Stappenplan: eerste keer baby wassenLeg 2 hydrofiele luiers, een luier, een hydrofiele washand, badcape, verzorgingsproducten, lotiondoekjes, badthermometer en zet natuurlijk het badje klaar. Maak een kruik klaar om de schone kleertjes en hydrofiele luiers voor te verwarmen.
Je kunt dit doen in een babybadje of een speciale emmer (een tummy tub). Spoel het badje altijd eerst goed schoon met warm water en zeepvrije wasgel zodat er geen bacteriën overblijven. Het badje moet rond de 37 graden zijn wanneer je je baby erin legt.
Gebruik zeker de eerste vier maanden zo min mogelijk zeep of shampoo voor je baby. Wil je (daarna) toch iets gebruiken, kies dan een milde, ongeparfumeerde shampoo en zeep speciaal voor baby's, of een zeepvrije wasgel.
Welk wasmiddel je voor je baby gebruikt, bepaal je zelf. Het beste is wel om een zo neutraal mogelijk, liefst parfumvrij, wasmiddel te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld wasmiddel speciaal voor baby's of wasmiddel voor een gevoelige huid. Hierin zitten zo min mogelijk stoffen waar je kleine allergisch voor kan zijn.
Deze geurbuiltjes met Zwitsal zijn ook uitermate geschikt voor de babykamer. Zo ruiken de kleertjes van je baby ook na het wassen nog langdurig heerlijk zacht en fris. Wanneer je Robijn Zwitsal Geurbuiltjes gebruikt in combinatie met Robijn wasmiddel en Robijn wasverzachter, ben je verzekerd van de beste bescherming.
Als je baby stabiel is en een goede lichaamstemperatuur heeft (37 °C), dan kun je je baby al als hij 24 uur oud is in bad doen, maar je kunt ook nog een paar dagen wachten. Meestal worden baby's rond de derde dag pas in bad gedaan en je kraamverzorgster zal je hierbij begeleiden.
Met die lekkere geur verwen je zowel jezelf als je kindje! De zachte crème van Zwitsal is speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare babyhuid en daarmee goed te gebruiken voor je baby, al vanaf de geboorte.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Gebruik geen zeep. Een babyhuidje heeft geen zeep nodig, daar droogt de huid van uit. Je poetst hiermee namelijk het beschermende vette huidlaagje van je baby weg. Wil je je baby toch ergens mee wassen, gebruik dan zeepvrije wasgel of een product op oliebasis.
Doe wat Zwitsal badolie in het badje voor een lekkere zachte geur. Het houdt de babyhuid zacht en geeft de huid extra bescherming. Vijf tot tien minuten badderen is overigens lang genoeg voor je baby.
Het is niet nodig om een babybadje helemaal te vullen. Een 10-tal centimeter water volstaat om je baby te wassen en het verkleint het risico op verdrinking.
Veel ouders trekken dagelijks schone kleding aan bij hun baby en trekken een broekje hooguit een tweede dag nog aan. Naarmate je kindje ouder wordt, zul je de kinderkleding wellicht minder vaak hoeven te verschonen, maar zeker in de eerste weken kan het beter te vaak dan te weinig.
Als je kind erg onrustig is kun je hem in een hydrofiele doek gewikkeld in het water laten zakken; door deze begrenzing kan hij zich veiliger voelen. Wat ook kan helpen is als hij de badrand voelt. Een bademmer kan je kind ook een veilig gevoel geven maar dit vraagt wat handigheid van de ouder.
Houd je baby goed vast en was voorzichtig al het vuil weg.Houd je baby altijd met één hand vast terwijl hij in het bad ligt. Dit is vanzelfsprekend bij een pasgeboren baby. Ondersteun ook het hoofdje en de rug tijdens het wassen.
Help je baby wennen
Je kan je baby helpen met wennen, door in zijn eerste weken geen parfum te dragen. Ook kan je ervoor kiezen om niet elke dag schone kleding aan te trekken. De geur van wasmiddelen verdrijft namelijk jouw lichaamsgeur.
Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.
Wanneer een baby geboren wordt heeft hij een vettig, wit laagje op zijn huid, vernix. Vernix bestaat uit onder andere dode huidcellen, eiwitten en vet. Na de bevalling heeft vernix een antibacteriële werking. Dit beschermt je baby en het wordt daarom afgeraden dit er gelijk af te wassen.
En heel eerlijk gaan zelfs mijn eierstokken klepperen bij het ruiken van het bekende Zwitsal geurtje. Maar je kunt geparfumeerde producten toch echt beter links laten liggen. Parfum staat bekend als de grootste veroorzaker van huidirritatie en eczeem.Ook worden er hormoon verstorende stoffen in aangetroffen.
Mocht u af en toe uw baby met zeep moeten wassen, gebruik dan alleen milde zeep op basis van olijf-, palm- of kokosolie zonder chemische toevoegingen of kunstmatige geurstoffen. Bijvoorbeeld Purenuffstuff babyzeep of Castilezeep.
Zwitsal Wasgel met verzorgende bestanddelen, zoals vitamine E, is speciaal ontwikkeld om het lichaam en het gezichtje van je baby mee te wassen. Zwitsal Zeepvrije Wasgel met verzorgende bestanddelen, is speciaal ontwikkeld om het lichaam en het gezichtje van je baby mee te wassen en te verzorgen.
Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.
U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.
Kraamzorg organiseren, veilige meubeltjes voor de kinderkamer uitzoeken, bedklossen lenen bij de thuiszorg-winkel, flesjes, luiers, kleertjes, beschuit met muisjes in huis halen, geboortekaartjes uitzoeken en noem maar op. Heb je het ene geregeld, dan komt het volgende weer in je op. Een drukke en spannende tijd.