Vissen krijgen een gezicht Wellicht is het lastiger gevoel en empathie te hebben bij een vis dan bij een varken, omdat een vis niet kan schreeuwen en niet dezelfde expressie heeft in z'n gezicht.
(de meeste vissen dan) een veelheid van geluiden kunnen produceren om met elkaar te communiceren. Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen. Ze ratelen met hun botten en knarsen met hun tanden. Vissen hebben geen stembanden.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
Vissen zijn dus wezens met gevoel, en kunnen ook positieve en negatieve emoties ervaren. Wetenschappers ontdekten bijvoorbeeld dat ze pessimistisch of optimistisch kunnen zijn, en dat hun gemoed beïnvloed wordt door de aan- of afwezigheid van hun maatje.
De zenuwen zijn verbonden met het voorste deel van de hersenen van de vis. Daar vindt prikkelverwerking plaats. Veel vissen zijn rond de mond en bij de ogen het meest gevoelig. Een haakje door je lip is dan niet prettig.
Stress kan veroorzaakt worden door wisselende temperatuurverschillen van het water of dat het juist te koud of te warm is, verkeerde waterwaardes of andere vissen kunnen een andere vis gestrest maken. Stress kun je voorkomen en met medicijnen kun je een worminfectie oplossen.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Een vis wordt jammer genoeg door veel mensen gezien als een dom/minderwaardig dier. Je kan hem niet aaien, dus dan hoef je er geen rekening mee te houden.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Vissen die stress ervaren worden bleek of juist donker van kleur. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het transport of wanneer ze zich in hun vaste omgeving niet veilig voelen.
Het geheugen van een vis
Die blijken veel beter te zijn dan de meeste mensen denken. Je hoort weleens dat vissen een geheugen van 2 seconden hebben, maar niets is minder waar: hun langetermijngeheugen is goed ontwikkeld. Ook kunnen ze nieuwe dingen leren.
"In de Nederlandse zoete wateren zwemmen miljoenen vissen en de kans dat ze mensen bijten is ontzettend klein. De vissen in Nederland eten namelijk geen mens. Het is zo uitzonderlijk dat ik er zelfs van opkijk", zegt hij tegen EditieNL. Zoetwatervissen zijn voor ons niet gevaarlijk.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Vissen slapen door een deel van hun hersenen in rust te laten. Ze sluiten niet hun ogen maar staan in standby stand. Zo rust de vis zich uit. Ze zullen langzamer gaan ademen en zwemmen.
Vissen worden niet gedreven door instinct, en functioneren niet op de automatische piloot. Dankzij hun geestelijke vermogens zijn ze in staat om zich aan allerlei verschillende situaties aan te passen. Vissen zijn geen dingen; ze zijn dieren met een bewustzijn, die waarde hechten aan hun leven.
Nieuw onderzoek toont echter aan dat vissen vaak met elkaar praten. Dat vissen geluiden konden maken was al bekend. Het onderzoek toonde echter ook aan dat twee derde van de vissoorten vaak met elkaar praten. Dit blijkt bovendien niets nieuws: sommige vissen 'praten' zelfs al meer dan 155 miljoen jaar!
Je zou het misschien niet denken als je zo'n dier kalmpjes ziet rondzwemmen, maar ook zalmen kunnen depressief worden. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in Royal Society Open Science.
Want ook vissen kunnen depressief zijn. “Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
De meest humane manier om je vis te euthanaseren is met kruidnagelolie. Kruidnagelolie bevat eugenol, wat afhankelijk van de dosis een verdovend of zelfs dodelijk effect heeft op vissen.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
Sommige vissen eten elkaar namelijk op! Bij het onderhoud van een aquarium of vijver komt nog best wat kijken. Vissen hebben graag schoon water en daarvoor is een vijverfilter nodig. Beweging in het water is belangrijk én waterplanten zijn onmisbaar voor zuurstof in het water.
Vissen zijn heel liefdevol. Zij zetten familie, vrienden en hun partner altijd op de eerste plaats. Zij zullen nooit expliciet om liefde of aandacht vragen, maar hebben dit zeker van jou nodig. Probeer er dus altijd op te letten dat ook een Vissen altijd de liefde voelt die hij of zij verdient.
Vissen hebben een lichaam dat overal luistert! Dat maakt het misschien iets minder verwonderlijk dat sommige vissen blues kunnen onderscheiden van klassieke muziek, zoals onderzoekers constateerden.
Zowel in helder als in troebel water wordt geel, wit en oranje kunstaas goed door roofvis waargenomen. Dat is dan ook de reden dat deze kleuren in veel soorten kunstaas terug zijn te vinden en vaak worden gebruikt bij het snoek vissen, snoekbaars vissen, en baars vissen.
Vissen staan erom bekend extreem gevoelig en empathisch te zijn. Ze hebben een groot vermogen om de emoties en behoeften van anderen te begrijpen, waardoor ze gemakkelijk relaties kunnen aangaan en zich met mensen kunnen verbinden.