Als jongeren roken, doen zij dit uit nieuwsgierigheid of om erbij te horen. Ook beginnen jongeren met roken doordat ze ouders of vrienden zien roken. Jongeren denken vaak dat zij niet snel verslaafd zullen raken aan roken, maar dat is niet waar. Nicotine is een zeer verslavende stof.
Van de Nederlandse scholieren van 12-16 jaar in het voortgezet onderwijs had 23% wel eens gerookt, 11% rookte in de afgelopen maand en 3% rookte dagelijks. Van de Nederlandse scholieren van 17 en 18 jaar in het voortgezet onderwijs had 44% wel eens gerookt, 26% rookte in de afgelopen maand en 8% rookte dagelijks.
Van alle leerlingen van 12 tot en met 16 jaar in het voortgezet onderwijs heeft 17% ooit gerookt. Eén op de tien leerlingen heeft in de maand voorafgaand aan het onderzoek nog gerookt en 3% rookt dagelijks. Er zijn geen significante verschillen in roken (ooit, afgelopen maand of dagelijks) tussen jongens en meisjes.
De meeste mensen beginnen met roken vanuit nieuwsgierigheid. Dit is meestal in de periode van de middelbare school of tijdens de vervolgopleiding. Jongeren zijn vaak benieuwd naar de effecten van roken en hoe het smaakt. Ze zien dat anderen het roken fijn vinden en willen zelf ook graag ervaren wat dit met ze doet.
Tips voor een gesprek over roken met je kind
Creëer een prettige sfeer om het gesprek te voeren. Probeer zo open mogelijk het gesprek in te gaan en wees duidelijk naar je kind. Vertel waarom je zo graag wilt dat je kind niet gaat roken. Laat je kind zelf ook vertellen en blijf zelf actief luisteren zonder oordeel.
Roken zelf is niet verboden voor een bepaalde leeftijd. Maar je mag pas sigaretten kopen vanaf 18 jaar.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken: het lichaam herstelt zich. De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam.Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd.
Nicotine speelt met je hersenen (én je voeten)
Daar komen neurotransmitters vrij, waaronder dopamine. Die dopamine zorgt voor extra impulsen naar het beloningssysteem in de hersenen. Dat zorgt kortstondig voor een milde roes of kick (in de vorm van genot of verhoogde aandacht).
Ja, bij elke sigaret adem je stoffen in die de kans op ziekte vergroten. En roken is zeer verslavend, dus ook met 1 sigaret is de kans groot dat je verslaafd wordt.
Van de rokers gaf 91% aan sigaretten te roken, 25% shag en 13% anders, bijvoorbeeld weed, waterpijp of sigaren. Gemiddeld consumeert 63% van de jongeren 10 of minder sigaretten op een dag, 28% 11-20, 4% 21-30, 4% meer dan 30.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
De verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten aan personen van wie niet is vastgesteld dat zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, is verboden. U hoeft de leeftijd niet vast te stellen als de koper duidelijk ouder is dan 18 jaar.
"Voor individuele zware rokers geldt, zeker als je twintig jaar lang een pakje per dag hebt gerookt, dat je niet mag verwachten dat je er zonder schade vanaf komt." Volgens hem liggen kanker en hart- en vaatziekten dan wel degelijk op de loer.
Als u stopt met roken stopt de toevoer van nicotine naar de hersenen en mist u dus uw dopamine. Dit leidt al snel tot allerlei ontwenningsverschijnselen zoals chagrijnigheid, rusteloosheid en een onprettig gevoel.
Op de korte termijn kan je een beetje ziek worden door te stoppen met roken, maar op de lange termijn voorkom je juist mogelijk kans op ziektes. Zo neemt de kans op hart- en vaatziekten en kanker af (al duurt dit wel een paar jaar, helaas).
De ergste dagen van het stoppen met roken liggen in de eerste weken nadat je bent gestopt.
Vroeger werd gedacht dat de schade in de longen volledig onomkeerbaar was, maar uit recenter onderzoek blijkt dat er in de rookperiode steeds cellen in de longen onaangetast blijven. Wanneer je stopt met roken, vermenigvuldigen de gezonde cellen zich weer en vervangen ze de ongezonde cellen.
Uit de enquete blijkt ook dat de belangrijkste redenen om te beginnen met roken nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak zijn. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden.
Een verbod op dunne sigaretten en het gebruik van aroma's in tabaksproducten werd door de Volksgezondheid commissie goedgekeurd op 10 juli in een poging roken minder aantrekkelijk voor jongeren te maken.
Van de volwassen Nederlanders rookt 18,9%
Van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder rookt in 2022 minder dan een vijfde (18,9%). Een roker is iemand die aangeeft dat hij of zij (weleens) rookt. Van de volwassen bevolking rookt 13,1% dagelijks (niet in grafiek).
U mag 200 sigaretten (1 slof) of minder meenemen voor eigen gebruik. U betaalt hierover geen belasting.