Een klein deel van de infectieziekten van dieren is namelijk besmettelijk voor de mens. Deze overdraagbare ziekten worden zoönosen genoemd. Zoönosen zijn ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen, zoals de ziekte van Lyme, de vossenlintworm, spoelwormen of hondsdolheid.
Besmetting met Brucella Canis is, net als Lyme en Q-koorts, een zoönose. Dat zijn ziektes die overdraagbaar zijn van dier op mens. Daarom is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een protocol ligt om te voorkomen dat de ziekte mensen besmet.
Ja, dat kan!
Maar gelukkig is de kans heel klein dat je jouw (mensen-)griepvirus overdraagt op je hond. Toch zijn er wel bekende situaties. Bijvoorbeeld met de varkensgriep-variant in de Verenigde Staten, vanaf 2009: Dit virus (H1N1) was in ieder geval bij 1 hond het gevolg van besmetting door zijn baasje.
Katten dragen een bacterie bij zich die de kattenkrabziekte veroorzaakt. Via een krab of beet van de kat kan deze bacterie, Bartonella henselae, overgedragen worden. Vogels kunnen de bacterie Chlamydophila verspreiden, deze bacterie veroorzaakt papegaaienziekte, vogels hoeven hier zelf niet ziek voor te zijn.
"Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk." Jaarlijks krijgen duizenden mensen last van besmettingen. Er overlijden zelfs mensen na een lik van een hond. In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor mensen.
De haren van honden die van jongs af aan buiten werden gehouden bevatten 1,8 miljoen bacteriën per gram. Er werden meer dan 25 verschillende bacteriesoorten aangetroffen.
Uw hond heeft last van jeuk en krabt zich veel of misschien ziet u rode plekjes op zijn huid of veranderingen aan zijn vacht. Het kunnen tekenen zijn van parasieten. Om te weten of uw hond hier last van heeft, is het belangrijk om te weten wat parasieten precies zijn en hoe u ze kunt herkennen.
Deze ziekte wordt door mensen evenveel gevreesd als griep en treft ook alle honden en alle katten (puppy's, grote honden, volwassen katten, kittens...). ze kunnen er ook aan lijden.
De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Deze bacteriën heten leptospirosen. Van de bacterie kunnen mensen ook andere ziekten krijgen.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio's van Afrika en Zuid-Amerika.
Hondenziekte (ziekte van Carré of Canine Distemper) wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen kan geven van de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Minder vaak voorkomend zijn klachten aan de hersenen, ogen en de huid. Honden en fretten kunnen in het ergste geval aan de ziekte overlijden.
De niet-gravende mijten bevinden zich in de vacht. Een van de meest voorkomende parasitaire huidinfecties bij de hond wordt veroorzaakt door de gravende mijt Demodex canis. Vooral bij jonge honden komt een infectie met de demodexmijt regelmatig voor. Dit wordt demodicose, of jonge hondenschurft genoemd.
Mijten zijn spinachtige ectoparasieten die meestal met het blote oog niet te zijn omdat ze in de oppervlakkige of diepere lagen van de huid zitten. Er zijn verschillende soorten mijten maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze in meer of mindere mate jeuk veroorzaken bij uw hond.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
En daarom uit je je liefde graag. Maar denk even twee keer na voordat je je huisdier een kus geeft of je hond jóu een kus laat geven. De tong van een hond bevat namelijk meer gevaarlijke bacteriën dan je denkt. De helft van de honden draagt de bacterie Campylobacter in het speeksel, zonder daar iets van te voelen.
Waarom likken honden? Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.