Het zou je vast en zeker niets verbazen dat handdoeken en theedoeken vol zitten met bacteriën. Veel mensen gebruiken ze niet alleen om de vaat mee af te drogen, maar halen ze ook even over het aanrecht of drogen er hun handen mee. Precies om deze reden is het beter om ze apart te wassen.
Geen goede combinatie. In theorie zouden handdoeken en beddengoed prima samen in de wasmachine kunnen, ze kunnen immers op dezelfde temperatuur gewassen worden. Helaas zorgt deze combinatie ervoor dat je beddengoed eerder slijt en geven handdoeken pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, overal aan blijven plakken.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan.
Je kunt het beste alle handdoeken, die je in de badkamer gebruikt, apart wassen en de theedoeken en vaatdoekjes die je in de keuken gebruikt ook. Omdat theedoeken na verloop van tijd een vervelend geurtje kunnen krijgen, kun je het beste een beetje schoonmaakazijn in de wasmachine gooien om deze weer weg te krijgen.
Je zou misschien denken dat handdoeken en theedoeken prima bij elkaar in de wasmachine kunnen. Toch blijkt niets minder waar. Handdoeken en theedoeken kun je beter niet samen wassen.
Een theedoek is om de vaat te drogen. Waarom dan niet borden doek, of pannendoek? Omdat vroeger borden en pannen te drogen werden gezet. Alleen duurder kopjes werden speciaal gedroogd om geen droog sporen na te laten.
Als je net nieuwe, mooie theedoeken hebt gekocht, kun je ze niet gelijk gebruiken. Nieuwe theedoeken nemen geen water op. Het is daarom belangrijk om je nieuwe theedoeken eerst te wassen voordat je ze in gebruik kunt nemen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
De kans is groot dat na één keer samen wassen, er nog niks aan de hand is. Maar als je lichte en donkere kleding altijd in één wasbeurt combineert, kunnen beide kleuren vager worden. Hierdoor ziet de kleding na een tijdje niet meer zo fris en fruitig als in het begin. Met nieuwe kledingstukken moet je sowieso oppassen.
Door op vaste dagen je handdoeken allemaal tegelijk in de was te doen kun je ze ook gelijk wassen waardoor je ze ook weer snel in de kast hebt liggen. Je kan af met 1 handdoek in gebruik, 1 in de kast en 1 als reserve. Dit is dus 3 handdoeken per persoon.
Handdoeken wassen kan op hogere temperaturen dan normale kleding. De gekleurde handdoeken wassen doe je op zestig graden, de witte handdoeken kunnen in de kookwas mits hierin geen andere stoffen verwerkt zitten als katoen.
Houd wel rekening met de temperatuur: je handdoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas op 90 graden is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen. Enne, kijk vooral ook even naar de kleur van de kleding die je samen met je ondergoed wast.
Katoenprogramma
De meeste kleding, handdoeken en keukentextiel zijn gemaakt van katoen. Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden.
Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden. Is de onderbroek erg vies? Dan is het wel verstandig om de onderbroek op 60 graden te wassen. Let er wel op dat dit volgens het waslabel ook mogelijk is.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden.
Keukendoeken en theedoeken kun je beter niet strijken na het wassen. De katoenvezels moeten open staan, na het wassen is dit natuurlijk het geval. Ga je ze dan strijken, dan strijk je die vezels allemaal weer dicht waardoor minder water opgenomen kan worden.
Iedereen kent wel de traditionele theedoek. Hij wordt ook wel vaatdoek genoemd. In het verleden toen de vaatwasser nog geen gemeengoed was had deze doek een belangrijke functie voor het drogen van gewassen bestek, glazen, borden en servies.
Hoe vaak je theedoeken en handdoeken in de keuken moet wassen, hangt af van hoe frequent je ze gebruikt. Gebruik je deze iedere dag en worden ze dan ook erg nat, dan kun je ze het beste dagelijks vervangen, zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum tegen Libelle.
Een theedoek is een stuk dunner dan een keukendoek en is bedoeld om de vaat mee te drogen. Vroeger werden theedoeken gebruikt om porseleinen theekopjes te drogen, vandaar de naam theedoeken. Een keukendoek is een handdoek om de handen mee te drogen na het wassen. Een keukendoek is doorgaans ook dikker dan een theedoek.
Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas. Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen.
'Op voorwaarde dat je de handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen, kun je hem maximaal drie keer gebruiken,' vertelde Tierno tegen Business Insider. Volgens de microbioloog kunnen er minder bacteriën in je handdoek leven als deze goed opdroogt.