Wil je echt dat de broedsheid stopt, zet de hen dan een paar dagen op een plek waar ze geen nieuw nest kan vormen. Misschien dat de broedsheid na een paar dagen over gaat.
Dan is jouw kip hoogstwaarschijnlijk broeds. Geen nood, dit is volkomen normaal. Heb je een haan en hennen lopen en wil je graag kuikentjes kweken, dan is het goed dat jouw hennen broeds worden. Zo kunnen er zich in de bevruchte eieren kuikentjes ontwikkelen.
Het is het hele jaar mogelijk om kuikens uit te broeden. Het is echter wel gebruikelijk om dit in de periode van februari t/m mei te doen. Over het algemeen zijn de kippen in deze maanden het sterkst en gezondst. Dit zorgt voor de beste eitjes!
De krielkip kan wel drie keer per jaar broeds zijn en een nest met eieren leggen. In dat nest zitten ongeveer 10 eieren. Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden.
Van het Zijdehoen is bekend dat de hennen goede broedsters zijn en veel zorg besteden aan hun kuikens. Maar ook de Marans, Australorp, Chabo, Yokohama en het Sultanhoen zijn geschikt voor kippenliefhebbers die graag zien dat hun hennen op natuurlijke wijze een groep kuikens groot brengen.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
De broedsheid duurt doorgaans zo'n drie weken, krielen doen er een dag korter over. Sommige hennen eten in die periode niet of nauwelijks. Het is dus normaal dat de hen tijdens het broeden wat magerder wordt. Het komt ook voor dat ze zich letterlijk doodbroeden.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Eitjes uit de koelkast gaat prima hoor, mits je ze ook regelmatig gekeerd heb. Zelf heb ik in het voorjaar ook eitjes vanuit de koelkast onder de kip gelegd, omdat ze door de warmte niet buiten de koelkast te bewaren zijn.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.
Re: hoe een broedse hen ontbroeden
Door de spleten in de planken komt er tocht bij de buik van de kip en dat is het geheim van de smid. Ze zitten van boven droog (onder het afdak) en ze hebben water en voer. Je hoeft er dan verder eigenlijk niet naar om te kijken (behalve even checken elke dag).
Eieren leggen en bevruchting
Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Kippen met legnood dienen zo snel mogelijk apart gezet te worden, zodat ze een speciale behandeling kunnen krijgen. Hanteer de hen wel voorzichtig, zodat het ei niet inwendig kan breken. De kip moet in een verblijf geplaatst worden met een warme omgevingstemperatuur, bij voorkeur tussen de 28 en 32 graden.
Ze hebben waarschijnlijk wat tijd nodig. En anders kun je misschien wat lekkers in de ren strooien als ze er toevallig zijn. Je zult zien dat ze steeds wat langer in de ren zullen zijn. Alhoewel veel kippen zitten met de kou liever binnen dan buiten.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer. In de praktijk betekent dit dus dat een gemiddelde kip iedere dag 1 ei kan leggen, maar dat dit telkens weer iets later op de dag gebeurt.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Hoeveel broedeieren je onder de hen kunt leggen, is afhankelijk van haar grootte en natuurlijk ook van het formaat van de eitjes zelf. Hennen van krielrassen kunnen gemiddeld zes tot zeven eieren uitbroeden en bij grotere rassen kan je ongeveer elf eieren neerleggen.
Een broedende hen eet en drinkt weinig. Laat het water en het voer niet dichtbij het nest. Dit dwingt de hen van het nest te komen als ze wil eten en drinken. Het eten en drinken is hier op de onderste foto te dichtbij het nest geplaatst.
Een kip is de hele dag in de weer en heeft slechts een paar uur per dag vrij waarin zij niets 'moet'. En als ze niets moet, neemt ze een stofbad of zandbad en poetst ze haar verenkleed met vet uit de vetnippel op de rug. Ze voelt zich prettig als ze dit doet.
Het beste antwoord
Bekend is dat bij alle vogelsoorten het legsel waaruit een ei is weggenomen weer wordt aangevuld. Gebeurt dit telkens opnieuw, dan zal de vrouwtjesvogel steeds weer eieren leggen.
Ook daarom is het verstandig om de kuikens de eerste maanden gescheiden van de volwassen kippen te houden. Dus voor het voedsel, bescherming tegen geweld en ziekten en warmte is het verstandig om de kloek met haar kuikens apart te houden van de andere kippen om in deze behoeften goed te kunnen voorzien.
De hen zal 21 dagen op haar eieren zitten en het nest slechts voor eventjes verlaten (ongeveer 20 minuten) om te eten, drinken en haar pootjes te strekken. Na 18 dagen zal het kuiken de eierschaal doorbreken. Ze kan er maximaal 4 uur af geweest zijn, dus is er zeker nog hoop!