Gedomesticeerde ganzen kan je over het algemeen gemakkelijk hanteren en onderzoeken hoewel dit stress veroorzaakt. Ze kunnen zich verdedigen door te flapperen met hun vleugels, uit te halen met hun poten of door te bijten.
Je kunt ganzen verjagen met laser, zoals de LaserOp 3.0, LaserOp automatic 160 en LaserOp automatic 200. De ganzen komen meestal in de vroege ochtend en avondschermer hun buik vol eten. Daarbij bevuilen ze het land met uitwerpselen. De LaserOp 3.0 moet handmatig bediend worden.
Genten beschermen hun ganzen door een dreigende houding aan te nemen, hun nek te strekken en te blazen. Tegen het eind van het broedseizoen neemt het agressieve gedrag van de genten weer af.
Je kunt een agressieve gans kalmeren door respectvol zijn territorium te verlaten. Blijf rustig en loop langzaam achteruit weg. Doe niets dat de situatie zou kunnen doen escaleren, zoals gaan schreeuwen. Als je gewond raakt, moet je op zoek gaan naar medische hulp om de wonden te laten onderzoeken.
Ganzen eten behalve gras, gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Ganzen hebben dagelijks vers water nodig. Maar brood heeft niet de juiste voedingswaarde. De vertering van dit soort voedsel kost ganzen meer moeite 'want ze zijn er niet op gebouwd'.
'Er komen constant indringers overvliegen en dan moeten die paren daarop reageren. Ze maken dan een hoop herrie om aan te geven dat het hún plek is en dat die andere ganzen moeten doorvliegen. Dat moet wel agressief overkomen en dus maakt het veel geluid', legt Majoor uit.
Ganzen zijn grazers. Behalve gras eten ze gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Voor watervogels zijn speciale korrels op de markt, waarvan de samenstelling is aangepast aan de leeftijd van de dieren. Zo is er voer voor kuikens, voor volwassen dieren en voor broedende ganzen.
Gedomesticeerde ganzen kan je over het algemeen gemakkelijk hanteren en onderzoeken hoewel dit stress veroorzaakt. Ze kunnen zich verdedigen door te flapperen met hun vleugels, uit te halen met hun poten of door te bijten.
De gans staat namelijk bekend als een agressief dier, waarbij niet alleen ganzen onderling, maar ook mensen slachtoffer van een aanval kunnen zijn. Toch is dit slechte imago niet helemaal terecht. Net als veel andere diersoorten, worden ganzen namelijk in de meeste gevallen pas agressief als ze zich moeten verdedigen.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Ganzen slapen het liefst gezamenlijk op rustig en open water. Als je als gans in een grote groep zit, ben je veiliger. De kans dat een roofvijand tijdig wordt opgemerkt is namelijk veel groter. Een andere reden is dat er op slaapplaatsen informatie kan worden uitgewisseld over goede foerageergebieden.
Huisvesting. Ganzen zijn groepsdieren en mogen daarom nooit alleen worden gehouden. Als u niet meer dan twee dieren wilt houden kunt u kiezen uit een koppel (gans en gent) of twee ganzen (vrouwtjes). Wilt u meer dieren dan is een trio (gent met twee ganzen) een mogelijkheid.
Til de gans nooit op aan zijn nek, poten of vleugels. De beste manier is om de nek vast te grijpen, net onder de kop. Als het een vrouwtje is, zal ze meteen gaan 'zitten' wat de rest een stuk makkelijker maakt. Als de gans achteruit gaat lopen, stuur hem dan verder de hoek in.
De natuurlijke vijand van de gans, de vos, wordt in Nederland intensief bejaagd. Vossen zijn geduchte predatoren van ganzenlegsels, kuikens en (soms) volwassen grauwe ganzen.
"Het eten van ganzen is beter voor het milieu dan varkens of kippen uit de bio-industrie. De verschillende onderdelen van de gans zijn bovendien erg goed bruikbaar. Gans is eigenlijk echt het meest veelzijdige stukje vlees." Waar je bij het bakken op moet letten, is dat het vlees niet te taai wordt.
Voedsel. Een vegetarisch menu van gras, plantenwortels, zaden, vruchten en jonge scheuten (van onder meer riet). In de winter ook op akkers aangevuld met oogstresten van mais, aardappelen en granen.
Hoeveel kost een gans? Ganzen kosten naargelang de soort of het ras tussen 10 en 80 euro per dier. De prijs voor ganzenvoer varieert tussen 0,60 en 2 euro per kg. Reken op ongeveer 5 euro per gans per maand voor het voer en de verzorging.
De gans heeft geen tanden en slikt de sprieten in zijn geheel in.
Als je een bron of vijver hebt met schoon water kun je prima eenden of ganzen houden. En er zijn een paar goede redenen om voor ganzen te kiezen. Ze geven lekkere eieren, het vlees smaakt heerlijk, ze zijn selectieve eters en hebben minder de neiging je grond en groente bedden kapot te krabben.
De ganzen foerageren overdag op de (boeren)graslanden en slapen 's nachts veelal op grote open wateren.
Ze kunnen vliegen maar blijven vrijwel altijd op de plek waar ze geboren zijn. Het zijn bijzonder sociale en intelligente dieren met een sterke onderlinge (familie)band. Veelal kennen we de boerengans als een witte gans met oranje poten en een oranje snavel.
Het woord gans wordt ook gebruikt voor een vrouwelijke gans. Het mannetje noemt men ganzerik of gent.
Kippen en ganzen: gaat prima samen. Kippen hebben wel een nachthok nodig met zitstokken en legnesten. Ganzen hebben voldoende aan een schuilgelegenheid, ook om ze te beschermen tegen de vos. Kippen, ganzen, eenden en duiven kunnen bijgevoerd worden met dezelfde legkorrel en hetzelfde gemengd graan.
Dat betekent dat de ganzen de hele dag door dienen te kunnen eten. Tamme ganzen eten vaak een klein beetje. Twee keer per dag dient gecontroleerd te worden of de watervogels nog voldoende voedsel hebben. Tamme ganzen kunnen een paar uur zonder voedsel.
Ieder najaar vliegen er grote groepen ganzen vanuit het poolgebied naar ons land om hier te overwinteren. Nederland is een belangrijke bestemming voor ze: overdag is er voldoende voedsel te vinden in de graslanden en 's-nachts bieden meren en rivieren een veilige slaapplaats.