Studies hebben uitgewezen dat fietsers die een cadans aanhouden tussen de 80 en 100 omwentelingen per minuut de bloedtoevoer naar hun benen verbeteren, maar ook minder snel vermoeidheid in hun spieren kregen waardoor ze het langer vol konden houden.
Voor de meeste wielrenners ligt die ergens tussen de 80 en 100 rpm, een aantal waarbij je snel, maar gecontroleerd kunt trappen, terwijl je een redelijke druk op de trappers uitoefent die je ook vol kunt houden. (Natuurlijk verlaagt je cadans tijdens een klim, dat is prima.)
Je moet niets. Het aantal keren dat je fietst per week is afhankelijk van je beschikbare tijd en je doel. Wel geldt dat meerdere intensieve ritten per week meer bijdragen aan een betere conditie en gezondheid dan één lange weekendrit.
De trapfrequentie is het aantal pedaalomwentelingen die je per minuut maakt. De meeste tourfietsers rijden met een trapfrequentie onder de 90. De ideale trapfrequentie verschilt per persoon en ligt tussen de 90 en 110 in.
Wanneer je gaat klimmen of lange ritten rijdt dan is een hoge cadans absoluut het beste. Dan spreek je niet alleen je spieren, maar ook je cardiovasculaire systeem aan. Door deze balans kun je langer doorfietsen zonder vermoeid te raken. Een goede cadans ligt dus ergens rond de 100 omwentelingen per minuut.
Een normale cadans (90-100 rpm) is iets meer dan 15 omwentelingen per 10 seconden. Een hoge cadans zoals bij deze cadanstraining ligt op ongeveer 18 omwenteling per 10 seconden.
Net als met de meeste sporten train je het lichaam en wordt je fitter. Maar mountainbiken is niet alleen maar trappen. Het is een mooie combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, techniek, en coördinatie. Het is niet eenzijdig en dus perfect om op meerdere fronten fitter te worden.
Mountainbike is zowel een aerobe als een anaerobe training. Bij lange duurtrainingen gaat je lichaam werken op het aerobe systeem, wat inhoudt dat je aan 60% tot 80% van je maximale hartslag gaat trainen. Op die manier kan je je conditie opbouwen en zal je gemakkelijker vet verbranden.
Door deze winter de MTB te pakken leer je nóg mooiere routes kennen. Een mountainbike is al snel een paar kilo zwaarder dan je racefiets. Tel daarbij de extra weerstand door dikke banden op en je snapt: fietsen met een MTB is pittig. En daarom ideaal om extra kracht op te doen.
De ideale pasfrequentie voor hardlopers ligt rond de 180 stappen per minuut. Als je dit aanhoudt zul je merken dat het lopen soepeler en gemakkelijker gaat.
Je cadans verhogen
Je kunt namelijk ook trainen op een verhoging van de trapfrequentie. Door de trapfrequentie te verhogen met 20 per minuut, neemt de benodigde kracht af met zo'n 20%. En als je de trapfrequentie verhoogt van 60 naar 120 per minuut, dan halveert de benodigde kracht.
Door regelmatig te mountainbiken, bouw je geleidelijk spiermassa op waardoor je energieverbruik stijgt. Spieren verbruiken in vergelijking tot vetmassa veel energie. Dit helpt je bij afslanken of op gewicht blijven. Mountainbiken is erg trendy en wordt door steeds meer mensen beoefend.
Houd een gestaag tempo
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Fietsen is een prima sport voor mensen met een gezonde rug, zowel mountainbiken als het snellere fietsen op een racefiets.
Met mountainbiken verbrand je tussen de 450 – 1400 calorieën per uur. Ongeveer 680 calorieën worden verbrand per uur tijdens een gematigde mountainbike sessie.
Hoe hoger je niveau hoe meer trainingsuren en trainingssessies per week. Vaak leidt dit tot twee tot drie dagen per week van twee sessies per dag. Maar let op: meer trainen is niet persé beter, maar effectief trainen is vooral verstandig trainen.
Ga naast je fiets staan en zet je zadel op heuphoogte, dus gelijk met je heup. Ga vervolgens op je fiets zitten met je hiel op je pedaal. Zorg dat het pedaal beneden staat in het verlengde van je zitbuis. Als je nu je been kan strekken, zonder te overstrekken, staat je zadel op de juiste hoogte.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Op een mountainbike ben je veel actiever bezig met je bovenlichaam. Dat maakt mountainbiken tot een hele goede core-training. Tijd om die core eens even flink te trainen! En iedereen weet inmiddels wel dat je ook op de racefiets voordeel hebt van een goede sterke core.
Verder is een elektrische MTB net zo wendbaar en levendig als een normale MTB. Bij het klimmen voel je wel weer dat stukje ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat je langere tochten kunt maken, want rijden met een e-mountainbike kost nou eenmaal minder kracht en energie. Dit vermindert wel de intensiviteit en sportiviteit.
Voor de meeste etappes kiezen de renners voor een cassette met 11-28 verhouding. Het kleinste tandwiel is daarbij 11 tanden groot en het grootste tandwiel heeft er 28. Tijdens zware bergritten kiezen sommige renners voor een lichter verzet, bijvoorbeeld 11-30. Dit zie je vooral vel bij de renners van Ineos Grenadiers.
Een cadansmeter geeft het aantal omwentelingen dat je in een minuut maakt aan. Je moet zorgen dat je in een hoger cadans rijdt, want een te lage cadans is slecht voor de knieën. Met een cadansmeter krijg je meer inzicht in je manier van bewegen.
Trap je graag wat zwaarder, kies dan voor 34t of 36t. Ook de keus voor een cassette speelt een rol: er zijn namelijk 10-speed cassettes in verschillende verhoudingen maar de beste keuze is om een 11/36-cassette te gebruiken.