Symptomen: Van milde luchtwegklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten), verhoging/koorts tot ernstige pneumonie en dyspnoe.
Mensen met een omikron infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant.
Het FAGG herinnert u eraan dat paracetamol in het algemeen, bij gebruikelijke doses, de eerste keuze is voor de behandeling van pijn en koorts dankzij het gunstigere veiligheidsprofiel. Gebruik de laagste doeltreffende dosering om pijn of koorts te verminderen, gedurende een zo kort mogelijke periode.
De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms aan de gevolgen van de ziekte overlijden.
Omikron leidt dus al met al een halve dag sneller tot klachten. Die periode tussen de eerste ziektedag van de bron en de eerste ziektedag van de geïnfecteerde wordt het “serieel interval” genoemd.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Hoe gaat het verder als ik moe blijf na corona? Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna.
Er komt weinig griep voor in Nederland.
Verkoudheid, benauwdheid of koorts zijn klachten die horen bij het coronavirus.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Gastro-intestinale klachten: nausea (8,3-10,4%), anorexie (15,8-21%), braken (3,9-10,4%), diarree (4,8-26,7%), en abdominale pijn (1,5-5%) Neurologische klachten: hoofdpijn (10,3-12,1%) en duizeligheid (7,1-8,1%).
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Van alle mensen die klachten houden na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Soms met hulp en begeleiding. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
U ademt moeilijker of sneller als u iets doet (kortademig). U krijgt uw ademhaling moeilijk onder controle, bijvoorbeeld als u praat of als u zich inspant. U kunt ook moe worden als u praat. Het voelt alsof u niet diep genoeg kunt inademen of uitademen.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken.
Keelpijn, verkoudheid, hoesten, kortademigheid en koorts; het zijn dé symptomen van Covid-19. Een derde van alle coronapatiënten heeft echter ook darmklachten als overgeven, diarree en buikpijn.