Vóór de bloei kun je de jonge blaadjes het beste plukken. Voor de zomer is het ideaal om deze blaadjes te plukken voor thee, ijsthee of limonade. Door de blaadjes te kneuzen komt de citroengeur nog meer vrij. Het geeft ook een frisse smaak aan visgerechten, toetjes, een omelet of salade.
Het blad van de citroenmelisse kun je in de keuken zowel vers als gedroogd gebruiken, in koude en warme gerechten. Houd er wel rekening mee dat je het niet (mee)kookt, want dan verliest het zijn frisse smaak. Citroenmelisse is heerlijk in visgerechten, soepen, fruitsalades, eiergerechten, sauzen en zuurkool.
De bladeren van citroenmelisse zijn lekker, gezond en beschikken over medicinale kwaliteiten, met name door de grote hoeveelheid etherische oliën en flavonoïden die in deze plant zitten. Citroenmelisse is een vaste plant; hij gaat in de winter dood maar komt in het voorjaar sterk terug.
Om thee te maken van citroenmelisse giet je heet water over een handjevol gekneusde bladeren. Zeef de blaadjes er na 3-5 minuten uit om een bittere smaak te voorkomen. Citroenmelisse is lekker in een mix met munt of kamille en kan ook in ijsthee gebruikt worden.
Een andere reden dat citroenmelisse gezond is, is omdat de plant de werking van verschillende interne organen bevordert. Daaronder vallen de darmen, de milt en het hart: onder andere hartkloppingen, darmkrampen, verstoppingen en misselijkheid worden minder van een kop kalmerende thee van citroenmelisse.
Zet citroenmelisse in een glas water of bewaar het in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Citroenmelisse kun je ook invriezen of drogen.
Citroenmelisse is ook een natuurlijke bloeddrukverlager dat onze perifere bloedvaten weet te verwijden. Dit kruid heeft ook een natuurlijke bloedverdunner. Grijp dus niet meteen naar bloeddrukverlagende medicijnen, maar probeer eerst citroenmelisse thee bij een hoge bloeddruk.
Recept. 1 eetlepel gekneusd vers blad overgieten met een kopje heet (niet kokend) water. Laat dit 15 minuten afgedekt trekken en zeef het. Drink bij bovenstaande problemen 3-5 kopjes van deze thee per dag.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
De officiële Latijnse naam van citroenmelisse, Melissa Officinalis, geeft al heel wat informatie. 'Melissa' is een Oudgrieks woord en het betekent honingbij. Wie citroenmelisse in de tuin heeft staan, heeft misschien al eens gezien dat de plant een echte bijenmagneet is.
Tegenwoordig wordt citroenmelisse gebruikt in het kruidengeneesmiddel Iberogast. In combinatie met 8 andere kruiden helpt citroenmelisse tegen maag- en darmklachten; zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol gevoel, misselijkheid en maagzuur.
-Melisse werkt kalmerend en harmoniserend en is geschikt voor mensen die licht nerveus van nature zijn. Helpt bij migraine, slapeloosheid en lichte hartklachten door nervositeit. Dit komt door de etherische olie die aanwezig is en die via het centrale zenuwstelsel werkt.
Winter. Citroenmelisse is niet wintergroen, maar wel winterhard. Citroenmelisse sterft dus bovengronds af in de winter, om in het voorjaar weer uit te lopen.
Snoei de plant na de bloei in augustus terug tot 5 à 7 cm boven de grond. Deze snoeibeurt zorgt ervoor dat de plant opnieuw fris, blad zal gaan produceren. De hergroei duurt 4 à 5 weken. Ook voorkom je met een dergelijke knipbeurt dat citroenmelisse zich uitbundig gaat uitzaaien.
Vanaf juni kun je Citroenmelisse oogsten door met een schoon en scherp mes de stengels 10 cm boven de grond af te snijden. Vaak brengt de plant het eerste jaar nog niet veel oogst op. Vanaf het tweede jaar kun je echter het hele seizoen genieten van verse citroenmelisse.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Maar wist je dat gemberthee ook heel fijn is vlak voor het slapengaan? Dat komt doordat gember je maag en darmen kalmeert. Het helpt bij het verteren van je avondeten en dat zorgt er dan weer voor dat je sneller in slaap valt en lekkerder door kunt slapen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Stekken kan het hele jaar, zolang de plant krachtig groeit en bovengronds is. In de winter kunt u dus niet de citroenmelisse stekken. De beste periode is in het vroege najaar na de bloei of in het voorjaar. Haal wat stukken van de plant en plaats de stekjes afzonderlijk van elkaar in een potje met water.
Citroengras wordt vaak verward met citroenmelisse en citroenkruid. In Nederland kom je de benaming Sereh ook weleens tegen in recepten. Dat is Indonesisch voor citroengras. In het Maleis heet het Serai en in Thailand Takrai.
Inheems in Zuid Europa. Door de Romeinen verder verspreid, maar vooral door Benedictijner kloosterlieden die dit in alle kruidentuinen aanplanten. In onze landen regelmatig verwilderd aangetroffen vooral in heggen en langs paden en wegen. De bladeren worden gebruikt in (kruiden-)thee en in dranken zoals likeur.
Vóór de bloei kun je de jonge blaadjes het beste plukken. Voor de zomer is het ideaal om deze blaadjes te plukken voor thee, ijsthee of limonade. Door de blaadjes te kneuzen komt de citroengeur nog meer vrij. Het geeft ook een frisse smaak aan visgerechten, toetjes, een omelet of salade.
Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.
Wat is Melissewater? Melissewater is een product wat vrijkomt bij het maken van Melisse Essentiële Olie, tijdens het stoomdestillatieproces. Melissewater bevat daarom een laag gehalte aan Melisse Essentiële Olie en de kruidige geur is vergelijkbaar, maar milder.