Met een current ratio hoger dan 2 zit je zeker goed, maar een ratio van 1,5 wordt vaak als norm gebruikt.
Een current ratio van 1,5 wordt als goed beschouwd. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig op vlak van liquiditeit. Voor de quick ratio geldt een uitkomst van 1 of hoger als goed.
Kort vreemd vermogen zijn openstaande facturen, te betalen belastingen en schulden die je binnen 1 jaar moet terugbetalen. Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Een gezond bedrijf heeft over het algemeen een current ratio van minimaal 1,5. Wanneer de uitkomst lager dan 1 is, kan dit betekenen dat een bedrijf liquiditeitsproblemen heeft. Dan is het slim om als leverancier betaalafspraken te maken. Hiervoor geldt dat een gezond bedrijf een ratio heeft van minimaal 1.
Current ratio norm. Hoe hoger de current ratio, hoe beter de liquiditeitspositie is meestal de stelregel. Als de uitkomst lager is dan 1, betekent het dat er meer kort vreemd vermogen dan vlottende activa in de onderneming aanwezig zijn. Een current ratio lager dan 1 is daarom niet wenselijk.
Een current ratio van 2 suggereert dat er genoeg geld zal binnenkomen om rekeningen te betalen. Maar in werkelijkheid kan een current ratio helemaal niet garanderen dat de voorraad daadwerkelijk verkocht wordt.
Solvabiliteit norm: wat is goed? Om aan te geven dat je bedrijf gezond is, moet de solvabiliteit tussen de 25% en 40% liggen. Het precieze minimum is afhankelijk van in hoeverre je je bezittingen direct zou kunnen verkopen. Als je bijvoorbeeld veel kasgeld hebt, hoef je minder eigen vermogen te hebben.
Een hoge current ratio geeft aan dat een bedrijf in staat is om zijn schulden op korte termijn te betalen, terwijl een lage ratio kan duiden op liquiditeitsproblemen.
Hoge current ratio's zijn niet altijd een goed teken voor beleggers. Wanneer de current ratio's te hoog zijn, dan kan dat een indicatie zijn dat de onderneming geen efficiënt gebruik maakt van de vlottende activa of van de mogelijkheden voor korte termijn financiering.
Je moet alleen wel rekening met eventuele dubieuze debiteuren of incourant voorraad. Je vlottende activa en liquide middelen kunnen dan lager uitvallen. Een te hoge current ratio wordt door de bank genomen ook niet als positief ervaren.De onderneming heeft namelijk niet met de liquide middelen gedaan.
Over het algemeen wordt je bedrijf financieel gezond beschouwd als je current ratio minimaal 1,5 is. Bij een current ratio hoger dan 2 heb je veel liquiditeit, die je wellicht beter in je bedrijf kunt investeren.
Liquiditeit = inkomende geldstroom minus uitgaande geldstroom (directe methode)Cashflow = winst + afschrijvingskosten (indirecte methode)
De quick ratio is betrouwbaarder dan de current ratio, omdat de voorraad niet altijd snel om te zetten is in geld. De quick ratio wordt gebruikt als: Er weinig of geen voorraden zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dienstverlenende bedrijven.
Wanneer jouw REV tussen de 5% en 15% zit, ben je goed bezig. Het percentage zegt iets over de winstgevendheid van het bedrijf, hoe hoger het percentage hoe meer het risico afneemt voor kredietverstrekkers.
Je kunt jouw bedrijf financieel gezond noemen als er meer eigen vermogen dan vreemd vermogen in het bedrijf zit. Het kengetal dat we hierbij gebruiken, noemen we solvabiliteit. Het geeft aan of je schulden op de lange termijn zal kunnen afbetalen. Dit is een belangrijk meetinstrument voor kredietverstrekkers.
Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
Wat is het verschil tussen de quick- en current ratio? De quick en de current ratio zijn allebei bedoeld om de verhouding tussen vlottende activa en vlottende passiva aan te geven. Het verschil is dat bij de quick ratio geen rekening met de voorraden wordt gehouden, terwijl dit bij de current ratio wel gebeurt.
Als de waarde tussen 0.5 en 1 zit, dan zit je goed. Je moet wel rekening houden met de betalingstermijnen. Als je debiteuren later betalen dan je crediteuren kan men bij een waarde van 1 toch in gevaar komen. Net zoals bij de current ratio zit er aan de berekening van de quick ratio een groot bezwaar.
Solvabiliteit of solvabiliteitsratio is de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen. Deze verhouding geeft aan of je onderneming schulden op lange termijn kan voldoen. Het heet ook wel buffervermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf.
De current ratio is een onderdeel van de liquiditeit. Deze geeft aan hoe liquide een bedrijf is. Dit wil zeggen in hoeverre er meer ontvangsten zijn dan uitgaven. Dit is een onderdeel van de statische liquiditeit.
Bij het beoordelen van de financieringsstructuur wordt vaak de Gouden Balansregel gebruikt. Deze regel stelt dat de looptijd van de bezittingen op de balans grotendeels gelijk moet zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans.
Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd. Stel, het eigen vermogen is 700.000 euro en het totaal vermogen is 2 miljoen euro. Dan is de solvabiliteit volgens de hiervoor genoemde formule 35%.
In de praktijk hangt de solvabiliteit echter ook af van de omvang van de onderneming. Als de solvabiliteit hoog is, betekent dit dat er veel eigen vermogen ten opzichte van de schulden is. Hierdoor is de kans groot dat de onderneming al haar schulden zal kunnen afbetalen bij een faillissement.
Een zwakke solvabiliteit komt vaak door verliesjaren die ten koste gaan van het eigen vermogen gaan. Maar ook een gezonde, groeiende onderneming kan solvabiliteitsproblemen ondervinden als zij de groei te veel financiert met vreemd vermogen.