De pizza margherita is een typisch Napolitaanse pizza met als ingrediënten tomaten, mozzarella en verse basilicum, zout en olijfolie.
Het is één van de bekendste pizza's, de pizza Margherita. Een pizza met tomaat, mozzarella, verse basilicum en meestal de goedkoopste op de kaart. Maar hoe komt deze pizza aan zijn naam? De naam komt van de Italiaanse koningin Margherita, echtgenote van koning Umberto I.
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.
5 De keuze voor welke kaas je wilt gebruiken staat uiteraard vrij, maar om zo dicht mogelijk bij een authentieke pizza Margherita te komen raden we aan om Parmezaanse kaas te gebruiken.
Vaak gebruikt zijn bijvoorbeeld plakjes tomaat, zongedroogde tomaatjes of doormidden gesneden cherry tomaatjes. Maar ook witte of rode ui (gesneden in dunne ringen), gewone paprika of zoete puntpaprika, courgette, champignons, olijven en aubergine kunnen heerlijk zijn als pizza toppings.
Salami, allerlei soorten ham, kip, worstjes, gehakt of juist gamba's en tonijn uit blik: in principe kun je alle soorten vlees en vis aan gebruiken als pizza beleg. Voorgegaarde of gerookte vleeswaren en vis kun je gedurende de gehele baktijd meebakken. Andere soorten moet je vooraf kort bakken.
Kaas voor op de pizza
Kant en klare, speciale pizzakaas is af te raden. Die bestaat namelijk, net als veel pizza's uit de supermarkt en de bezorgpizzeria's, slechts deels uit kaas met toevoegingen als zetmeel en palmolie. In principe is deze “nepkaas” niet ongezonder dan echte kaas maar veel minder smaakvol.
De pizza Margherita is vernoemd naar koningin Margherita, de vrouw van koning Umberto I. Tijdens hun bezoek aan Napels in 1889 kreeg zij de lokale specialiteit aangeboden: pizza. De pizza met tomaten, mozzarella en basilicum was haar favoriet en draagt sindsdien haar naam.
Raffaele besluit een pizza te maken in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen, met tomatensaus, mozzarella en basilicum dus! En koningin Margherita smulde ervan! Daarom gaf Raffaele zijn creatie de naam Pizza Margherita.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
De New York pizza is de perfecte lunch of ideale avondmaaltijd. De pizza New York is bedekt met rode tomatensaus, rundergehakt en kalkoenham.Verder is hij gevuld met mozzarella, rode ui, paprika, champignons, olijven, ananas, peperoni en nog meer mozzarella.
Zó aan je max
Zeker met een pizza van een pizzaketen zit je snel over je maximum van 6 gram zout per dag. Ook met de supermarktpizza kom je al in de buurt. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierziekten bijvoorbeeld. En ook qua calorieën tikt het dus aardig aan.
De vegetarische pizza die wereldwijd het meest populair is, is de pizza Margherita.
Er zitten 812 kilocalorieën in 1 stuk (350 gram) pizza margherita. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizza margherita'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zit 33,9 gram vet in 1 stuk (350 gram) pizza margherita, waarvan 12,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Pizza en rosé wijn
Een pizza Margherita of pizza met verse basilicum en mozzarella kan met rode wijn, maar is erg lekker met een rosé wijn. Dit kan dan het beste een rosé wijnen zijn met tannines (niet te veel).
Baktijd: 7- 8 minuten.
De eerste pizza's waren broden gebakken op stenen, lijkend op de focaccia van nu. Nadat het ronde brood gegaard was, werd er een topping gebruikt om smaak toe te voegen. Deze broden werden gebruikt als bord of om mee te dippen.
Vier seizoenen dus vier ingrediënten: paprika, champignons, kerstomaatjes en ham en, oké, kaas.
Een broertje van de gewone pizza. Een pizza bianca, oftewel 'witte pizza', is niets meer dan een dun gebakken deeg met olijfolie en zeezout. Pizza rossa is hetzelfde, maar dan met tomatensaus, olijfolie en oregano. Daar gaat soms wat meer tomatensaus op als de pizza uit de oven komt.
Als je deze vraag aan een Italiaanse pizzabakker stelt, dan krijg je vrijwel altijd hetzelfde antwoord. Het antwoord van de pizzabakker: “Je moet 00-bloem hebben, 00-bloem is de beste bloem voor pizza!”
Parmezaanse kaas
Dé ultieme raspkaas voeg je als extra toe op je pizza voor de echte Italiaanse smaak.