Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie personen (BRP). Uw BSN vindt u op het rijbewijs, paspoort, ID-kaart, zorgpas en salarisspecificatie. Het BSN vervangt in veel gevallen het oude sofinummer en bestaat uit dezelfde reeks cijfers.
Op identiteitskaarten van vóór 2014 staat het burgerservicenummer op de voorkant (rode ovaal). Op identiteitskaarten van na 2014 staat het BSN op de achterkant en sinds 2 augustus 2021 ook in een QR-code (zie rode ovalen). Heeft deze informatie u geholpen?
Is het paspoortnummer hetzelfde als het BSN? Het paspoortnummer is niet hetzelfde als jouw BSN. Het BSN is een persoonlijk nummer dat op je paspoort, rijbewijs en identiteitskaart wordt vermeld.
Het nummer is gelasergraveerd op de kunststof houderpagina van de paspoorten en in de Nederlandse identiteitskaart. Daarnaast komt het paspoortnummer door middel van conische laserperforatie voor op iedere papieren pagina.
Uw paspoortnummer staat rechts van uw naam onder het kopje 'documentnummer'. Een paspoortnummer bestaat uit 9 tekens.
U vindt uw burgerservicenummer (BSN) op de achterkant van uw rijbewijs, linksboven. Achter het BSN staat het rijbewijsnummer (gescheiden door een /). Op onderstaande afbeelding is het BSN (gevolgd door rijbewijsnummer) rood omcirkeld.
Uw BSN bestaat uit 9 cijfers. Boven uw BSN staat 'persoonsnummer', dat is een ander woord voor BSN. Uw BSN staat ook in de lange rij van letters en cijfers onder uw pasfoto. Het zijn de laatste 9 cijfers van de lange rij.
Met behulp van een kaartlezer is het mogelijk om uw identiteitskaart elektronisch te lezen. Daarmee kunnen uw persoonlijke gegevens, die in de microchip van uw identiteitskaart zijn ingebracht, elektronisch verzameld worden.
Wat is een burgerservicenummer (BSN)? Een burgerservicenummer (BSN) is uw eigen persoonsnummer waarmee u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Het BSN bestaat uit 8 of 9 cijfers.
Waar vind ik mijn burgerservicenummer (BSN)?
Uw burgerservicenummer (BSN) staat meestal op uw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs uit Nederland. U kunt het nummer ook online opzoeken via Mijnoverheid. Daarnaast vindt u het BSN op een Nederlandse loonstrook, jaaropgaaf, zorgpas of zorgpolis.
Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Laat u geen geldig identiteitsbewijs zien als de politie of toezichthouder daar om vraagt? Mogelijk neemt die persoon u dan mee naar het politiebureau voor onderzoek naar uw identiteit. U kunt ook een boete krijgen.
Het nummer bestaat uit 9 cijfers. Heeft u een identiteitsbewijs, maar staat uw BSN daar niet op? Dan kunt u bij de gemeente uw BSN opvragen.
Alleen organisaties die wettelijk bevoegd zijn om burgerservicenummers te gebruiken, maken gebruik van DigiD. Dit zijn overheidsorganisaties of organisaties met een publieke functie, bijvoorbeeld: ministeries en gemeenten.
Bij paspoorten uitgegeven vanaf 2014 staat het BSN op de achterkant van het paspoort. Het BSN is wel nog steeds een onderdeel van de reeks van letters en nummers in de 'machineleesbare zone'. Deze zone staat aan de lange zijde van de voorkant van uw paspoort.
Dit model bevat nieuwe kenmerken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant van de houderpagina van het paspoort. Tot eind 2021 worden de overige paspoortmodellen, met uitzondering van noodpaspoort en laissez-passer, gefaseerd ingevoerd.
Het burgerservicenummer (BSN) bestaat uit maximaal 9 getallen. Bijvoorbeeld 123456782 voldoet aan de elfproef. Beweeg met de muis over het informatie icoon om de informatie bij het desbetreffende invulveld te lezen.
Wilt u buiten Nederland AOW aanvragen en heeft u nog geen burgerservicenummer? Dan zorgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ervoor dat u wordt ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). U hoeft hiervoor dus niet naar Nederland te reizen. Na de inschrijving ontvangt u uw burgerservicenummer.
Gebruikers kunnen via het nummerregister nagaan of een BSN in omloop (geldig) is. Gebruikers kunnen in de BV BSN controleren of het burgerservicenummer en een set identificerende gegevens bij elkaar horen.
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken zijn voor de leesfout die u zelf kan controleren: Een antivirusprogramma blokkeert de toegang tot de eID. De kaart die u in de kaartlezer hebt gestoken is geen eID. Er is een slecht contact met de kaartlezer.
identificeer uzelf door uw GSM-nummer in te geven en klik op 'Versturen' open de itsme®-app op uw smartphone, selecteer de melding 'Ik log in op de online overheid' op uw gsm en bevestig met uw itsme®-code of met uw vingerafdruk.
Als u geen eID hebt en u wil toegang tot het omgevingsloket, dan kunt u toegang krijgen via de app itsme®. U kunt deze app zelf activeren via een bankkaart van de partnerbanken van itsme®. Dat zijn Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. U hebt daarvoor een kaartlezer nodig.
De overheid gebruikt uw burgerservicenummer (BSN) bij de verwerking van uw persoonsgegevens. Met uw BSN kunt u bij elk loket van de overheid terecht. Met dit nummer kan een overheidsorganisatie uw gegevens opzoeken. Zo hoeft u uw gegevens niet bij elke overheidsorganisatie opnieuw aan te leveren.
Tot slot staan het BurgerServiceNummer (BSN) en het rijbewijsnummer vermeld. Het eerste is dus inderdaad het BSN, en het tweede is het rijbewijsnummer.
Op een Nederlands rijbewijs kun je het documentnummer onderaan de voortkant van het rijbewijs vinden. Bij dit nummer staat ook het nummer 5.