Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser.Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven.Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk.
Het is dus het beste om je kind uit een gewone, open beker of open oefenbeker te laten drinken. Met een open drinkbeker leert hij de vloeistof aan te zuigen en kan hij beter inschatten wanneer hij z'n mond dicht moet doen tijdens het drinken, om verslikken te voorkomen. Op deze manier leert hij goed doseren.
Je kunt je baby het beste leren drinken uit een gewone beker. Dit is het beste voor de ontwikkeling van de mondmotoriek van je kindje en dus ook voor de spraak- en taal ontwikkeling. Ook verkleint het drinken uit een open beker de kans op gebitsproblemen, zoals tandbederf.
Wanneer je kindje goed zelfstandig rechtop kan zitten, kan je al starten met het drinken uit een gewone beker. Meestal is dit tussen de 6 à 9 maanden.
Vanaf de leeftijd van één jaar heeft je kind op een dag ongeveer 6 tot 7 bekertjes drinken nodig. Drinken is belangrijk voor het vochtgehalte in het lichaam. Maar vocht krijg je niet alleen binnen door te drinken. Je vindt het ook in andere voedingsmiddelen, zoals fruit en groente.
Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Sommige baby's vinden het moeilijk om plots een ander soort voeding te krijgen. Begin daarom bijvoorbeeld met een klein beetje vaste voeding, dan wat water en dan weer eten, enz. Wees gerust, na een poosje kun het hapje loskoppelen van het drinken. Geef het water een licht smaakje door het te infuseren.
De oefenbeker zorgt ervoor dat je kindje gemakkelijk leert drinken. Door de neusuitsparing wordt de juiste drinkhouding gestimuleerd zodat het hoofdje recht blijft, in plaats van achterover buigt. Slikken gaat hierdoor gemakkelijker.
Kleine kinderen vinden de eerste kennismaking met een rietje vaak niet makkelijk, het helpt om eerst eens samen te oefenen met een rietje in een glas. Zo leert je kleintje bubbels te maken door te blazen en merkt hij op hoe hard hij aan het rietje moet zuigen zodat het water naar boven komt.
Een neusbeker heeft een uitsnijding die er voor zorgt dat het hoofd en de nek minder moet bewogen worden. Hierdoor is het slikken gemakkelijker en de kans op morsen minder. Deze beker is door zijn vorm en ruw oppervlak zeer gemakkelijk vast te houden. Bovendien is een handige beker om jonge kinderen te leren drinken.
Voor peuters en kleuters kies je best voor een drinkfles met een eenvoudige dop. Een goed voorbeeld van een handige fles is de Mepal Pop-up Campus. Door de pop-uptuit is de fles eenvoudig te openen met één druk op de knop. Met één druk op de tuit sluit je kleintje de fles weer af.
Tussen de 6 en 8 maanden kun je beginnen met je kind uit een beker te leren drinken. Houd eerst zelf de beker vast terwijl je kind zelf slokjes neemt. Je merkt vanzelf wanneer hij de beker naar zijn mond kan brengen en kan drinken zonder al te veel te knoeien. Meestal is dat tussen de 8 en 12 maanden.
Tal van babymerken hebben oefenbekers in het aanbod, denk maar aan de Difrax oefenbekers, die trouwens ook beschikbaar zijn bij Kruidvat. Andere goede opties zijn de Miracle 360 beker, de Munchkin beker voor kindjes van 6 maanden en de oefenbekers van merken als Dr. Brown en Nûby hierboven.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
1. Munchkin beker 360 – Miracle trainer – beste antilekbeker. De oefenbeker van Munchkin staat met stip op nummer 1 en heeft dan ook vele voordelen. Deze oefenbekers zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en formaten, zodat je zeker een passende beker voor je kindje vindt.
Zorg ervoor dat je een lichte beker gebruikt met twee oren, zodat je baby hem makkelijk vast kan houden. Daarnaast kun je tussendoor oefenen met kleine slokjes. Houd in het begin nog zelf de beker vast en doe er een bodempje drinken in.
Wij adviseren, net als het consultatiebureau, om diksap pas te geven aan kindjes vanaf zes maanden. Tot die tijd is het gebruikelijk om baby'tjes alleen borstvoeging/melk te geven. Maar dan? Dixap is geschikt voor kinderen en baby's vanaf 6 maanden.
Eigenlijk bevatten alle voedingsmiddelen vocht! Naast allerlei dranken zoals water, koffie, thee, vruchtensap, melk en frisdrank bevatten ook andere voedingsmiddelen vocht. Denk hierbij aan pap, vla, yoghurt, soep, appelmoes en fruit.
Drinkbekers met rietje
Het drinken met een rietje leren kinderen vanaf zo'n twaalf tot veertien maanden oud. Uiterlijk rond hun tweede verjaardag hebben alle peuters het wel onder de knie. Een rietjesbeker is dan – naast een gewone open beker – een goede drinkbeker voor je peuter.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Een kind van 1 jaar slaapt ongeveer 11 tot 13 uur per nacht. Overdag slaapt hij meestal een uurtje 's ochtends en een uurtje 's middags. Een kind van anderhalf jaar doet vaak alleen aan het begin van de middag één slaapje. Veel kinderen van deze leeftijd vinden afscheid nemen bij het naar bed gaan moeilijk.
Peuters (1-4) jaar
Het is dus belangrijker wat uw kind eet dan hoeveel het eet. Het dagelijkse menu van een peuter zal bestaan uit: 1-3 sneetjes brood. 75 gram aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten.