Groen snot “Groen snot kán wijzen op een bacteriële infectie, maar dat hoeft niet”, legt Louis Bont, hoogleraar kinderinfectiologie aan het UMC Utrecht, uit in de NRC. “Het kan ook gaan om een virusinfectie. En andersom geldt ook: als je snot niet groen is, kun je wél een bacteriële infectie hebben.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter. Rood: dit is geen bloedneus, maar komt wel door bloed in je snot.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Als het dik en 'wolkig' wordt is dat een teken van ontsteking, infectie of allergie. Als je snot geel of groen wordt komt het door een extra grote hoeveelheid witte bloedcellen. Even in Jip en Janneke-taal: je lichaam stuurt witte bloedcellen naar je neus om infecties tegen te gaan.
Beide virussen kunnen ook andere verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus, veroorzaken. Als u erge keelpijn heeft, kan dit betekenen dat u een keelontsteking heeft. Het is dan achter in uw keel erg rood en vaak zijn er ook witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien.
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt.
Groen snot: kans op infectie
Groen snot wijst mogelijk op een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Het zit zo: je bloedcellen helpen je afweersysteem tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen sterven, geven ze een groene kleur af.
Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: 'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zegt de kleur van het sputum niks over de onderliggende ziekte. Zo wordt er bijvoorbeeld bij groen sputum onterecht gedacht: er is sprake van een bacteriële infectie. Dat klopt niet.
"Je produceert 1 tot anderhalve liter snot per dag.Het meeste daarvan slik je in, dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten". Sterker nog, neuspeuteren kan voor alleen maar meer infecties zorgen, zegt Van Hemert.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Kenmerken van slijm
Over het algemeen gaat groen slijm gepaard met een bacterie- of schimmelinfectie en is het bedoeld om je lichaam te beschermen tegen “indringers”. Meestal is de kleur van het slijm in het begin lichtgroen en verandert de kleur naarmate de verkoudheid vordert in een donkergroene kleur.
Bij een verkoudheid of rhinitis is het slijmvlies van de neus ontstoken. Symptomen zijn niezen, een loopneus en een verstopte neus. Zijn er ook gele of groene snottebellen bij dan gebruik je best neusdruppels of neusspray met een antibioticum in.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel.Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Paracetamol is de beste behandeling om hoestbuien, snotneus en keelpijn te genezen, dat beweren Britse artsen. Dit bestanddeel zit in heel wat medicatie die je zonder voorschrift kunt krijgen. Ibuprofen neem je beter niet, dit kan namelijk maken dat je langer last hebt van je symptomen.
Gekleurd (groen of bruin) slijm moet opgeruimd worden. De functie van het hoesten moet dan niet onderdrukt worden.
Ophoesten van groene slijmen of bloed
Je lichaam produceert slijm of fluimen (soms groen of geel) als een normale reactie op ontsteking in je lagere luchtwegen. Het slijm helpt ongewenste deeltjes in je luchtwegen te vangen en helpt de longen zuiver te houden.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken.Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen. Hoest altijd met een hand of zakdoek voor de mond.
Snot is een slijm dat bij zoogdieren wordt afgescheiden door het slijmvlies van de neus. De functie van snot is het bevochtigen van de ingeademde lucht en het opvangen/filteren van kleine stofdeeltjes en ziekteverwekkers.
Een simpele manier om dit gevoel van te veel neusslijm te verminderen is het spoelen met zout water oplossing (NaCl-oplossing). Daarnaast is het mogelijk de slijmproductie in de neus te remmen met behulp van een ontstekingsremmende of anti-allergische neusspray.
Spoelen van de neus met zoutoplossing : u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Met een zoutoplossing, in de juiste concentratie, kunnen de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten veilig worden gespoeld. Het slijm wordt verdund en kan makkelijker worden afgevoerd.