbaar is, wil je deze misschien verwijderen. Je kunt dit doen door zachtjes op de steelkant van de vrucht te drukken tot hij eruit 'springt'. Het is ook nodig om de pit te verwijderen voor gebruik. Dit kun je gemakkelijk doen door de dadel in de lengte door te snijden en de pit te verwijderen.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad.De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Voordat je het vraagt, sommige fruitpitten zijn giftig, maar dadelpitten zijn niet giftig en veilig om te eten . De dadelpit kan zelfs veel gezondheidsvoordelen bieden. De antioxidanten erin zijn stressverlagend en versterken je immuunsysteem. Ze bevatten ook veel vitaminen en mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer, zink en kalium.
Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.
De dadelpit staat bekend als een uitstekend functioneel voedsel vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen en totale voedingsvezels. De consumptie van dadelpitpoeder zou oxidatieve stress, ontstekingen, mentale gezondheid en prestaties verbeteren.
De kiemkracht van een dadelpit is vrij kort. Het is belangrijk dat de pitten zo snel mogelijk gezaaid worden, en natuurlijk zijn dat pitten van verse dadels en niet van gekonfijte, hoewel dat heel soms ook lukt.
Dadels bevatten veel suikeralcohol, sorbitol genaamd, wat de stoelgang kan versnellen en vermeden moet worden als u last heeft van diarree . Mensen met PDS of gevoeligheden kunnen dadels ook beter vermijden vanwege hun hoge fructosegehalte.
Soms kan er zwart poeder in een Medjool-dadel worden gevonden. In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd aangenomen, is dit geen schimmel, maar het resultaat van een insectenbeet terwijl de vrucht op de palm groeide .
Hoewel de schil eetbaar is, wil je deze misschien verwijderen. Je kunt dit doen door zachtjes op de steelkant van de vrucht te drukken tot hij eruit 'springt'. Het is ook nodig om de pit te verwijderen voor gebruik. Dit kun je gemakkelijk doen door de dadel in de lengte door te snijden en de pit te verwijderen.
Dadels lopen het risico op besmetting door parasieten , met name motten, kevers, gisten en schimmels.
De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels.Daarnaast dronk hij melk. Daarom eten veel moslims een oneven aantal dadels en drinken zij een glas melk om het vasten te breken, omdat zij precies zoals de profeet Mohammed willen leven.
Het doorslikken van een dadelpit is geen probleem, omdat het onverteerd in de ontlasting terechtkomt. Maar je moet wel oppassen dat je kind geen dadelpit krijgt of er niet bij in de buurt komt, want dat kan verstikkingsgevaar opleveren... Dat wil zeggen dat het zaad niet in de slokdarm terechtkomt... maar in de luchtpijp...
Prijs. Het proces van het kweken en oogsten van Medjool-dadels is veel arbeidsintensiever dan gewone ontpitte dadels (ze worden geplukt als ze rijp zijn, in tegenstelling tot andere die na het plukken rijp zijn).
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Bovendien bevatten de zaden veel fenolen (3942 mg/100 g), voedingsvezels (73,1 g/100 g) en antioxidanten (80.400 mmol/100 g) [16]. Shaba et al. [17] rapporteerden dat dadelpalmvruchten lage hoeveelheden antinutritionele factoren bevatten, zoals oxalaat, tannine, saponine, alkaloïde en cyanide .
Ontpit de dadels. Doe ze in een blender met het water. Zet de blender aan en zet de snelheid meteen op hoog. Dit helpt om de dadels snel te breken, zodat je dadelpasta glad en klontvrij is, zonder dat je meer water hoeft toe te voegen om het te blenden.
Om je dadels te wassen, begin je met ze in een vergiet of zeef te leggen.Laat koud water over de dadels lopen en wrijf met je handen zachtjes over de schil van elke dadel om vuil of resten te verwijderen . Als je dadels ziet die bijzonder vuil zijn, kun je een zachte borstel gebruiken om de schil zachtjes te schrobben.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Schimmel is meestal te herkennen aan de pluizige of vezelige structuur. De schimmel bevindt zich vaak op de plek waar de dadel op de pluim zat en verspreidt zich van daaruit over de vrucht . Het kan van buitenaf of van binnenuit zichtbaar zijn. Als u witte, pluizige plekken ziet of als de dadel zwarte vlekken in het vruchtvlees heeft, moet u de vrucht weggooien.
Vóór het gebruik wordt de vrucht ontpit. Snijd de vrucht aan één zijde in de lengte open en haal de pit eruit. De schil is eetbaar maar kan er ook gemakkelijk worden afgepeld. Of snijd het puntje in van de dadel en druk het vruchtvlees tussen duim en wijsvinger uit de schil.
Je mag er ook meer eten, maar volgens de traditie moet dat altijd een oneven aantal zijn. Dat is zo omdat de profeet Mohammed dat ook deed. Moslims proberen altijd op dezelfde manier te leven als Mohammed. Eén, drie of vijf dadels zullen dus de gewoonte zijn, maar nooit twee of vier.
Snack op walnoten, amandelen, pistachenoten, hazelnoten, pinda's, pecannoten, dadels, vijgen, abrikozen en macadamia's omdat ze veel vezels bevatten . Bovendien hebben ze sterke ontstekingsremmende eigenschappen om weefselzwelling te minimaliseren.
Kan fructose-intolerantie veroorzaken
Veel mensen hebben moeite met het verteren van fructose, wat leidt tot fructose-intolerantie. Dit wordt veroorzaakt wanneer de suiker (fructose) niet door het lichaam wordt opgenomen en als geheel wordt afgevoerd zonder te breken. Dit veroorzaakt gas, een opgeblazen gevoel, maagpijn, constipatie, buikklachten, etc.