Een koelkast is zo gebouwd dat hij de kou zoveel mogelijk binnenhoudt, net als een koelbox. Als de temperatuur in de koelkast hoger wordt dan een bepaalde ingestelde temperatuur, dan gaat de koelkast koelen. Binnen in de koelkast wordt er dan een vloeistof verdampt. Daardoor wordt de koelkast koud.
Een koelkast maakt geen koude lucht, het pompt alleen de warmte in de koelkast naar buiten. Hiervoor maakt een koelkast gebruik van de volgende onderdelen: een verdamper, compressor, condensor, koelgas en een capillair of expansieventiel. Zo werkt dus kortgezegd een koelkast.
Een koelkast koelt namelijk niet, maar voert warmte af. Warmte wordt uit de levensmiddelen gehaald en afgevoerd naar de omgeving. dit is slechts een onderdeel van de koelcyclus.
Een koelinstallatie onttrekt warmte door een koelmiddel in de verdamper van de vloeibare fase naar de gasvormige fase te laten overgaan. Dit proces noemen we de verdamping. De opgenomen warmte wordt door het koelmiddel aan de buitenlucht afgegeven in de condensors bij de overgang van gas naar vloeibare fase.
Gas bijvullen is volgens de wet niet toegestaan. Een nieuwe koelkast kopen is daarom helaas meestal de beste optie. Vaak is het echter wel nuttig om een monteur te bellen. Deze kan uitsluiten of er wel echt gas lekt of dat uw koelkast om een andere reden niet goed meer werkt.
Deurrubbers en kunststoflades en -vakjes gaan het meest kapot bij een koelkast. Deze onderdelen kun je meestal makkelijk zelf vervangen door een nieuw onderdeel te bestellen bij de fabrikant. Ook onderdelenwinkels, zoals de Handyman, verkopen deurrubbers en andere onderdelen voor veelvoorkomende merken en modellen.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden.
Het is normaal dat de achterwand of zijwanden warm worden rond het afvoerkanaal. Dit komt omdat het verwarmingselement voor het automatisch ontdooien zich daar bevindt. Zolang er geen zichtbare tekenen zijn van verschroeiing en de temperatuur in de koelkast normaal is, is er geen reden om zich zorgen te maken.
Door de thermostaat in de koelkast lager te zetten, kunt u controleren of deze nog goed werkt. Leg ook eens een thermometer in de koelkast, om te zien of de temperatuur in de koelkast overeenkomt met de temperatuur op de thermostaat hiervan.
Je merkt dat de koelkast thermostaat mogelijk kapot is als: de koelkast continu niet de ingestelde temperatuur geeft (te koud of te warm).Je voedingsmiddelen voelen dan bevroren of juist lauw aan.
Een defecte compressor is meestal op te merken wanneer de koelkast geen koelte meer produceert. De motor maakt geen geluid meer, maar het toestel staat nog wel degelijk onder stroom (u ziet de verschillende lampjes in de koelkast nog branden).
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Controleer vervolgens de vrije ruimte tussen de muur en de koelkast/vriezer.
De werking van een compressorkoelkast
De compressor verplaatst het koelmiddel naar de verdamper. Daar verdampt het koelmiddel door warmte aan de omgeving te onttrekken.
De laatste jaren zijn R410A-gas en R407C-gas de brandstoffen die voor de werking van koelkasten worden gebruikt. Dit zijn de gassen die het meest worden gebruikt in woningen, of het nu gaat om een airconditioningsysteem, een conventionele koelkast of een warmtepomp. Er zijn verschillende soorten klimaatregelingsgassen.
Warme lucht buiten de koelkast kan de belangrijkste reden zijn voor water op de bodem van de koelkast. Laat de deuren niet te lang open staan. De koude lucht binnen in het apparaat moet goed geïsoleerd zijn van de buitentemperatuur. Controleer of er spleten tussen de rubberen afdichting van de deur en de kast zitten.
Als de deuren van de koelkast vaak worden geopend of niet goed zijn afgedicht, stroomt de warme lucht van buiten het apparaat in. Deze condensatie verandert dan in vocht of rijp. Dit kunt u voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan.
De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens. Als je water in de koelkast heeft, dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk te maken met een gebrekkige afvoer van de condens.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Bij een koelkast is dat de achterwand. Hier zit ook de verdamper die zorgt dat de koelkast koud wordt. Wanneer de compressor (motor) aanslaat wordt de verdamper zo koud dat de waterdruppeltjes die tegen de wand zitten tijdelijk bevriezen tot ijsdruppels.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van je koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Indien een koelkast niet waterpas staat, kan deze lekken.