Een coach begeleidt een coachee in het inzichtelijk maken van zijn belemmeringen die tussen hem en zijn doel staan en actiestappen te zetten om zijn doel te bereiken. Als coach help je de coachee door stil te staan bij de verschillende stappen: doel bepalen, bewustwording, kiezen en het zetten van stappen.
Het kan zich richten op een specifiek probleem: stress- en burnoutklachten staan bijvoorbeeld hoog op de lijst van kwesties waarmee mensen aankloppen bij een coach. Maar ook met vragen op het gebied van talentontwikkeling en persoonlijke groei en bij grote levenskeuzes kan een coach helpen.
De elementen van een coachingsgesprek? Elk coachingsgesprek heeft tot doel om handvatten te geven voor gedrag waar de coachee blij van wordt. Samen met de coach onderzoekt de coachee wat hij moet doen of laten om zijn doel te bereiken. Belangrijk is dat de coachee altijd de regie heeft.
Wanneer je besluit om het coachtraject in te gaan, stel je met je coach je persoonlijke doelen vast. Aan de hand van vragen zoals: wat wil ik, wat heb ik nodig, en wat kun je doen om jouw gewenste resultaat te bereiken, stelt jouw coach een realistisch en passend plan van aanpak op.
Het grootste verschil tussen een coach en een psycholoog, is dat je met een psycholoog werkt aan het oplossen van (heftige) psychische klachten. Denk aan angsten, een depressie of verslaving. Een coach richt zich meer op jouw persoonlijke ontwikkeling en helpt je werken aan een bepaald doel.
Je bereikt je doelen sneller
'Je kunt naar een coach gaan met een concreet probleem, zoals een dreigende burn-out. Maar ook als het meer om een wens gaat, kun je bij een coach terecht,' zegt ze. 'Bijvoorbeeld als je graag wat assertiever zou worden. Hoe concreter die wens is, hoe effectiever de coaching zal zijn.
Persoonlijke coaching is helend van karakter en legt de nadruk op de emotionele aspecten van problemen en vragen. Het doel is blokkades op te heffen en de weg vrij te maken naar het eigen ZIJN. Hierdoor maak jij voor jezelf de weg vrij en liggen de mogelijkheden voor jou open.
De coachee neemt geen initiatieven, klaagt, zwelgt in zijn of haar slachtofferrol, en de coach begint tips en adviezen te geven, te zorgen, te pamperen en te pleasen. Dit werkt niet, zoals we weten en uiteindelijk neemt de coachee de rol als aanklager op: Jij bent een slechte coach en je geeft verkeerde adviezen.
Een coach is zeer goed in: actief luisteren, vragen stellen, confronteren en het inzetten van intuïtie. Hij is in staat gedrags- en denkpatronen en leerthema's te signaleren, te benoemen en bespreekbaar te maken.
Coaching helpt je je vraag te verhelderen
Of het omgaan met de uitdaging waar jij voor staat. Een eerste stap is daarom om te verhelderen waarvoor je komt. Daarom is het belangrijk om helder te krijgen wat je vraag/probleem/uitdaging precies is.
Er zijn echter ook vier kwaliteiten waar je als trainer altijd gebruik van kunt maken en een goed vertrekpunt zijn voor jou als trainer-coach. Dit zijn: structuur bieden, stimuleren, individueel aandacht geven en verantwoordelijk geven.
Open vragen stellen zorgt ervoor dat de coachee zijn of haar eigen situatie, gedachten en gevoelens kan onderzoeken. Uit onderzoek blijkt dat bij effectieve vormen van hulpverlening en coaching de cliënt of coachee het meest aan het woord is.
Als LifeCoach kan ik je ondersteunen om -op alle levensgebieden- je leven vorm te geven vanuit jouw diepste wensen en talenten. Waar je met LifeCoaching bijvoorbeeld aan kunt werken is: een betere balans vinden tussen werk en privé beter omgaan met stress.
Met coaching leert u verschillende vaardigheden aan waarmee u uw eigen sterktes beter benut, werkpunten aanpakt en vaardiger wordt in menselijke interacties. Coaching geeft een boost aan het zelfvertrouwen en zorgt snel voor concrete resultaten.
De coach begeleidt de spelers voor, tijdens en na de wedstrijden. De trainer begeleidt de spelers voor, tijdens en na de trainingen.
Om counselor te worden hoef je in Nederland geen opleiding te volgen. Desondanks bestaan er opleidingen voor. Een goede counselor zal namelijk toch enig verstand moeten hebben van de psychologische ideeën achter counseling.
Een psycholoog let op de manier waarop je je voorstelt, oogcontact maakt, je jezelf beweegt in de ruimte, waar aan tafel je gaat zitten en je houding. Deze waarnemingen vormen een basis waar observaties in de rest van het onderzoek mee vergeleken kunnen worden: blijft het contact zo?
' De coach schept in de start van het coachgesprek een veilige sfeer. De vragen zijn gericht op zowel feiten als persoonlijke aspecten. Dit kan betekenen dat een coach start met praten over 'ditjes en datjes' om vervolgens verder te gaan tot de 'orde van de dag', het leren van de leerling.
Coaching en coachgesprekken
Wat is een coachgesprek? Tijdens het coachen van een cliënt voer je regelmatig gesprekken met je cliënt. Tijdens zo'n gesprek – het coachgesprek – probeer je te achterhalen met welke problemen je cliënt precies kampt en wat de oorzaak is van deze problemen.
'Krachtgerichte Gesprekken' verwijst naar een gespreksmodel dat cliënten sterk 'empowert'. Het is gebaseerd op de oplossingsgerichte en narratieve gespreksmodellen. Het geeft handvaten om een sterke focus te ontwikkelen op krachten (kwaliteiten, vaardigheden, levenskennis, waarden, enthousiasme, interesses, ...).