Is zilverzand geschikt voor kunstgras? Bijna ieder kunstgras moet worden ingestrooid met zand. Zilverzand is hier een goede optie voor. Door de fijne structuur van het zilverzand, worden de vezels van de kunstgrasmat niet beschadigd.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
Om dit proces makkelijker te maken geven wij het advies om het kunstgras vanaf +/- 25 mm in te strooien met silica zand. Belangrijk: om de kunstgrasvezels te ondersteunen of de kunstgrasmat te verzwaren voor extra stabiliteit, gebruiken wij silica zand. Silicazand is fijnkorrelig, natuurlijk en uiterst zuiver zand.
Om ervoor te zorgen dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen, gebruik je schoon voegzand voor het inzanden van het kunstgras. Gebruik 5 kg schoon voegzand per m2. Borstel het zand met een harde bezem tegen de haarrichting in. Hierdoor blijft het gras beter rechtop staan voor het mooiste eindresultaat.
Hoeveel kwartszand op het kunstgras strooien? Zorg dat u de geadviseerde hoeveelheid infill op het kunstgras aanbrengt. Afhankelijk van het gebruik en het type kunstgras zal dit bij particuliere tuinen vaak tussen de 5 en 7 kg per vierkante meter zijn.
Zilverzand is onder meerdere namen bekend, waaronder kwartszand en siliciumzand. Door de zuiverheid wordt zilverzand voor veel industriële toepassingen (zoals glas) en in mortel gebruikt. Ook wordt zilverzand toegepast als onderlaag om kunstgras in te zaaien op sportvelden.
Toch raden onze experts het toch aan om het kunstgras wel te blijven instrooien. De vezel wordt namelijk nog sterker als het kunstgras is ingestrooid met instrooizand. Wij raden aan om 5 tot 10 kg instrooizand per vierkante meter te gebruiken.
u kunt er wel voor kiezen om regelmatig opnieuw te strooien met zilverzand. Een zakje zit op €4,50 per stuk en is een echte aanrader om te gebruiken bij het kopen van nieuwe bestrating!
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Een harde bezem is het ideale voorwerp om jouw kunstgras meer volume te geven. Door tegen de vezelrichting in te borstelen zorg je ervoor dat de vezels weer rechtop komen te staan. Ook zal het gras hierna weer zachter aanvoelen.
Brekerzand als ondergrond aanbrengen
Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat. Anders is het aan te raden om 10 centimeter te hanteren.
Wanneer u kiest voor kunstgras in de tuin, vormt de combinatie van zand en ketelzand de perfecte ondergrond. Het zandbed, afgewerkt met het ketelzand, zorgt namelijk voor een goede afwatering en stabiliteit. Dit zijn juist de twee factoren die essentieel zijn voor een goede installatie en het behoud van uw kunstgras.
Gebruik geen ophoogzand (geel zand), deze laat niet voldoende water door. Een zandbed van 5 tot 10 cm is voldoende. Wanneer de ondergrond nu al slecht waterafvoert dan raden wij aan om een dikkere laag (meer dan 10 cm) aan te brengen.
Je kunt kunstgras leggen op diverse ondergronden zoals zand, straatwerk, asfalt of hout. Je kunt het kunstgras beter niet direct op donkere aarde leggen. Ontdek in dit stappenplan hoe je een strak gazon van kunstgras legt in je tuin.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Zilverzand in de voegen maakt het plaatje helemaal af
De korrelgrootte van zilverzand is een stuk kleiner en heeft dus een kleinere dichtheid. Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen.
Waar wordt zilverzand voor gebruikt? Zilverzand kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Het wordt o.a. gebruikt om grasmatten mee in te strooien of voor het maken van een fijne mortel/specie voor tegelwerk. Daarnaast wordt zilverzand ook gebruikt als bodemmateriaal in volières en vogelkooien.
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
De hoeveelheid brekerzand per m2 bij het invegen is wat lastig te zeggen, maar de hoeveelheid zand die onder het straatwerk zit is wel te berekenen. Bij een terras is de hoeveelheid per m2: ±0,15-0,20m³ en bij een oprit: ±0,08-0,10m³.
Gebruik een bezem met een harde vezel. Het maakt niet uit of het een kunststof- of natuurvezel is. Borstel niet te hard over het kunstgras, omdat u het hiermee kunt beschadigen. Bezem uw kunstgras zo nu en dan om ervoor te zorgen dat uw kunstgras goed rechtop blijft staan en er goed uit blijft zien.
De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras dat u heeft. Vaak ligt de benodigde hoeveelheid tussen de 6kg en 20kg per m2. Gemiddeld rekenen wij met 10kg per m2. Naast het soort kunstgras is ook de toepassing mede bepalend voor de hoeveelheid.
Verdeel de pinnen langs de randen van het kunstgras. We adviseren om per lengtemeter gras 1 pin te gebruiken. Sla de pin in het zwarte doek van het gras met de hamer. Door het toepassen van de pinnen, wordt het gras vastgezet in de bodem.