Hoe ziet een daas beet eruit? Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie.
Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd. De bulten en de blaren kunnen een aantal dagen bestaan.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Knutten kunnen zorgen voor vervelende steken, wat overlast kan veroorzaken. Toch wordt hier in Nederland zelden melding van gemaakt. Er zijn veel soorten knutten, maar enkel de vrouwtjes van het geslacht Culicoides steken mensen. Deze beten kunnen enorm jeuken.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid.
De methode waar ik het meest succes mee heb gehad, is het gebruik van aaltjes! Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, die in een soort poedervorm komen. Deze meng je met het water wat je aan je planten geeft. De aaltjes, of ook nematoden genoemd, vallen de larven aan en deze gaan vrij snel dood.
Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun zwarte hoofd, donkere vleugels en lange voelsprieten. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en komen voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen.
Fruitvliegjes gedijen bij warme temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Ze ontwikkelen zich dan razendsnel van ei tot volwassen vlieg en hebben een levensduur van ongeveer een maand. Bij een lagere temperatuur neemt die levensduur snel af. Is het kouder dan 21 graden, dan verkort hun leven zich al snel tot 2 weken.
Knutten in september/oktober
En van de mug is bekend dat zij houden van vochtige gronden om eitjes te leggen. Aan het einde van het seizoen zijn de weilanden vochtiger en valt er ook meer regen waardoor er plassen ontstaan. Ideaal voor de knutten om eitjes in te leggen.
Een dazenbeet is niet alleen pijnlijk, het kan ook gevaarlijk zijn. Sommige mensen hebben een allergische reactie op een dazenbeet. Een allergische reactie kan onderstaande klachten veroorzaken: ademhalingsproblemen.
Vervolgens kun je de plek het beste verkoelen, bijvoorbeeld met een koude natte doek, een ijskompres of een washandje gevuld met ijsblokjes. Daarna kun je nog een zalf, crème of gel tegen insectenbeten op de beet smeren om de pijn, jeuk en zwelling te verzachten.
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Strooi kruidnagel over de aarde van de plant. Giet water over de aarde van de plant, zodat de kruidnagel vochtig wordt. Na ongeveer 10 dagen zullen de rouwvliegjes verdwijnen. Je kunt er ook voor kiezen om kruidnagel uit te koken in water, en het afgekoelde water te geven tijdens de watergift.
Wanneer je last had van kleine vliegjes in huis dan kan het natuurlijk ook om het fruitvliegje gaan. Heb je een fruitschaal op de tafel staan? Vroeg of laat komen hier fruitvliegjes op af. Deze kleine vliegjes ruiken overrijp of gistend fruit al van kilometers afstand.
Hierdoor kunnen zij voedsel besmetten met pathogenen (ziekmakende bacterien). De drie bekendste, kleine vliegjes zijn de fruitvlieg, de latrinevlieg en de grasvlieg. Welke problemen veroorzaken deze vliegjes en wat kan er worden gedaan om ze te voorkomen en te bestrijden?
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
Bedwantsen houden zich graag schuil in houten meubelen, kieren en spleten. Bedwansten kunnen niet tegen stoom. Door met een stoomreiniger over alle mogelijke schuilplaatsen te bewegen zal je een groot aantal beestjes doden. Was regelmatig je beddengoed op minimaal 60 graden om bedwantsen en hun eitjes tegen te gaan.