Traditioneel draagt de bruid haar verlovingsring aan de linkerhand. Meestal worden de verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linkerhand, maar heel wat bruidjes doorbreken de traditie. Je kunt de ringen ook gerust splitsen en je verlovingsring rechts dragen en je trouwring links, of omgekeerd.
In Nederland hoort over het algemeen de verlovingsring aan de ringvinger van de linkerhand. Na de bruiloft kan de verlovingsring verhuizen naar de ringvinger van de rechterhand en wordt dan samen met de trouwring gedragen.
Verlovingsring blijft links, trouwring wordt rechts gedragen. Het is net zo gebruikelijk om de verlovingsring te dragen voor de bruiloft en daarna. De verlovingsring blijft op de ringvinger van de linkerhand en de trouwring komt naar rechts.
Zij geloofden dat er een ader rechtstreeks tussen het hart en de vierde vinger van de linkerhand liep. Die kreeg de naam “Vena Amoris”, letterlijk vertaald als “ader van de liefde”. Een trouwring aan de linkse hand is dus een symbool van liefde, omdat de afstand met je hart kleiner is dan bij de rechterhand.
Verlovingsringen zijn er al vanaf 300 Euro. De gemiddelde prijs van een verlovingsring ligt echter wel wat hoger. De gemiddelde prijs schommelt ergens rond de 1.000 tot 1.500 Euro. Een trouwring is vervolgens doorgaans wat duurder.
Over het algemeen zijn verlovingsringen duurder dan trouwringen. Dit komt omdat trouwringen (over het algemeen, je kunt je eigen ring natuurlijk altijd aanpassen zoals jij het wil) geen stenen hebben. Ze zijn vaak glad en die van de man en de vrouw lijken erg op elkaar.
De standaard regel is dat uw ring over de knokkel van uw vinger moet passen. De knokkel dient namelijk als een soort extra zekerheid en zorgt ervoor dat de ring niet kan afglijden. Maar de ring mag ook niet te los zitten, dan kun hij namelijk ergens achter blijven hangen.
De Vena Amoris is het bloedvat dat vanuit de linker ringvinger direct met het hart in verbinding staat. Een ander verhaal vertelt juist weer dat het rechts dragen van trouwringen voorkomt uit een symbolische betekenis van links en rechts. Rechts staat voor het goede en links voor het slechte.
Traditioneel gezien komt de keuze van de hand waar je de trouwring draagt dus vanuit het geloof. In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links, en de Protestanten juist rechts.
U kunt uw trouwring of ander sieraad blijven dragen tot u overlijd om er vervolgens een erfstuk van te maken na uw overlijden. Steeds vaker komt het voor dat mensen kiezen om bij leven een bijzondere herinneringssieraad te laten maken van hun trouwring die als erfstuk wordt weggegeven na het overlijden.
Het dragen van de verlovingsring kan vanaf dat moment tot de rest van het leven, maar hoeft natuurlijk niet. Zo zijn er echtparen die ervoor kiezen om na de bruiloft de verlovingsring af te doen en ervoor kiezen om uitsluitend de trouwring te gaan dragen. Hierin bent u volledig vrij.
Wil je het een beetje subtiel houden, draag twee statementringen dan niet naast elkaar. Laat liever een vinger vrij tussen twee statementringen in of draag er een basic tussenin. Je kunt er ook voor kiezen maar één statementring per hand te dragen. Een statementring doet het vrijwel altijd goed naast een basic ring.
In Nederland wordt een zegelring in de regel gedragen om de ringvinger van de linkerhand. Het is ook mogelijk de ring aan de pink van de linker- of rechterhand te dragen. De ring kan naar boven of naar beneden gedragen worden.
Verloofden dragen den gladden gouden band (of den fantasiering) uitsluitend aan den linker ringvinger. Getrouwden dragen den trouwring aan den rechtervinger. Katholieken dragen den verlovingsring aan de rechterhand, den trouwring aan de linker.
Of je een trouwring links of rechts draagt wordt traditioneel gezien bepaald door je geloof. Ben je katholiek opgevoed dan draag je de trouwring aan de linkerhand terwijl protestanten hun ring aan de rechterhand dragen. Over het algemeen dragen moslims de trouwring aan de rechterhand.
Wat betreft de etiketten van een huwelijksaanzoek maakt het niet uit op welke knie je iemand ten huwelijk vraagt. De kans is groot dat je hier geen eens over na zult denken en gewoon op één knie zakt. Net die ene knie die goed aanvoelt.
Ring om je duim
Dan staat dat voor onafhankelijkheid, kracht en doelgerichtheid. Mensen die een ring om hun duim dragen zijn vaak krachtige en zelfverzekerde mensen die weten wat ze willen.
De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.
Mensen die hun ring links dragen zijn weduwe, weduwnaar of gescheiden. De keuze om de ring links of rechts te dragen heeft dus een lange geschiedenis per geloof en land. Sommige mensen kiezen voor de hand die ze het minst gebruiken in verband met de praktische rol die dit met zich meebrengt.
De katholieken in Nederland dragen hun verlovingsring aan de rechterhand. Daarin tegen dragen de protestanten hun ring weer aan de linkerhand.
Draai het touwtje of lintje om de vinger waar je de ring wilt dragen; Knip af waar het touwtje bij elkaar komt of zet een streepje; Meet het stukje touw of lint op (tot het streepje) met een meetlint in millimeters; Je weet nu de omtrek van je vinger, zoek in de tabel de ringmaat die hierbij past.
Bij moslims is er geen regel voor de plek van de verlovingsring maar wordt hij vaak aan de rechterhand gedragen. De plek van de verlovingsring bepaalt ook meteen de plek van de trouwring. Dit is namelijk de ringvinger aan de hand tegenovergesteld van die van de verlovingsring.
Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.
Dompel je hand, waar de te krappe ring om zit, onder in koud water. Let op: gebruik geen ijskoud water, het moet niet pijnlijk worden! Laat je hand er enkele minuutjes in liggen. En probeer vervolgens weer door langzaam de ring te draaien, deze weer van je vinger af te trekken.
Door uw hand een x-aantal minuten in koud water zal de dikte van uw vinger afnemen en kan de ring gemakkelijker worden afgeschoven. Maak gebruik van smeermiddel: Wanneer u vinger zo strak zit dat er geen beweging in te krijgen is, raden wij aan om een smeermiddel over uw vinger en tussen de ring te smeren.