Op het Spaanse eiland Tenerife woeden namelijk hevige bosbranden. Bij het Nationaal Park Teide op het zuidelijke deel van het eiland in de buurt van het bergdorp Vilaflor zijn inmiddels al 1800 hectare bos afgebrand. Ook het Italiaanse eiland Sardinië heeft te kampen met hevige branden door de aanhoudende droogte.
De grootste zorg voor de Spaanse brandweer is het Canarische eiland Tenerife. De brand die er donderdag uitbrak, is nog steeds niet onder controle. Ondertussen zijn al vijf dorpen gevat door het vuur: La Orotava, Los Realejos, San Juan de la Rambla, La Guancha en Icod de los Vinos.
Vorige week is een bosbrand uitgebroken in het noorden van het Spaanse eiland Tenerife. Het is de zoveelste natuurbrand waaronder Spanje momenteel te lijden heeft.
Maandenlange droogte en hitte, die worden toegeschreven aan klimaatverandering, zorgen voor nieuwe branden in het hele land. Het risico op bosbranden blijft "extreem hoog" in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
In het zuiden van Europa moeten duizenden mensen hun huis ontvluchten vanwege natuurbranden. Terwijl het continent gebukt gaat onder hoge temperaturen, staan grote stukken natuur in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal in vuur en vlam.
Spanje. Door de extreme droogte woedden in Spanje verschillende bosbranden. Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
Kroatië Ook langs de Adriatische kust in Kroatië hebben de afgelopen week branden gewoed. De brandhaarden situeren zich vooral rond Zaton en Šibenik. Al ruim 3.000 hectare bos is aangetast.
In Yunquera de Henares, ten noordoosten van Madrid, en Olmeda del Rey, ten zuidoosten van de hoofdstad, woeden ook bosbranden. De meeste branden in Spanje zijn grotendeels onder controle. In de eerste zeven maanden van dit jaar hebben bosbranden zo'n 200.000 hectare, of 2.000 vierkante kilometer, in Spanje verwoest.
In de Europese Unie is dit jaar al meer natuur in vlammen opgegaan dan in heel 2021. Een gebied van bijna 6000 vierkante kilometer is in de as gelegd, meer dan drie keer de oppervlakte van de provincie Utrecht. Dat valt op te maken uit cijfers van het Europese bosbrandinformatiesysteem EFFIS.
Gevolgen van bosbranden
Bij bosbranden komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dit draagt bij aan de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde. Veel dieren komen in de problemen door de branden. Ze komen om of raken gewond, hun leefgebied wordt verwoest, en er is minder water en voedsel beschikbaar.
De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara.
Een hotel bij Kranidi moest ontruimd worden. Vorig jaar is ruim 120.000 hectare bos en landbouwgrond in vlammen opgegaan. Onder meer op de Peloponnesos en op het eiland Evia woedden grote branden, met grote schade aan huizen, bedrijven en natuur tot gevolg. De Grieken kregen ook toen assistentie van andere landen.
De meeste bosbranden vinden plaats in Californië, het Amazoneregenwoud (dat zich uitstrekt over 9 landen in Zuid- Amerika), Australië en in verschillende landen in Azië, zoals in Indonesië.
In het bergachtige natuurgebied El Chorro in het Zuid-Spaanse Málaga woedde in oktober 2010 een grote brand. Na twee uur was de brand weer onder controle dankzij de massale inzet van tientallen brandweermannen, een blushelikopter en -vliegtuig. 4 hectare bos en beplanting is door de vlammenzee verwoest.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar. Een brand 60 kilometer ten noordoosten van Alicante heeft sinds zaterdag ongeveer 3500 hectare bos verwoest, meldde tv-zender RTVE. Zo'n duizend mensen in de omgeving van de stad Pego moesten uit voorzorg hun huizen verlaten.
Voor Spanje is 2022 qua bosbranden nu al het verwoestendste jaar. Het risico op bosbranden is al maandenlang hoog en zelfs "extreem hoog" in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië. De droogte en hitte spelen het land parten. Alleen al nabij de Portugese grens ging ruim 31.500 hectare bos in vlammen op.
In Noord- en Midden-Portugal waren dit weekend zo'n duizend brandweerlui in de weer om bosbranden te blussen. Een bejaardentehuis en een rivierstrand werden uit voorzorg geëvacueerd. Ook in het Mafra-gebied, ongeveer 40 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, woeden stevige branden.
De Lagorce-brand verwoestte al ruim 300 hectare kreupelhout en dennenbossen. Drie brandweerlieden raakten gewond. De twee bosbranden die de departementen Aveyron en Lozère teisteren, zijn inmiddels geblust. De branden vernietigden 730 hectare bos op de grens tussen de twee departementen.
De bosbrand die gisteren uitbrak in de gemeente Agios Vassilios, in het noorden van Kreta is nog niet onder controle. De harde wind heeft het vuur weer aangewakkerd.
Een van de grootste branden is op het eiland Lesbos. Brandweermannen zijn daar al twee dagen bezig met blussen. Een paar huizen en auto's zijn verwoest door de vlammen. Verschillende dorpen zijn geëvacueerd.
16 augustus 2021 - Var: de evacuatie van een twaalftal campings vond plaats in het achterland van Cavalaire en Saint-Tropez, met name rond de dorpen Grimaud en La Môle. Camping Charlemagne in Grimaud brandde volledig af. Voor de andere kampeerders begint de vakantie opnieuw na twee dagen evacuatie.
2021 werd het jaar van de meeste bosbranden. In juli 2022 schreef de Volkskrant: Nu al zijn er dit jaar in de EU ruim 1.700 grote branden geregistreerd, waarbij ruim 340 duizend hectare bos is verwoest. Normaal gesproken zijn er een stuk minder bosbranden, zo'n 400 in deze tijd van het jaar.
De vier gevaarlijkste vuurzeeën woeden in het noordelijke Aveiro, het centrale Leiria, het zuidelijke Faro (Algarve) en Setúbal, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lissabon. Bijna tweeduizend brandweerlieden zijn bezig de branden te bestrijden.