Zowel verse als gedroogde dadels kunnen in de voorraadkast bewaard worden. Dit is een goede optie als je van plan bent om de dadels snel op te eten. Let hierbij wel op dat verse dadels het best in de koelkast bewaard kunnen blijven. Vanwege de lagere temperatuur binnen een koelkast blijven de dadels langer vers.
Wil je dadels voor een langere periode goed houden, dan kan je ze het beste in de koelkast bewaren. Zeker op de warmere dagen doe je er goed aan om de dadels in de koelkast te bewaren. Op deze manier drogen de dadels niet zo snel uit en blijven ze langer lekker.
Dadels bewaren
Doordat dadels van nature relatief veel natuurlijke suikers bevatten en daarnaast zijn gedroogd, kun je ze heel lang bewaren. Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden.
De houdbaarheid van dit product is zes maanden. Voor korte opslag kunt u ze het beste koel en droog bewaren.Voor langdurige opslag kunnen dadels het beste in koeling bewaard worden op twee tot vier graden Celsius.
Het is altijd een goed idee om dadels te bewaren in de koelkast. Dankzij de koele temperaturen blijven de vruchten langer vers. Gedroogde dadels kunnen zes tot acht maanden goed blijven in de koelkast. Let hierbij wel op dat na verloop van tijd er een suikerlaagje kan ontstaan.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar. Gedroogde dadels horen nog steeds zacht te zijn.
De voordelen van dadels
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Giet kokend water over de dadels en laat 10 minuten wellen om ze zacht te laten worden. Klop boter, suiker en vanille-essence tot een licht en luchtig geheel.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
Bewaartip. Gedroogde dadels zijn zeer lang houdbaar. Men kan ze tot zes à negen maanden houden mits ze koel bewaard zijn bij een temperatuur tussen 12 en 15 °C.
Als je de Medjool dadels in de koelkast bewaart, zijn ze het langst houdbaar. Ze blijven tot 18 maanden na de oogst vers.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Onze Medjool dadels smaken ook honingzoet, dankzij hun suikergehalte van 66 g per 100 g. Waar komen Medjool dadels vandaan? Onze Medjool dadels Premium Super Jumbo komen uit Israël. Hier worden de verse dadels geoogst en voorzichtig voor u gedroogd.
Dadels zijn geen bijzonder kwetsbaar voedingsmiddel. Door hun hoge suikergehalte zijn ze echter bijzonder kwetsbaar voor schimmels en gisten, en ook voor de larven van motten en kevers.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Hoeveel dadels mag je per dag eten? Als we de Hadith volgens Al-Boechâri moeten geloven, is zeven het magische aantal dadels dat je per dag moet eten. Dit zou voorkomen dat je ooit last krijgt van 'gif noch zwarte magie'. Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen.
Dadels eten tijdens het afvallen
Een gedroogde dadel (6 gram) bevat 4,2 gram suiker en 19 kilocalorieën. Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit.
Medjoul dadels zijn enorm gezond. De bodem waarop dadels geoogst worden heeft een impact op de voedingsstoffen die aanwezig zijn in de vruchten. Meerdere soorten vitamines zijn in deze vrucht aanwezig: A, B2, B3, B5, B11 en K. Daarnaast is choline aanwezig in deze dadel.
Gedroogde dadels kun je het hele jaar door halen. Dadels kun je los eten of vullen met bijvoorbeeld zuivelspread of zachte geitenkaas. Maar je kunt dadels ook gebruiken in recepten.
Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm. Ze zijn intens zoet van smaak en hebben mals vruchtvlees. De smaak van dadels wordt ook wel eens vergeleken met de zoete smaak van honing en de textuur met zachte karamel. In het midden van een dadel zit een oneetbare pit.
Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam. Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij problemen als constipatie, diarree en andere darmklachten.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.