Als een kat een evenwichtig dieet geniet, heeft ze niet per se kattenmelk nodig. Kattenmelk bevat echter wel wat nuttige voedingsstoffen, maar deze krijgt de kat al binnen door het normale voer. Daarnaast bevat kattenmelk veel calorieën, dat vooral bij binnenkatten kan leiden tot overgewicht.
Kattenmelk die verkrijgbaar is in veel dierenspeciaalzaken is lactosevrij en zou dus gegeven kunnen worden. Pas wel op dat u dit meer als een “traktatie” gebruikt. Het is voor de voedingsbehoefte niet nodig en de kattenmelk is ook erg calorierijk. Bij katten lijkt de regel: “water en niets dan water” de beste.
Geef kattenmelk als extraatje
Voor volgroeide katten is een dagelijkse portie melk dus overbodig maar je mag ze wel af en toe verwennen met een portie lekkere kattenmelk. Aveve kattenmelk bevat namelijk vitale vitaminen, mineralen en spoorelementen die volwassen én jonge katjes een gezonde boost geven.
Een normaal gezonde kat moet dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Uit zichzelf drinken ze niet zoveel maar katten moeten wel voldoende vocht binnenkrijgen om blaasproblemen en andere nierproblemen te voorkomen.
Deze voeding kan tot ongeveer 6 maanden leeftijd gegeven worden, daarna kunt u overschakelen op volwassen voeding. Het is dus niet nodig om het tot 1 jaar leeftijd te geven zoals de meeste fabrikanten van kittenvoeders adviseren.
Kies dan voor speciale kattenmelk. Deze melk bevat in tegenstelling tot koeienmelk geen lactose. Lactose kan niet worden verteerd door volwassen katten en kan maag-darmproblemen veroorzaken. Speciale kattenmelk is onder meer verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Melk aan je kat geven is niet goed omdat het door de melksuikers, lactose, laxerend werkt waardoor je kat diarree kan krijgen.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
In melk zit lactose, de waarheid is dat de meeste katten lactose-intolerant zijn. Met als gevolg dat het geven van koemelk aanzienlijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Er is speciale kattenmelk verkrijgbaar die meer geschikt is voor katten, daar in is het lactose gehalte een stuk lager, maar nog wel aanwezig.
Alcohol kan bij katten leiden tot zware lever- en hersenschade. Een voor mensen al kleine hoeveelheid, namelijk een eetlepel, is voor katten al genoeg om een coma te veroorzaken. Een klein beetje alcohol kan voor katten zelfs dodelijk zijn.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Wat mag een kat eten? Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo'n 70% water. Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.
1 Pel een banaantje. In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Opgelet! Niet alles wat ons smaakt, is ook geschikt voor onze huistijgers. Het kan zelfs dodelijk zijn. Salami van varkensvlees bijvoorbeeld, kan een voor katten dodelijk virus bevatten.
Katten zijn grote liefhebbers van producten die vet en proteïnen bevatten. Ze beschikken over een heel goede neus waarmee ze dit zelfs kunnen ruiken. In zuivelproducten zoals melk, boter en kaas zitten veel van deze stoffen. Deze lekkernijen zijn dan ook een magneet voor je lieve kat.
Een kat die verstopt zit, zit vaak hevig te persen en kan miauwen, blazen of schreeuwen van de pijn tijdens zijn poging om te poepen. Een verstopping is meestal kortdurend en geen reden tot ongerustheid, maar wanneer de ontlasting langere tijd uitblijft, kan deze vast komen te zitten in de dikke darm en endeldarm.
De dierenarts zal meestal een pijnstiller in combinatie met laxeermiddelen voorschrijven zodat de ontlasting zacht wordt en makkelijke zijn weg naar buiten kan vinden. Daarnaast kan hij ervoor kiezen de dikke darm te spoelen (onder narcose uiteraard).
Maar waarom is drinkwater nu zo belangrijk voor katten? Drinkwater is erg belangrijk omdat hun lichaam er op ingesteld is zoveel mogelijk vocht te onttrekken aan de urine. Hierdoor wordt de urine zó geconcentreerd, dat dit kan leiden tot problemen met de nieren en urinewegen.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.