Als je olie bij koelkasttemperatuur bewaart kunnen er witte vlokken in de fles worden gevormd. Deze vlokvorming heeft geen effect op de smaak en kwaliteit van de olie en verdwijnt uiteindelijk ook weer. Olie bewaar je dus bij voorkeur niet in de koelkast, maar goed afgesloten in bijvoorbeeld een keukenkast.
Reacties. Volgens het Voedingscentrum minstens een jaar na opening.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe weet je of olie nog goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het beste antwoord. Even zeuren hoor, maar alleen water kan bevriezen. Water of stoffen die water bevatten, bevriezen dus. Olie bevat geen water, en ruwe olie is bovendien een verzameling van grote koolwaterstofverbindingen (vaak 'vervuild' met andere stoffen).
Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als olijfolie te lang is blootgesteld aan zuurstof en licht, wordt de olie ranzig, oftewel geoxideerd. Daarom moet je je olijfolie op een donkere plek bewaren. Licht zorgt er namelijk voor dat de olijfolie kapot gaat.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Olijfolie bewaren, dat doe je nooit in de koelkast, en al helemaal niet in de vriezer. De kwaliteit van de olie gaat bij kou snel achteruit, en de olijfolie zal op den duur veel smaak verliezen. Bewaren doe je dus bij kamertemperatuur, in een afgesloten fles, die donker bewaard moet worden.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie voorspelt dat de zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne binnen vier tot zes weken op. Voedselbedrijven zijn naarstig opzoek naar alternatieven. Sommigen komen daarbij uit bij de omstreden palmolie.
Licht zorgt ervoor dat de goede stoffen in de olie sneller afbreken, lucht bij de olijfolie kan zorgen voor condensatie in de fles of het blik en warmte is een gevaar voor de smaak van olijfolie. Zo heeft de zon met haar licht en warmte de grootste invloed op olijfolie.
Alternatieven voor bakken
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Er is een tekort aan zonnebloemolie omdat de export vanuit de Oekraïne is stilgevallen. Zonnebloemolie zit in heel veel verschillende producten. Bedrijven zijn bezig om de zonnebloemolie (deels) te vervangen door andere plantaardige oliën, zoals raapzaadolie of sojaolie.
De prijs van zonnebloemolie is sinds de oorlog in Oekraïne ongeveer verdrievoudigd. Kostte een fles een jaar geleden nog ongeveer een euro, inmiddels betaal je voor diezelfde fles tussen de 3 en 4 euro.
Slaolie is meestal sojaolie. 100% zuiver plantaardig, neutraal van smaak, reukloos, zeer geschikt voor bakken, frituren en algemeen keukengebruik. Ongeschikt voor verhitting boven 180 gr. Celcius.
Olie of boter
Boter kan minder goed tegen hitte en gaat al snel roken. Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.
Als de temperatuur van uw olijfolie tot onder + 14ºC daalt, zal het beginnen te "bevriezen".