Het dragen van een mondkapje is in het openbaar vervoer niet verplicht maar wordt wel dringend aanbevolen. In zorginstellingen (inclusief gehandicaptenzorg), ziekenhuizen en verzorgingstehuizen moet u een mondkapje dragen. Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen gelden aangepaste maatregelen.
Het dragen van een mondkapje is niet langer verplicht un openbare gelegenheden waar publiek wordt ontvangen. Het is ook niet meer verplicht in vervoer over de weg, over zee, over rivieren en door de lucht.
Je hebt geen visum nodig. Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Frankrijk, ook bij het huren van een voertuig. Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend. Zowel je voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
Met de auto op vakantie naar Frankrijk
Gevarendriehoek Het is verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. In Frankrijk geldt ook dat bij pech of een ongeval de bestuurder verplicht is de alarmlichten aan te zetten en een gevarendriehoek te plaatsen.
Binnen de Europese Unie heeft u geen coronabewijs meer nodig om te reizen. Ook is de tijdelijke Europese wet afgelopen die de uitgifte van coronabewijzen regelt. Daarom worden er door de overheid geen coronabewijzen meer uitgegeven.
Sinds 1 augustus 2022 gelden er geen COVID-maatregelen meer voor reizen naar Frankrijk. Een vaccinatie-, test- of herstelcertificaat is niet langer vereist.
Het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) is in Nederland nergens meer verplicht. Elk (EU-) land kan eigen regels vaststellen voor het verplicht dragen van een mondkapje.
Voorheen was het verplicht om in Frankrijk een brandblusser in de auto te hebben. Hoewel deze regel in andere landen binnen de EU nog steeds geldt, is dit in Frankrijk niet meer het geval. Natuurlijk is het wel nog steeds verstandig om deze bij u te hebben.
Die is verplicht in onder andere Parijs, Reims, Marseille, Lyon, Toulouse en Grenoble maar ook op piekmomenten in andere gebieden. Hoe zit het met de milieusticker in Frankrijk? De auto's die in een milieuzone rijden, moeten zijn voorzien van een milieusticker. Heb je die niet, dan kun je een boete van €68 krijgen.
Op Franse autosnelwegen is de maximumsnelheid 130 km/uur, tenzij anders aangegeven of als het regent (110 km/uur). Op Franse autowegen (met middenvangrail) is de maximumsnelheid nog altijd 110 km/uur (tenzij het regent, dan 100 km/uur).
Kun je kraanwater in Frankrijk drinken? Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden.
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Frankrijk. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen.
Denk ook aan entertainment voor de kinderen. Het kan verleidelijk zijn, maar het is niet aan te raden 's nachts te rijden omdat vermoeidheid een dodelijke rol speelt in de ongevallenstatistieken van Frankrijk. De beste dagen om te reizen tijdens de zomerperiode blijken donderdag en zondag te zijn.
Behalve Parijs hebben ook verschillende andere grote steden permanente lage-emissiezones (ZFE) ingevoerd. Ook hier is de milieusticker verplicht. Dat zijn: Lyon, Aix-Marseille, Toulouse, Nice, Montpellier, Straatsburg, Grenoble, Rouen, Reims en Saint-Étienne.
Je kunt in Frankrijk diverse soorten brandstof tanken, maar ze zijn niet allemaal altijd even goed verkrijgbaar. Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Frankrijk en andere Europese landen.
Hier is een digitale rekening bijgevoegd waar je sticker op afgebeeld staat. Je kunt dit document uitprinten en achter je voorruit leggen. De Franse politie kan vervolgens de code inscannen en je aanvraag controleren, zelfs zonder sticker op je voorruit. Zo voorkom je een boete.
U kunt de milieusticker enkel online via onze website kopen. Een Crit'air kopen aan de grens of bij een benzinepomp is eveneens niet mogelijk. In tegenstelling tot de Duitse milieusticker kunt u het vignet voor Frankrijk ook niet bij een garage verkrijgen.
Heb ik een milieusticker nodig? Een milieusticker is in bepaalde stadscentra of departementen in Frankrijk verplicht als je in een milieuzone rijdt. Je toont met een milieusticker aan dat je auto voldoet aan de gestelde milieu-eisen om in deze zone te mogen rijden.
Verplicht in auto
Gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reserve lampen, rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, Europees schadeformulier en het APK-keuringsrapport.
Elk voertuig dient voorzien te zijn van een verbanddoos.
Nederlandse regels vanaf 21 mei
Vanaf zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden wel geadviseerd (vrijwillig) een medisch mondkapje te dragen.
Alleen in apotheken, ziekenhuizen en gezondheidscentra blijft het dragen van mondkapjes verplicht.