Ratten eten al het voedsel op dat ze kunnen vinden. Ze vervuilen de omgeving met urine en uitwerpselen. Ratten kunnen ernstige ziektes verspreiden onder mensen en dieren. Ratten zorgen voor bepaalde geuren die enorm stinken.
Dat wil je liever niet in je tuin hebben. Ratten knagen aan alles wat ze kunnen vinden, om hun tandjes zo kort te houden. Dus ook jouw loungeset buiten zal moeten geloven aan deze knagers. Ook kunnen ratten nare ziektes verspreiden onder mensen en dieren.
Volksgezondheidsrisico. Ratten kunnen dragers zijn van ziektekiemen. In theorie kunnen dierziekten als varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) worden overgedragen via ratten. Voor mensen is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) in Nederland een risico.
Neem contact op met de gemeente en buren om de ratten samen te bestrijden. Alleen op eigen terrein mag je zelf op ratten jagen, mits je toegestane middelen gebruikt zoals een klem of val. Ratten met gif doden is verboden. Vermijd onnodig lijden en gebruik alleen goed geplaatste klemmen en vallen.
Ratten houden niet van de geur van munt of eucalyptus. Zwarte peper houdt ratten op afstand. Even strooien, niezen en wegwezen!
Het blijkt dat ratten een hekel hebben aan zwarte peper. Strooi zwarte peper op de plekken waar jij last hebt van de ratten. Ze vinden dit vervelend en komen niet graag terug. Het is noodzakelijk om dit enkele dagen vol te houden.
Waar zitten ratten overdag? Ratten zijn nachtdieren en verblijven of verbergen zich meestal overdag in hun holen, ondergronds of binnenshuis. Als hun voedsel schaars of bijna op is, gaan ze wel overdag op pad.
Ratten bouwen hun nesten op plaatsen waar ze warm, beschut en verstopt zitten. De nesten bevinden zich vaak in de buurt van voedsel en kunnen onder stenen, paden of platen in de tuin of tuinhuis liggen. Er kunnen ook kuilen onder struiken gegraven worden.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Over het algemeen hebben ratten een hekel aan de geuren: Peper. Munt. Eucalyptus.
Ratten planten zich razendsnel voort. Bruine ratten kunnen wel 15 nesten per jaar werpen.Uit elk nest kunnen 7-10 jongen komen.Deze jongen zich kunnen binnen 12 weken zelf gaan voortplanten.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Hierdoor wordt vaak pindakaas, chocolade, noten en zaden ingezet om ratten te lokken. Daarnaast is het ook mogelijk om professioneel lokstof te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat deze niet gaat rotten, wat bij levensmiddelen wel het geval is. Daarnaast weet je hiervan zeker dat de ratten erdoor aangetrokken worden.
De keutels van bruine ratten komen vaak voor in gebouwen en rioleringen, zijn donker, rechthoekig, met stompe uiteinden, ongeveer 2 cm lang en 0.5 cm dik. Zwarte ratten lopen veelal in hogere delen van gebouwen.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Om ratten met geluid te verjagen, gebruik je verschillende methoden zoals ultrasone verjagers en variabele geluidssystemen. Ultrasone verjagers produceren een hoogfrequent geluid dat onaangenaam is voor ratten, maar onhoorbaar voor mensen, en moeten strategisch worden geplaatst in gebieden waar ratten vaak komen.
Tips om de Bruine rat te herkennen
Vervuilen en beschadigen van voorraden. Krassende geluiden in muren of onder vloeren. Uitwerpselen; donkerbruin en ± 15 mm lang. Bruine ratten maken graag holen.
Zowel bruine ratten als zwarte ratten kunnen goed klimmen.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen. Vallen en (chemische) bestrijdingsmiddelen vormen een bedreiging voor de bruine rat, omdat op plekken waar hij niet gewenst is daarmee bestreden wordt.
Ratten vangen kan dus met behulp van gif, maar de beestjes kunnen ook gevangen worden met behulp van een rattenval. Hierbij kun je kiezen voor een rattenklem waarin de rat wordt gedood, maar je kunt ook een diervriendelijke rattenval aanschaffen waarin de rat blijft leven.
Om zijn voedsel te zoeken, is de bruine rat meestal 's nachts actief, met piekuren vlak voor de ochtendstond en kort na zonsondergang. Waar heel veel ratten dicht bij elkaar leven, zijn het de dominante ratten die de nacht opeisen en moet de rest zijn kostje tijdens de daguren bij elkaar zien te scharrelen.
Ratten zijn razend intelligent. Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel.
Ratten zijn sterker en kunnen door verschillende bouwmaterialen zoals hout, beton, glas en metaal knagen. Het gevaar van deze knaagdieren zit in de urine en uitwerpselen, die bacteriën en ziekten zoals salmonella of de ziekte van Weil kunnen overbrengen op mensen of dieren.
Een bruine rat kan ook aardig hoog springen en zo snel afstanden afleggen. Een bruine rat is in staat om zo'n 77 cm hoog te springen. Tijdens een sprong kan een afstand van 120 cm afgelegd worden.