Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Je kunt ervoor zorgen dat die energie ten goede komt aan het groeien van jonge vruchten en het rijpen van volwassen vruchten door bloempjes, jonge stengels en overtollig blad te verwijderen. Daarnaast kan na het snoeien/strippen de zon vol op de paprika's en pepers schijnen en ook dat helpt bij het rijpen.
Wanneer rijpe en onrijpe pepers oogsten
Over het algemeen vindt de oogst plaats van juli tot en met oktober.
Deze biologische groene pepers, ook wel Macedonische pepers genoemd, geven je gerecht pit. We gaven ze een 3 op een schaal van 4 qua pittigheid. Lekker in pasta, op pizza of in curry's. Probeer ook de pikante rode pepers eens.
Gelukkig zijn ook onrijpe pepers eetbaar en lekker, al hebben ze een andere smaak; vaak wat minder heet, en meer fris en kruidig dan de warme gloeiende heetheid van rijpe pepers.
Je hoeft slechts zo'n 85 dagen te wachten voordat deze schoonheden klaar zijn voor de oogst. Net als andere pepers zijn jalapeños eerst groen voordat ze langzaam rood worden. Wanneer je ze plukt, hangt wederom af van je voorkeuren. Veel mensen wachten tot de peper sterk donkergroen is voordat ze plukken.
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed.
Pepers kopen
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Bewaren in een luchtdichte verpakking
Vaak raden we aan om de gedroogde pepers in luchtdichte verpakkingen te bewaren. De reden hiervoor is dat een luchtdichte verpakking voorkomt dat de gedroogde peper zijn smaak verliest. Ook houdt een luchtdichte verpakking de gedroogde pepers uit de buurt van vocht.
Groene pepers zijn bitter en knapperig in vergelijking met een rode peper. Dat komt omdat een rode peper langer aan de plant hangt en dus langer de tijd heeft om iets zoeter, fruitiger en soms iets zachter te worden. Dit gaat op voor alle paprika/peper soorten, de (blok)paprika, Spaanse peper en Habanero.
Sommige pepersoorten zijn erg bijzonder. De zaden zijn moeilijk te krijgen, je plant is bijzonder productief of je wilt gewoon niet ieder jaar opnieuw zaaien. Gelukkig zijn pepers meerjarige planten. Je kunt ze vorstvrij overwinteren en het kost maar weinig moeite.
Want ook al is het officieel een eenjarige buitenplant, de peperplant is dat niet. Ze is een heester die enige jaren in pot kan leven, mits ze binnen overwintert want ze kan geen vorst verdragen.
Pepers verkleuren meestal van groen naar rood (of een andere kleur). We zeggen meestal omdat er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, maar je kan wel zeggen dat als je een rode peper ziet het de volledig gerijpte versie is van de groene peper.
Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant. Maar je kan ze ook laten overwinteren.
De jonge paprika- en de peperplanten top ik ieder jaar als de eerste bloemen ontstaan. Je knijpt of knipt de top eruit. Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst.
De groene peper bevat goede hoeveelheden vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en vezels. Vitamine B6 is onder ander belangrijk voor de stofwisseling van eiwitten en koolhydraten in je lichaam. Ook is vitamine B6 betrokken bij de regulatie van verschillende hormonen en is het nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen.
Zorg dat je verse pepers hebt, en maak in iedere peper een kleine insnijding met een mes. Zo verliest de peper vocht en voorkom je dat het gaat schimmelen. Leg de pepers op een droge plek in de keuken om te drogen. Als je wilt dat dit sneller gaat, doe ze dan even in de oven of magnetron.
Een fijne manier om pepers te bewaren is om ze te drogen. Hiervoor snijd je de pepers in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en laat ze in een voedseldroger of in de oven op 40 graden drogen. Laat bij het drogen in de oven het deurtje op een kier, zodat het vocht kan verdampen.
De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld! Naast de hele hete smaak, is de peper ook herkenbaar aan zijn fruitige smaak. De peper staat op nummer 1 sinds het in 2013 door het Guinness World Records uitgeroepen werd tot heetste peper. De Reaper is gecultiveerd door de Amerikaanse kweker Ed Currie.
De specerij groene peper groeit aan een tropische, meerjarige klimplant. De plant kan tussen de 6 en 9 meter hoog worden en groeit het beste in een tropisch klimaat. De groene, nog onrijpe, besjes hebben een gladde buitenkant en hebben een diameter van maar 2,5 tot 3 mm.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
De meest optimale manier om een peper te bewaren is daarom in een goed afgesloten potje gevuld met wat azijn in je koelkast.
Pepers in zijn geheel invriezen
Het is mogelijk om hele pepers in te vriezen. Was de pepers en droog ze goed af voor je ze in de vriezer doet. Belangrijk is om de pepers los van elkaar in de diepvries te doen, zodat ze niet aan elkaar plakken en beschadigen zodra je ze uit de vriezer haalt.
Peper kan je rauw eten. Verhitting maakt peper niet milder.