We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen.
Mannen met een goedaardig vergrote prostaat kunnen beter gaan zitten bij het plassen. Hierdoor plassen zij de blaas beter leeg en lopen minder risico op blaasontsteking. Dat blijkt uit bestudering van de wetenschappelijke literatuur op dit gebied.
De redenen? Het is hygiënischer, staand plassen zou vasthouden aan een ongewenste oermenshouding en het zou beter voor de blaas zijn om te zitten tijdens het urineren.
Staand plassen voor mannen
Strek de romp goed op, waardoor de onderrug hol wordt en het bekken naar voren kantelt. De blaas kan zo goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd. Laat de plas zelf op gang komen en pers niet.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen.
Om goed uit te plassen is het belangrijk dat je rechtop zit (de rug mag iets hol zijn). De uitgang van de plasbuis is dan recht naar beneden. Als je rechtop zit kun je dus het beste je blaas legen.
Plassen: ga bij voorkeur alleen als u aandrang voelt en vermijd gewoonteplassen en/of plassen voor de zekerheid. Dit voorkomt dat uw blaas gewend raakt om telkens kleine beetjes urine uit te plassen en u vaker aandrang krijgt. Ontlasten: voelt u aandrang, ga dan naar het toilet. Uitstel kan leiden tot verstopping.
Een vijfde van de zittende mannen wordt daartoe verplicht door hun familie. Een van de grootste clichès: de dames plassen zittend en de heren doen dit staand. Maar uit het Japanse onderzoek blijkt dus dat slechts de helft van de mannen wel eens staat tijdens het plassen.
Mogelijke andere klachten zijn het gevolg van irritatie van de darmen en de blaas: darmkrampen, loze aandrang, slijm in of bij de ontlasting, vaker moeten plassen of een branderig gevoel bij het plassen.
Door het urinaal kan men liggend plassen zonder dat alles nat wordt.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
In Noord West Europa plast het grootste deel van de mannen staand, maar in het (Midden) Oosten is het gebruikelijk om gehurkt te plassen. Mogelijk komt dit omdat de Islam duidelijke regels geeft over de houding bij het plassen.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Meestal gaat het om pijnklachten bij of na het plassen, een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen, of nadruppelen of zelfs incontinentie. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ontsteking, prostaatvergroting of zwakke sluitspieren. Prostaatkanker veroorzaakt meestal geen plasklachten.
"Zittend plassen is goed voor vrouwen én mannen", zegt Heesakkers. "Je kunt hierdoor beter je bekkenbodemspieren ontspannen. Het geldt niet altijd dat zitten voor mannen beter is, er zijn er genoeg die beter plassen wanneer zij staan.
Bij een goedaardige prostaatvergroting voelt de prostaat vergroot en glad aan; de aanraking is niet pijnlijk. Daarnaast gebeurt er eventueel een PSA-test (PSA staat voor prostaatspecifiek antigeen, een eiwit dat in het bloed wordt opgespoord) en een urineonderzoek.
Is het mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken? Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus.
Factcheck. Fietsers moeten niet panikeren. Fietsen is gezond voor lijf en leden. Dit onderzoek vindt geen oorzakelijk verband tussen frequent fietsen en prostaatkanker.
Maar hoe doe je dat dan? Knijp je anus samen alsof je probeert om een windje tegen te houden en houd dit acht tellen vol. Ontspan daarna, ook voor acht tellen. En herhaal dit: acht tellen aanspannen, acht tellen ontspannen.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Veel mannen die vaker moeten plassen dan normaal zijn bang dat ze misschien wel prostaatkanker hebben. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat. De arts noemt het ook wel BPH: Benigne Prostaat Hyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van.
Plasangst wordt binnen de geneeskunde paruresis genoemd. Mensen met deze aandoening kunnen niet of moeilijk hun blaas legen op openbare plekken. De gedachte dat ze niet in privacy kunnen plassen, vormt een blokkade van de urinewegen. Om die reden wordt paruresis ook wel een verlegen blaas genoemd.
Drink voldoende
En hoe meer volume, hoe beter de darm de voortstuwende beweging kan maken om je poep door de darm te transporteren. En je dus beter kan poepen..! Als je wel vezelrijk eet, maar te weinig drinkt heb je extra kans op verstopping. Dus vooral lekker veel drinken.
Ook kun je je bekken een paar keer kantelen, maar ga niet persen om de urine eruit te krijgen. ga NOOIT 'stippeltjes' plassen. Dat is geen goede oefening. De blaas kan zo niet leeg raken en de achtergebleven urine kan zorgen voor urineweginfecties.