Wat kun je doen tegen gespannen kaken? Het helpt, obviously, om je kaken te ontspannen. Dat kun je doen door de kaak een paar keer per dag losjes heen en weer te bewegen. Het is ook het belangrijk om de oorzaak van de spanning te achterhalen, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan.
Als je last hebt van je kaak, kun je het beste rust nemen.Probeer genoeg tijd voor jezelf te nemen, ga sporten of wandelen en ga op tijd naar bed.Om de pijn te verminderen, kun je kaakoefeningen doen. Zo train je je kaakspieren, waardoor ze sterker worden.
Als u gestrest bent, houdt u onbewust uw kaken meer en steviger op elkaar. Vaak merkt u dit niet op en dit kan jarenlang onopgemerkt gebeuren. Slijtage van de tanden en kiezen kan het gevolg zijn.
Vaak spelen meerdere factoren een rol. Het kan zijn omdat de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten. Mogelijke andere oorzaken die worden genoemd zijn: stress, alcohol, roken, slaapstoornissen, bepaalde medicijnen en drugs.
Je gaat je letterlijk 'verbijten', je houdt je kaak gespannen om aan alle verwachtingen te kunnen voldoen of om alle indrukken te kunnen verwerken. De symptomen van een stresskaak zijn pijnklachten in en rond je kaken met uitstraling naar je tanden, oren, nek, hals of naar boven tot in je slapen of je voorhoofd.
Een overbelast kaakgewricht is niet verontrustend. Deze afwijking komt veel voor. De klachten zijn hinderlijk maar niet schadelijk voor uw gezondheid.
Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren. Knappend of krakend geluid in het kaakgewricht. Abnormale slijtage van het gebit. Soms kan de overbelasting zich ook uiten in oor-, hoofd- of nekpijn.
Als er sprake is van overbelasting en het lichaam is niet in staat opgebouwde spanning voldoende af te breken, dan wordt de spanning opgeslagen. Het zelfgenezende vermogen van het lichaam heeft ondersteuning nodig zodat deze vastgezette spierspanning, oftewel body stress, weer verdwijnt.
Als we langdurig met stress te maken hebben, dan blijft het stresshormoon actief en dat kan, door een niet goed werkend immuunsysteem, gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan bloedend tandvlees, tandvleesontstekingen of andere tandvleesaandoeningen.
Kaakgewrichtsklachten zijn alle klachten die te maken hebben met een stoornis van het kauworgaan. Het kauworgaan bestaat uit het kaakgewricht, de kauwspieren, het gebit en de bijbehorende bloedvaten en zenuwen. Een ander woord voor kaakgewrichtsklachten is temporomandibulaire dysfunctie(TMD).
Als het kaakgewricht geiriteerd is, kunt u in overleg met uw arts ontstekingsremmende pijnstillers nemen zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen.
Verkeerde tongpositie in rust en bij slikken
Bij de juiste positie van de tong in rust ligt de tongpunt nét achter de boven- ste snijtanden tegen het gehemelte aan.
Als je ontspannen bent heb je vooral minder (snel) last van stress.Je hoofd voelt rustiger.Je voelt je gezond en fit en je hebt meer energie.Je slaapt vaak beter en kan vaak wat meer 'hebben' qua emoties.
Spierverslappers kunnen spierkrampen voorkomen of kunnen verkrampte spieren verslappen. Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion.Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen.
Spierkrampen (pijnlijke, onvrijwillige spiercontractie) en spierstijfheid (pijnloos gevoel van verhoogde spierspanning) kunnen een uiting zijn van een aantal zeldzame erfelijke spierziekten, waaronder de ziekte van McArdle, enkele spierdystrofieën en verschillende mitochondriële myopathieën.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin.Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
Het kraakbeen in de kaak is niet zo stevig als in de andere gewrichten van uw lichaam en kan snel overbelast raken. Als er schade aan dit gewricht ontstaat door overbelasting, wordt u in uw dagelijkse bezigheden ernstig belemmerd.
In veel gevallen komt kaakpijn voort vanuit spanning in de nek of het gezicht. Deze spanning kan ontstaan door hoge spierspanning, veroorzaakt door stress of overbelasting.
Bij knappende kaken ligt de discus meer naar voor dan normaal. Hij springt tijdens de openings- beweging terug op zijn plaats en veroorzaakt daarbij het knappende geluid. Tijdens de sluitbeweging valt hij weer naar voor en begint de cyclus opnieuw.
In 1934 beschreef Costen 'zijn' syndroom met als belangrijk- ste componenten gehoorsvermindering, oorsuizen, knap- pende gewrichtsgeluiden en doffe pijn in en rond het oor.
Pijn in en rond het gewricht.Pijn achter het oor.Uitstralende pijn naar achterhoofd en/of schouder.Gespannen kaken.
Dit kan bijvoorbeeld door dagelijks kauwgom te kauwen, kaakoefeningen te doen en yoga te beoefenen. Door deze oefeningen regelmatig te blijven doen, blijven de spieren in het gezicht getraind en blijft de kaaklijn strak. Daarnaast is het belangrijk om het dieet aan te passen om de resultaten te behouden.