Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, moet gerecycleerd worden als klein chemisch afval. Je kan ze eenvoudig binnenbrengen bij jouw lokaal recyclagepark voor verdere verwerking. Ze kunnen ook verwerkt worden door gespecialiseerde afvalbedrijven, zoals Van Gansewinkel.
Als de brandblusser niet onder druk staat kun je vlot het poeder verwijderen door het bovengedeelte van de fles open te draaien. Als de brandblusser wel onder druk staat zit er niet anders op dan deze leeg te spuiten. Er is dus niets aan.
Richt de blusslang van de brandblusser op de basis (onderkant) van de vlammen. Zo kan je een vuur het meest efficiënt en snelst doven. Druk de knijpkraan aan de hals van de blusser in om te beginnen blussen; de blusstof zal uit de blusslang spuiten.
Daar waar het mengsel van brandstof en zuurstof ontstaat is de beste plaats om te blussen en dat is direct boven het object, dus de voet van de vlam.
Stop direct met alles wat u aan het doen bent. Alarmeer vervolgens iedereen die en de woning aanwezig is en probeer zo min mogelijk rook in te ademen. Kijk of de brand zich nog in een beginstadium bevind en of deze nog te blussen is met behulp van een brandblusser of blusdeken.
Richt de blusstraal op de brand op het punt dat het dichtst bij je is.
Algemene regels bij het blussen van een brand Bij elke bluspoging geldt: eerst kijken, dan denken en dan pas doen. Let op eigen veiligheid. Neem een blusmiddel mee. Benader een brand met twee BHV-ers.
Tip #1: De juiste plek
Plaatsing is erg belangrijk als het om brandblussers draait. Een brandslanghaspel heeft een flink bereik, en is in principe bedoeld om ieder punt in het gebouw te bereiken. Omdat de haspel op de waterleiding is aangesloten, kan die lang blijven blussen.
Vervallen of defecte brandblussers dienen gerecycleerd te worden als klein chemisch afval. Je kan ze onder meer afvoeren of binnenbrengen bij het lokale milieupark van je gemeente of bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven als Avalex.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.
Een kleine blusser van 2 liter voor in de auto of caravan is na 15 seconden leeg.Een brandblusser van 6 liter is pas na 50 seconden leeg. Lees bij aanschaf het etiket. Tot hoeveel graden onder 0 de blusser geschikt is staat op het etiket.
Dat heeft meerdere redenen, namelijk: Het is moeilijker om de brandblusser te verplaatsen, bijvoorbeeld om hem te gebruiken om een deur open te houden. Brandblussers moeten altijd een vaste plek hebben, die vlot toegankelijk is, aangeduid is met een pictogram én die overeenkomt met wat op het evacuatieplaan staat.
Na productie van brandblussers volgt gebruik en daarna vernietiging. Dat is jammer want veel brandblussers zijn herbruikbaar of bevatten herbruikbare elementen. De Brandblussershop vormt de schakel tussen gebruik en hergebruik van brandblussers, tussen afdanken en opnieuw aanschaffen.
In principe geldt een houdbaarheidsduur van 20 jaar voor brandblussers op locatie en 15 jaar voor brandblussers in de auto. Hoe lang een brandblusser houdbaar is, is ook altijd te controleren. De productiedatum staat namelijk op de blusser aangegeven.
Als de stoomvorming u het zicht op de brand ontneemt of als de bluspoging niet lukt en warmte en rook toenemen, is het niet verantwoord langer in de ruimte met de brandhaard te blijven. Trek u dan terug en laat het blussen verder over aan de brand- weer.
Bel de hulpdiensten: 100 of 112
Hoe nauwkeuriger uw aanwijzingen, hoe beter de hulpdiensten u kunnen helpen. Vermeld dus zo duidelijk mogelijk: wie er belt. wat er aan de hand is: in welk lokaal en/of op welke verdieping het brandt, het vermoedelijke aantal slachtoffers en hun toestand, de kans op ontploffingsgevaar …
Rookvorming leidt ertoe dat je minder kunt zien, wat een recept is voor méér paniek en minder vluchtmogelijkheden. Daarom is het zo belangrijk om rook te vermijden. Lukt dat niet, probeer dan laag te blijven, zodat je zo min mogelijk rook binnenkrijgt. Ook hitte is levensgevaarlijk.
Plaats brandslanghaspels zo veel mogelijk bij (nood)uitgangen. Degene die de brand ontdekt kan dan eerst alarm slaan, de brand melden, controleren of er een veilige vluchtroute is, en dan beslissen of hij/zij nog gaat proberen de brand te blussen.
Het gebruik van een poederblusser
4) Knijp de afsluiter aan het einde in. 5) Blijf op afstand van zo'n twee meter vanaf de vuurhaard. 6) Richt de straal op de basis van de vlammen. 7) Blus altijd met de wind mee.
Een BHV'er vangt de brandweer op en geeft informatie over wat er precies aan de hand is. Op deze manier heeft de brandweer informatie om goed, snel en veilig te kunnen werken.
Soorten poederblussers
Het poeder van een ABC-poederblusser bestaat uit ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Tegenwoordig zijn ABC-blussers vaak waterafstotend gemaakt door middel van kaliumcarbonaat, dat is bewerkt met siliconenolie of met magnesiumstearaat. Dit gaat het “klonteren” van het bluspoeder tegen.
Blussen met water
Niet voor niets zijn er tal van gezegden over de tegenpolen vuur en water: water is in veel gevallen zeer effectief voor het blussen van branden. Vooral kleine branden kunnen effectief door een flinke plens water worden geblust.