Een grote stijging in progesteron zorgt ervoor dat jij je zo uitgeput voelt. Naast hormonale veranderingen werkt je lichaam nu ook voor 2 personen in plaats van 1. Dat vraagt natuurlijk energie van je lichaam, je stofwisseling gaat sneller, je bloeddruk daalt en je suikerspiegel daalt.
Het is normaal dat je moe bent tijdens je zwangerschap. Er giert een wervelwind aan zwangerschapshormonen door je lichaam dat ook nog eens allerlei fysieke veranderingen moet doorstaan duren tot aan de dag dat je uitgerekend bent. Het komt en gaat echter: de ene maand voel je je energieker dan de andere.
Over het algemeen slaat de vermoeidheid keihard toe in het eerste trimester van je zwangerschap. In het tweede trimester ontwaken veel zwangeren tijdelijk, om in de laatste weken voor de geboorte helemaal nergens meer puf voor te hebben. Bovenstaande geldt voor de meeste zwangere vrouwen.
Effect van dutjes
Zwangere vrouwen die regelmatig powernappen hebben minder kans op een baby met een (te) laag geboortegewicht. En hoe langer en vaker ze 's middags slapen, hoe groter dat effect is. Doe je in het derde trimester dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten, dan haal je er het maximale uit.
Slaap, doe dutjes en rust uit.
Voel je vooral niet schuldig, want je bent een nieuw leven aan het maken en dat kost energie. Dus gewoon een powernapje doen tijdens je lunchpauze, om 20.00 uur naar bed (hij kijkt zonder jou ook wel voetbal) en lekker op de bank ploffen na het boodschappen doen.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Tijdens het eerste trimester geeft je lichaam progesteron af, het hormoon dat kan fungeren als een natuurlijk kalmerend middel. Dit kan ertoe leiden dat je de hele dag door suf bent en 's nachts de natuurlijke slaapritmes van je lichaam verstoort.
Ga lekker liggen met je benen omhoog en voel je niet schuldig als je even de boel de boel laat. Er gebeurt nu veel in een zwanger lichaam en dat kost nu eenmaal veel energie. Met dertien weken zwangerschap is de ergste moeheid meestal voorbij.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen. Bij een meerlingzwangerschap ontstaat bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
IJzertekort tijdens de zwangerschap voorkomen
De opname van ijzer in voeding wordt bevorderd door het gelijktijdig eten van producten waar veel vitamine C in zit. IJzer vind je bijvoorbeeld in: Graanproducten, vooral volkoren graanproducten. Vlees, vis en gevogelte.
Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat. Als je vaak 's nachts misselijk bent kan het helpen om voor het naar bed gaan een paar kaakjes of crackers te eten. Een volle maag geeft minder klachten van misselijkheid.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Een zwangere vrouw met ondergewicht (een BMI tot 18,5) komt gemiddeld zo'n 12,5 kilo aan, en vrouwen met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30) gemiddeld 7 tot 11 kilo. Vrouwen met obesitas (BMI vanaf 30) komen gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo aan.
Moe aan het begin van je zwangerschap
De aanmaak van je placenta kost veel energie en heeft in het begin van je zwangerschap voorrang. En ook – daar zijn ze weer – je hormonen doen een duit in het zakje. Zo kan het zwangerschapshormoon hCG vermoeidheid veroorzaken.
Als je last hebt van extreme vermoeidheid voel je je doorgaans futloos en lamlendig en kosten jouw dagelijkse taken je veel moeite. De meest simpele taken zijn al een uitdaging voor je.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.