Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Je kunt pillen en pluisjes verwijderen door gebruik te maken van een scheermesje, kledingroller, pluizenborstel, pluizendief of nagelschaartje. Je kunt pillen en pluisjes op kleding voorkomen door je kledingstuk binnenstebuiten te wassen, de aanwijzingen op het waslabel op te volgen en een waszakje te gebruiken.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Wil je het pillen van kleding voorkomen? Doe de kleding in ieder geval niet in de droger, maar droog het aan de lijn. Daarnaast is het een goed idee om de kleding die veel pilt in een waszak te wassen, om die minimaal in aanraking te laten komen met andere kleding.
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Om je wasmachine schoon te houden
Het beste wat je kunt doen is om de paar maanden een lege machine laten draaien met twee kopjes azijn. Dit lost de vuil- en zeepresten in je machine op. Gedaan met vreemde geurtjes en je zult je kleding een stuk makkelijker proper krijgen.
Pillen is het ontstaan van pluisjes op bepaalde materialen waarvan kleding is gemaakt. Deze pluisjes komen voor wanneer er wrijving ontstaat tussen twee stofjes. Het zorgt ervoor dat je jas er helemaal uitgeleefd ziet, terwijl hij maar een paar maanden oud is.
Binnen de kortste keren zijn alle pluisjes verdwenen. Om dit trucje toe te passen kun je ervoor kiezen om vier aspirines bij de was in de wasmachine te gooien en het kledingstuk opnieuw te wassen, of om één paracetamol in een emmer met heet water te laten oplossen en de broek een paar uur te laten weken.
De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
Rolletje plakband
Je merkt pas op het werk dat jouw trui krioelt van de pluisjes. Wat nu? Grijp vlug naar dat rolletje plakband dat stof ligt te vangen op jouw bureau, wikkel het rond jouw vingers met de klevende kant naar buiten en strijk er mee over de stof.
Keuze van uw gaas. Sommige materialen zijn minder pillig dan andere, allemaal vanwege hun samenstelling. Het is zeker dat als we kiezen voor een trui die synthetische vezels zoals acryl, nylon of polyester bevat, we een betere kans hebben dat we op onze trui kleine pluche dieren zien verschijnen.
Vooral truien van Mohair en Angorawol kunnen verharen. Door de trui een beetje vochtig te maken en 24 uur in de vriezer te leggen, wordt dat al veel minder! Even laten ontdooien en je kan de trui gewoon weer aan.
Eventuele pluizen die achtergebleven zijn in de trommel, kunnen tijdens de volgende wasbeurt loskomen op de kleding. Pluizen in het deurrubber (manchet) kunnen bij een volgende wasbeurt loskomen op de kleding. Wanneer kleding of handdoeken beschadigd zijn, kunnen de vezels op de andere kledingstukken komen.
Zo is een wollen jas bijvoorbeeld veel gevoeliger voor pillen dan een shirt van bamboevezels. Ook polyester, acryl en viscose zijn zeer gevoelige stoffen die snel met pluisjes te maken krijgen.
Wollen vloerkleden pluizen
De ontpluizing duurt gewoonlijk ongeveer 2 tot 3 weken. Wordt je helemaal gek van al die vlokken die door je huis dwarrelen dan kunnen we je helpen dit wat te onderdrukken: Ga niet aan de vezels trekken.
Het is warm, het is droog, en daar zijn de pluisjes weer! Elk jaar in de lente rukken ze zich massaal los uit de zaaddozen van vrouwelijke wilgen en populieren.
Wassen met natuurazijn is erg simpel, voeg een scheutje azijn toe aan het vakje waar normaal gesproken de wasverzachter in gaat. Daarna kan je de wasmachine gebruiken zoals je gewend bent. Makkelijk toch? Maak je geen zorgen, wanneer jouw handdoeken uit de wasmachine komen, ruik je niks meer van het azijn.
Hoe werkt een pluizenverwijderaar/ontpluizer
Het handzame apparaatje heeft een metalen oppervlak met gaatjes erin.Hier achter zitten mesjes die de pluisjes van de stof afsnijden. De ontpluizer werkt op een accu en is oplaadbaar, zo heb je geen last van een snoer en kun je hem op verschillende plekken gebruiken.
Zuig eerst de pillen van het matras door het mondstuk voor meubelstof te gebruiken. Zo worden vezels losgemaakt en losse pillen opgezogen. De ingesleten vezels en hardere pillen kunt u met een puimsteen of pluizentondeuse verwijderen. Bevochtig als laatste een schone doek en veeg nog na.
Vaatwastabletten reinigen jouw wasmachine ook grondig. Vaatwastabletten zijn goed in het bestrijden van vetluis. Plaats 1 of 2 vaatwastabletten in de wasmiddellade en zet de kookwas aan.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.