Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond. Katten verliezen hun eetlust en gaan amper naar de voerbak. Bij het echte begin van de krolsheid wordt dit gedrag heftiger: de kat duwt haar achterste omhoog en krijst naar potentiële partners.
Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers. Dit zal er ook voor zorgen dat ze veilig blijft--ze zou uit je huis kunnen proberen te ontsnappen als ze buiten een kater ziet lopen.
Tijdens de krolsheid kan er licht bloedverlies optreden bij je kat, maar het komt vaker voor dat een poes die 'ongesteld' is de bovenstaande tekenen van een krolse kat vertoont. Neem contact op met je dierenarts als je hevig bloedverlies opmerkt bij je poes of kater.
In de natuur is de cyclus van de kat seizoensgebonden. De daglichtlengte bepaalt voor een groot deel of een kat krols wordt en in de herfst- en wintermaanden treedt dan ook geen krolsheid op. Vanwege binnenverlichting kan krolsheid bij onze huiskatten echter wel degelijk het gehele jaar voorkomen.
Castraties en sterilisaties worden routinematig uitgevoerd. Er is weinig kans op complicaties en waarschijnlijk mag uw kat een paar uur na de operatie alweer mee naar huis. Wel is het belangrijk om uw kat thuis direct warm te houden en tijd te geven om te herstellen.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving). Een kat heeft een geinduceerde ovulatie.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.
Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Tijdens de krolsheid zijn de eierstokken en baarmoeder extra doorbloed. Daarom wordt de sterilisatie bij voorkeur enkele weken na de krolsheid uitgevoerd. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10 - 14 dagen weer krols worden.
Ook Milieu Centraal komt met advies: zet je tuin vol planten die katten vies vinden ruiken: ooievaarsbek, citroenverbena, wormkruid, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel. Of schrik ze af met andere nare luchtjes, zoals citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie.
Je kunt niet veel doen tegen krolsheid, behalve wachten en aandacht aan je kat besteden. Haar paringsdrang is soms zo groot, dat ze gefrustreerd kan raken zolang dit niet gebeurt. Heeft je kat hier veel last van, dan is steriliseren de beste mogelijkheid om haar van dit gedrag af te helpen.
Geef haar extra aandacht. Maak haar moe door regelmatig met haar te spelen. Daardoor heeft ze wellicht minder energie, zal ze rustig worden en gaan slapen in plaats van te kronkelen en te janken. Sommige poezen houden van extra aandacht of zelfs een massage wanneer ze krols zijn.
De krolsheid van katten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ze zijn dus meestal krols in het voorjaar en de zomer. Krolsheid duurt zes tot negen dagen. Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Alles blijft wel intact, het lichaam blijft ook gewoon geslachtshormonen aanmaken. Een gesteriliseerde poes zal dus nog steeds krols worden en een gesteriliseerde kater zal nog steeds kunnen sproeien.
Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband.
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.
Doorgaans laat een poes zich enkel dekken tijdens de krolsheid. Soms worden zij. simpelweg gezegd, verkracht wanneer zij niet krols zijn. Het kan gebeuren dat ze hiervan alsnog zwanger worden.
Het is namelijk een beschermingsmechanisme! Het extra flapje huid onderaan de buik van je kat zorgt er dus voor dat je kat beschermt is tegen een aanval van andere katten. Katten hebben namelijk hele kwetsbare interne organen en die worden op deze manier beschermd. Het hangbuikje noemen ze ook wel primordial pouch.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Wanneer is een kat senior of bejaard? Een kat wordt als oudere kat gezien vanaf 11 jaar, waarbij er vervolgens nog een onderscheid wordt gemaakt tussen de senior kat van 11 tot 14 jaar en bejaarde katten van 15 jaar en ouder.
Hoe vaak is een kat krols? De meeste poezen houden zich netjes aan de twee 'fokseizoenen'. Deze begint in het voorjaar en eindigt in het najaar. Gedurende die periodes worden ze elke 3-4 weken krols.
Een krolse kat kun je herkennen aan de volgende gedragingen: De poes is aanhalig en wil veel aandacht. De poes miauwt veel en hard. De poes is rusteloos.
In april en mei worden de meeste kittens geboren. Het is belangrijk dat kittens niet te vroeg in een nieuw gezin worden opgenomen. Van hun moeder leren de kittens namelijk natuurlijk speelgedrag en (net als kleine kinderen) wat wel en niet kan. Na tien tot dertien weken mogen de katjes naar hun nieuwe eigenaar.”