Opname en opslag van vitamines
Vitamines worden door het lichaam opgenomen in de dunne darm. Vetoplosbare vitamines neemt het lichaam het beste op als er ook vet of olie aanwezig is. Het lichaam kan deze vitamines in beperkte mate opslaan. Alleen van vitamine A kan het lichaam een grote voorraad aanleggen in de lever.
De vet oplosbare vitaminen zijn de vitaminen A, D, E en K. De vitaminen A, D en B12 worden opgeslagen in de lever. Voor sommige vitaminen, zoals vitamine A, is er risico op schadelijke effecten als u teveel hiervan binnenkrijgt.
Door bewaren van eten gaan vitamines verloren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het gehalte aan vitamine C in aardappels daalt met 50% als ze gedurende drie maanden in het donker bewaard worden bij een temperatuur van 12˚C.
Uitscheiding: Vetoplosbare vitamines blijven in het lichaam actief, omdat ze vooral in het lichaamsvet zijn opgeslagen. Wateroplosbare vitamines worden via de nieren met de urine uitgescheiden. Te hoge inname: Dit kan makkelijk voorkomen bij vetoplosbare vitamines.
Toch kan een vitamine-overschot schadelijk zijn: een teveel aan vitamine A beschadigt de lever en een teveel aan vitamine D beschadigt de nieren. De wateroplosbare vitamines (B en C) plas je gewoon uit als je er teveel van neemt.
Hoge dosis kan schadelijk zijn
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Ten slotte: Over het algemeen gaan we ervan uit dat een supplement drie maanden moet worden gebruikt om vast te stellen of het voldoet aan uw verwachtingen. Als de werking van een supplement na drie maanden niet is vastgesteld, is het beter ermee te stoppen.
Vitamine C wordt bijna niet in het lichaam opgeslagen. Dit betekent dat je iedere dag vitamine C binnen moet krijgen. Als je vitamine C tabletten verspreid over de dag inneemt houd je een gelijkmatige, hoge vitamine C-bloedspiegel.
Zuurstof. Na het openen van een fles of pak sap neemt het vitamine C-gehalte af. Bij zure sappen, zoals sinaasappelsap, gaat dat niet heel snel: Het gehalte aan vitamine C neemt af met maar ongeveer 2 procent per dag. Door sap te schudden kan er meer vitamine C verloren gaan.
Vitamine B12wordt in de maag vrijgemaakt door maagzuur en pepsine en gebonden aan intrinsic factor. Het intrinsic factor-vitamine-B12-complex wordt in de dunne darm geresorbeerd. Het wordt in het lichaam vooral opgeslagen in de lever.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Als je normaal eet komt een gevaarlijk hoge inname niet voor. Te veel vitamines of mineralen krijg je alleen binnen als je lange tijd voedingssupplementen met hoge doseringen hebt geslikt. Of wanneer je heel veel voedingsmiddelen hebt genomen waaraan extra vitamines zijn toegevoegd.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Naast gezond eten is het ook van belang om voldoende (iedere dag 15 tot 30 minuten tussen 11.00 en 15.00 uur) buiten te zijn. Uit zonlicht maakt de huid namelijk vitamine D aan. Wil je weten of je extra vitamine D nodig hebt? Doe dan de vitamine D-test.
Veel mensen kampen zonder het te weten met een vitaminetekort. Dat kan zich uiten in klachten als vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid of concentratiestoornissen. Bij een vitaminetekort heeft je lichaam een gebrek aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. Hierdoor functioneert het niet naar behoren.
De meeste voedingssupplementen zijn goed met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld een multivitamine en een visoliecapsule gaan goed samen. Voor combineren met medicijnen gelden soms uitzonderingen. Zo moet je als je een antistollingsmiddel gebruikt geen hoge dosering vitamine K nemen.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
Nogmaals: tenzij je een tekort hebt aan iets, of iets niet echt binnenkrijgt uit je voeding, is het zomaar slikken van supplementen niet altijd even verstandig. Je kunt namelijk ook een teveel aan vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Met name vitamine A, B6 en K kunnen gevaarlijk zijn bij een teveel.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
In het algemeen is een eenmalige overdosis niet problematisch. Een chronische overdosis van vitaminen kan daarentegen ernstige toxiciteit veroorzaken. Bij een eenmalige inname van een aanzienlijke hoeveelheid (5 tot 10 keer de aangewezen dosis), bel je best het Antigifcentrum (070 245 245).
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!
De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam een voorraad aanlegt. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen.